Gaśnie jak zimny !

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
marceliii
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Gaśnie jak zimny !

Post autor: marceliii » sob lut 24, 2007 01:14

Problem polega na tym że jak silnik jest zimny to nie trzyma obrotów i gaśnie , w miarę nagrzewania odzyskuje w miarę obroty i przestaje gasnąć , ale to dopiero przy temperaturze około 60 stopni .
Jest to dość problem , bo non stop gaśnie na skrzyżowaniach itp .
Silnik to PF .
:(
Jakieś rady co sprawdzić albo co to może być ?

No cóż , na sprzedaż

Awatar użytkownika
mmaniek8
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mmaniek8 » sob lut 24, 2007 02:17

A lpg masz?? A jak tak czy na lpg i na pb tak samo sie dzieje??

Awatar użytkownika
piotrek1313
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: piotrek1313 » sob lut 24, 2007 02:24

Jak dla mnie to wyglada na czujnik temperatury (uszkodzony, wypieta wtyczka, urwany kabelek itp), ale pewnym na 100% nigdy nie mozna byc :pub: U mnie bylo to samo i byl urwany kabelek :) Po zlutowaniu wszystko w normie :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
marceliii
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: marceliii » sob lut 24, 2007 18:05

Przewody od czujnika są ok , bo sprawdzałem do samego ECU , i czujnik tez działą tak jak powinien .
:)
Mam lpg i na gazie dego problemu niema niestety .
Nie wiem czy działa mi silniczek krokowy od PB i nie wiem czy w tym może być przyczyna , jeśli tak to co i jak sprawdzić ?
:D

No cóż , na sprzedaż

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » sob lut 24, 2007 18:11

nie wydaje mi się aby to był silniczek krokowy on owszem jest odpowiedzialny za wolne obroty i stabilizuje je ,głównie kiedy schodzi z wysokich obrotów na niskie ! mówisz -czujnik temperatury działa na jakiej podstawie tak twierdzisz ???
kiedy silnik ci chodzi i odłączysz kostkę czujnika temperatury o ile jest sprawny obroty powinny wzrosnać nie znacznie i ramie przepustnicy powinno sie przemieśćic

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob lut 24, 2007 18:18

ściąg na pracującym silniku wtyczkę z regulatora wolnych obrotów i zobacz co się będzie działo z obrotami. Jeśli nic to regulator nie działa. Jeśli spadną to prawdopodobnie działa.
A jak z regulacją wtrysku? W digifantach z dwójek masz regulację przy przepływce. Byłeś z autem na analizatorze?

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
marceliii
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: marceliii » ndz lut 25, 2007 15:48

Kiedys podjechałem na jakiś warsztat który rzekomo robi golfy , i jak powiedziałem kolesiowi żeby mi go wyregulował na analizatorze bo tam jest na przepływce śrubka od tego , to koleś mnie wyśmiał , od amtej pory juz sam nie wiem czy ja miałem racje czy nie .
|W każdym razie myśle że nie w tym będzie problem , bardziej gdzieś po stronie tego krokowego , wydaje mi się że jednak nie działą , nie wiem jaka jest zasada działania tych silników na zimnym , czy jakaś dodatkowa dawka paliwa jest , czy ten krokowy ma podnosić obroty , czy jeszcze jakoś inaczej to jest rozwiązane .

No cóż , na sprzedaż

Awatar użytkownika
piotrek1313
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: piotrek1313 » ndz lut 25, 2007 16:05

No na zimym to jest tak, ze najwaznejszy za sterowanie jest wlasnie czujnik tmperatury, jak go odepniesz to na cieplym silniku za bardzo nic sie nie zmini, a na zimnym komp nie wie ze silnik jest zimny i NIE wzbogaca mieszanki i NIE reguluje prawidlowo biegu jalowego, dlatego silnik bedzie gasl.
Czysto praktycznie to mozesz tez miec krokowca zasyfialego tak ze do konca sie nie otwiera, jak czyscic znajdziesz na forum, ale generalnie WD-40 chyba najlepsze :)
Pozdro :)

Awatar użytkownika
marceliii
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: marceliii » pn lut 26, 2007 00:13

Czujnik jest na 100 % sprawny , a m9ieszanka jest wzbogacona , bo sprawdzałem dziś po podłączeniu do laptopa i na biegu jałowym na zimnym sonda wskazuje napięcie ponad 0,8V a jak się zagrzeje to schodzi do 0,2V , oczywiście na jałowym bo po wdepnięciu gazu zpowrotem ją wzbogaca do około 0,8V .
Podejrzewam że jest coś nie tak z krokowcem , ale nie wiem czy on nie działa czy sam komp nie daje na niego napięcia i dlaczego tak jest .
Ktoś ma jakiś pomysł jak to sprawdzić i dojść do tego co jest przyczyną ?

No cóż , na sprzedaż

Awatar użytkownika
ppoll27
Forum Master
Forum Master

Post autor: ppoll27 » pn lut 26, 2007 01:01

A sprawdzałeś suwakowy zawór powietrza dodatkowego ? tu jest opisane jak to zrobic:
http://rapidshare.com/files/18292050/foto_008.jpg.html
:bigok:

TDPower

Awatar użytkownika
marceliii
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: marceliii » pn lut 26, 2007 22:27

Hm , pierwszy raz o tym słysze , ale sprawdze .

No cóż , na sprzedaż

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: chosen » pn lut 26, 2007 22:51

A jak ty go podpiąłeś pod laptopa :D? też mam PFa, ale one złącz diagnostycznych nie miały...

Moje mk2 g60
viewtopic.php?f=87&t=402388" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek

Awatar użytkownika
marceliii
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: marceliii » śr lut 28, 2007 00:27

podpiołem centralke z gazu , dzięki czemu widze wskazania sondy lambda na paliwie , i tylko tyle .

No cóż , na sprzedaż

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”