Hamulce przód...po wymianie klocków..

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Hamulce przód...po wymianie klocków..

Post autor: chosen » wt lut 20, 2007 23:34

Witam, na początek Autko
Golf II GTI 1.8 PF 1991r.
A teraz tak, mam taki oto problemik:
Z tyłu, wymienic tarcze, bo był za bardzo juz "zlizane" miały po 0.5 cm.Ale klocki były wporzo, nie dawno wymieniane.. A teraz chodzi mi o przód, Otóż, wymieniłem klocki z przodu, bo były praktycznie już zerowe....Te są bardzo grube i troche mi trą (grzeje się aż felgi, i śmierdzi) Ale to nie największy problem, bo pewnie się dotrą. Chodzi o to, że po wymianie klocków, mam takie same hamulce jak miałem :| Znaczy, wczesniej mi łapały od ok. 2/3 a od połowy tak juz mocniej i teraz po wymianie klocków są takie same?! co się dzieje ?? Przeciez te są duzo grubsze, ze az trą, a hamulec się nie podniósł, i hamują tak samo jak hamowały, a bardziej tył. BO jak ostro hamowałem, to słysze ze tył łapie, a przód nie bardzo. przejechałem juz ok. tak 60 km. i nic się nie zmieniło ....
HELP

Moje mk2 g60
viewtopic.php?f=87&t=402388" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek

Awatar użytkownika
Buniek85
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Buniek85 » wt lut 20, 2007 23:46

sila hamowanie nie zalezy tak od klockow bardziej zalezy od zaciskow tyz najk tloczek w zaciskach dziala i od sprawnosci pompy hamulcowej

[ Dodano: Wto Lut 20, 2007 22:46 ]
plyn hamulcowy masz wlany na maximum ?

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: chosen » wt lut 20, 2007 23:59

Płynu jest dość. Ale chodzi o to, że przód, przed wymianą klocków hamował dobrze, lekko jedno koło mocniej. BO na przeglądzie byłem i mi sprawdzał. I przód był dobry. A teraz nie czuje zmiany, powinien podnieść się hamulec, tak jak jest u mojej mamy w AXie hamulec bardzo wysoko, a ty wymianilem klocki, a hamulec nadal nisko.

Moje mk2 g60
Obrazek

greg

Post autor: greg » śr lut 21, 2007 00:31

co ci się am podnieść w hamulcu??? słuchaj - zasada działania hamulców jest taka - klocki są przy tarczach - ściskane przez zaciski - odpuszczasz hamulec to nie znaczy ze tłoczki się chowaja tylko nie dociskają. Czy klocki zużyte w 10 czy 90% to pedał powinien brać w tym samym miejscu (nie móię o tyle jak jest bębnowy bo przy granicznym zużyciu bębnów pedał idzie głębiej w podłogę)

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: chosen » śr lut 21, 2007 00:51

Nie no ale bez jaj, hamują jak hamowały, a nie wydaje mi się żeby w normalnym golfie pedał łapał od połowy prawda???? A jak chce bardzo mocno zahamować to muszę 3/4 wcisnąć.

Moje mk2 g60
Obrazek

Awatar użytkownika
t-tas
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: t-tas » śr lut 21, 2007 01:21

no i co z tego-miałem zwykłe tarcze z przodu i bębny z tyłu-wymieniłem tarcze zwykłe na wentylowane,dałem nowe klocki,sprężynki klocków, z tyłu nowe szczęki,bębny sprężynki, wyczyszczone samoregulatory-władowałem w heble ponad 300 zł,wszystko nowe i pedał grama się nie podniósł-i sie nie podniesie niezależnie od tego czy klocki są stare czy nowe
wszystko jest jak pisze greg z tym,ze po odpuszczeniu hamulca klocki cofaja się tyle ile odepchnie je bicie tarczy spowodowane mini luzami łozysk- i przez to odpychają tłok-tłok jest też wciągany do zacisku gumą uszczelniającą w środku zacisku która minimalnie się przesuwa) do zacisku-działa to tak samo jak samoregulator w heblach bębnowych-może przyczyną jest marna pompa, puchnące przewody giętkie albo zbyt duży (ale nie wiem czy w VW regulowany) skok jałowy pedału hamulca

mk1- wycofany ze służby- stoi jak ikarusy w kącie zajezdni
PASSAT- silnik- dół PF, reszta 2E powered by BLOS - nadal w służbie

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » śr lut 21, 2007 04:06

chosen, hamulce mają coś takiego jak samoregulacja. Chodzi o to aby w miarę zużywania się klocków pedał nie wpadł w podłogę. Co zresztą sam zauważyłeś- zero klocków a pedał był ok. Po wymianie klocków na nowe powinieneś zauważyć,że "przybyło" płynu.Hamulce wcale nie muszą być od razu lepsze- klocki muszą się dotzreć, (gdzieś ktoś powiedział,że powinno się wymieniać też tarcze na nowe,albo chociaż przetoczyć)

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: chosen » śr lut 21, 2007 09:07

aha, ok dzięki, a teraz mi powiedzcie, wieć dlaczego przy hamowaniu mnie znosI ??

Moje mk2 g60
Obrazek

Awatar użytkownika
Buniek85
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Buniek85 » śr lut 21, 2007 09:13

ktoras strona bieze lepiej a droga gorzej, przyczyna moze byc zle odopwietrzony uklad badz delikatny wyciek na cylinderku

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: RobertP » śr lut 21, 2007 09:23

chosen pisze:aha, ok dzięki, a teraz mi powiedzcie, wieć dlaczego przy hamowaniu mnie znosI ??
albo za szybko jedziesz, albo nie równo bierze przód

remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)

Sharan - AFN

jeanks5t
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: jeanks5t » śr lut 21, 2007 10:39

To że ci ściąga na jedną stronę to moim zdaniem albo wina zacisków albo bardziej prawdopodobne zapowietrzony układ. Wymień płyn i odpowietrz i zobacz czy będzie tak samo.
To że ci hamulce biorą dopiero od połowy to też może być od tego że hamulce są zapowietrzone.

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: chosen » śr lut 21, 2007 11:25

No niby tak, tylko jak może się układ sam zapowietrzyć ??? Nic nie było ruszane, tylko wymianiane klocki, czyli wepchnoilem cylinderki.

Moje mk2 g60
Obrazek

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » śr lut 21, 2007 11:31

chosen pisze:wieć dlaczego przy hamowaniu mnie znosI ??
założyłeś nowe klocki do staych , wytartych tarcz. Powierzchnia przylegania moze być różna na kołach, a tym samym skuteczność hamowania też jest różna, no i ściąga.

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: chosen » śr lut 21, 2007 12:28

ok dzięki chłopaki.

Moje mk2 g60
Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”