Ile wam teraz palą klekoty?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Psinka
- Nowicjusz
- Kontakt:
Tomologolf2 ale jak liczyles ta srednia predkosc ? Tak na oko czy liczylies droge przez czas jaki ci zajelo przejechanie ? Średnia predkosc liczona na oko, czyli taka ze patrzymy na predkosciomierz co pewien czas ma sie ni jak do sredniej predkosci rzeczywistej. Dla potwierdzenia tego powiem wam ze jak miesiac temu jechalem do polski to od belgi do leszna jest dokladnie 966 km i wydawalo mi sie ze jechalem ciagle te 130 ~ 140 km/h. I wtedy wynik spalania wyszedl 5,4 +/- 0,1. Ale jak jechalem przedwczoraj zpowrotem to wlaczylem tempomat od świecka przez cala A2 do Antwerpi w Belgi i ustawilem go na 140 km/h i wtedy rzeczywiscie tyle jechalem tzn 140 km drogi w godzine. Srednia po 774 km byla 130 km/h (remonty, zakały drogowe, zjazdy - wiadomo wolniej) i wtedy autko spalilo 6,5 litra na setke. Ale droga ubywala nieporownywalnie szybciej niz podczas jazdy bez tempomatu i zaobserwowana srednia predkoscia. No ale nie ma niczego za darmotomogolf2 pisze:mi to w zimie pali 7-8,ale ostatnio w trasie to na 55 litrach zrobiłem 1120 km ze srednia predkoscia 100-120km/h
nie wiem, moze sie myle ale bak w 66kw silnikach tdi ma 55L ...twardy pisze:na pełnym zbiorniku czyli 60 litrów
ja do pracy mam okolo 7 km w jedna strone, bez korkow itp.spala mi wlasnie w granicach 7/100. mowie okolo bo patrze na licznik.
nie wiem czy kazde tdi tak ma ale ja zauwazylem ze jak temp powietrza podskoczy chocby o te 5-10*C to od razu czuc ze autko mniej pali.
I rzeczywiscie, bylo niedawno pare dni cieplejszych i spalil mi okolo 6l , czyli litr mniej niz przy temp oscylujacej kolo 0-5*C.
Na koniec powiem jeszcze ze w tamtym roku na poczatku jesieni, zaraz po zakupie auta jezdzilem w trase do austrii (przez slowacka autostrade). Nie bylo znow najcieplej ale bylo kolo 20*.Jadac nei wiecej niz 110km/h autostrada kontrolujac przy tym noge na gazie robilem ~210km na 1/8 baku czyli wychodzi tak jak fabryka pisze okolo 3,5/100L. udowodnic tego raczej nie moge bo nie mam mozliwosci nagrania takiego dlugiego filmu...ale szczerze tak mialem.
Nie ma tego dobrego, co by na zle nie wyszlo...
Pan instruktor nauki jazdy :bigok:
Pan instruktor nauki jazdy :bigok:
- tomogolf2
- Forum Master
- Kontakt:
no wiesz nie mam kompa w swoim SB-ku ale jak jechalem to trzymałem predkosc 100-120, wiadomo czasem zwalniałem(wioski,korki,swiatła),a czasem to i nawet 140-160 sie lecialo(czysta,prosta droga,az chcialo sie wcisnac ), ale na krotkich odcinkach i tak wyliczylem na oko......Psinka pisze:Tomologolf2 ale jak liczyles ta srednia predkosc ? Tak na oko
[ Dodano: 24 Lut 2007 00:03 ]
AAA........pytanie do znawcow, ile taki 1,6 TD spali w godzine stania na biegu jałowym, przy okolo 900obr/m?? mi ktos tam kiedys gadał ze około 0,5 litra, prawda to czy kłamstwo??
nie wiem, moze sie myle ale bak w 66kw silnikach tdi ma 55L ...
Passaty też niby mają 70L a wchodzi około 105. Jak odpowietrzysz to w 66kw tdi 60L spokojnie wejdzie a nawet więcej, wiem bo u kumpla tak jest;)
A co do spalania to mój passat po mieście zimą pali 8,5 litra Ale na trasie za to przy około 110-120 już tylko 5,5 litra.
Passaty też niby mają 70L a wchodzi około 105. Jak odpowietrzysz to w 66kw tdi 60L spokojnie wejdzie a nawet więcej, wiem bo u kumpla tak jest;)
A co do spalania to mój passat po mieście zimą pali 8,5 litra Ale na trasie za to przy około 110-120 już tylko 5,5 litra.
- souler
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
olek256 i tu sie mylisz, bo wlasnie b3 i b4 woza paliwo zza wschodniej granicy wlasnie dlatego, ze maja teoretycznie 70l, a wchodzi duzo wiecej. kwestia odpowietrzania w trakcie lania paliwa. gdybys nie wiedzial to kazdy bak ma przestrzen na opary i ew. rozszerzanie sie paliwa w trakcie upalow, pozaru. wlasnie tam miesci sie to paliwo, ale co ja bede tlumaczyl.
Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo
-
- Nowicjusz