Dziwne pykanie w silnku

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

centurion079
Mały gagatek
Mały gagatek

Dziwne pykanie w silnku

Post autor: centurion079 » śr lut 21, 2007 12:40

Witam od jakiegos czasu, wydaje mi sie że od wymiany oleju w okolicy prawej strony silnika na wolnych obrotach silnik dziwnie pyka a nawet powidział bym że klekocze zrobiłem juz po wymianie jakies 5 tys km, olej wymieniłem na taki sam jak miałem mobil 1 golf ma przebieg 135 tys macie na to jakies sugestie z góry wielkie dzieki. Silnik to 1.6 SR 99 rok produkcji samochodu.

valerio
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: valerio » śr lut 21, 2007 14:49

Hej! Otwórz maskę i posłuchaj czy to nie pasek klin hałasuje po rolkach

valerio

centurion079
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: centurion079 » śr lut 21, 2007 16:05

Własnie jest to trudno zdjagnozować jednoznacznie po otwarciu maski słychac to "pykanie" z lewej strony stojac twarza do samochodu nie wiem własnie co to moze byc boje sie zeby to nie był rozrzad lub rolki albo napinacz albo pompa wody rozrzad był wymoeniany przy przebiegu 100 tys wiec jeszcze za wczesnie na kolejna wymiane sugerujcie co to może byc bo troche mnie to nie pokoji wielki dzieki.

Awatar użytkownika
jacowawa
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: jacowawa » śr lut 21, 2007 16:10

moze węgiel aktywny ... :chytry:

Awatar użytkownika
Jacenty85
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Jacenty85 » śr lut 21, 2007 16:32

Trzeba obsłuchać czy popychacze nie pukają. Czasem silnik potrafi skrzętnie przenosić stuki, że bardzo trudno jest jednoznacznie stwierdzić gdzie ono występuje.

energetyczny
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: energetyczny » śr lut 21, 2007 20:20

Witam kolegów :bigok:
U mnie czasmi też słychac takie pykanie w identycznym miejscu. Ale jakoś drażliwe nie jest. Miał tak od nowości jak go kupiłem. Po wymianie oleju i rozrządu nic się nie zmieniło. Spotkałem się z tym pykaniem już w innych IV jakie ogladałem przed zakupem mojej. No chyba że u kolegów to jakiś odgłos stukania. O ile dobrze pamiętam to ten temat już był poruszany na forum. To chyba taki "urok" tego silnika.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » śr lut 21, 2007 22:26

jacowawa pisze:moze węgiel aktywny ...
raczej na pewno :bigok: takie czarne coś przy zbironiczku spryskiwacza...jak się dotknie ręką to czuć, że to coś drży "w rytm" cykania.
energetyczny pisze:O ile dobrze pamiętam to ten temat już był poruszany na forum. To chyba taki "urok" tego silnika.
to o czym mówisz występuje zaraz po odpaleniu zimnego silnika i jest krótkotrwałe...

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kovens
Lord GTI

Post autor: kovens » śr lut 21, 2007 22:33

Qto pisze:takie czarne coś przy zbironiczku spryskiwacza
czytalem o tym na forum, ale co to jest zapomialem. fakt ze nie trzeba sie tym przejmowac.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » śr lut 21, 2007 22:43

kovens pisze:czytalem o tym na forum, ale co to jest zapomialem. fakt ze nie trzeba sie tym przejmowac.
z tego co pamiętam to zadaniem tego urządzonka jest usuwanie jakiejś substancji ze spalin, tak jak pisał kolega jacowawa, ma to coś wspólnego z węglem aktywnym (coś jak w filtrach kabinowych)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”