przekładnia kierownicza

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
specWROC
(()())G.O.L.F.(()())
(()())G.O.L.F.(()())
Kontakt:

przekładnia kierownicza

Post autor: specWROC » wt lut 20, 2007 01:14

wiem że temat przekładni kierowniczych był nieraz poruszany na forum, ale ja potrzebuje konkretnej porady a mianowicie mam mk2 bez wspomagania, moja przekładnia ma luzy...wogóle na kierownicy czuć różne drgania podczas przejazdu przez kostkę, przejazdy kolejowe itp....

wiem że muszę wymienić przekładnie na nową....sprawdzałem wszystko już u kilku mechaników i okazało się że to na pewno przekładnia...wiem że tam przy kole pasowym mam dodatkowe kółko na pasek wspomagania i zastanawiam się czy kupić używkę ze wspomaganiem czy lepiej kupić nową bez wspomy......chce się zamknąć ze wszystkim z robotą do 800zł

co radzicie? :pub:

Awatar użytkownika
Wolu
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Wolu » wt lut 20, 2007 01:21

Trudna sprawa bo wspomaganie to dobra rzecz tylko niewiadomo w jakim stanie bedzie ta uzywana przekładnia i ile czasu na niej posmigasz, wiec chyba bedzie lepiej kupic nowa ale pewna

POMÓZ INNYM: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=104841&start=0

Awatar użytkownika
specWROC
(()())G.O.L.F.(()())
(()())G.O.L.F.(()())
Kontakt:

Post autor: specWROC » wt lut 20, 2007 01:40

właśnie wiem i teraz pojęcia nie mam co robić;(

[ Dodano: 20 Lut 2007 00:59 ]
a jakbym naprzykład zrezygnował z wymiany przekładni pozostał przy tej starej i wymienił sobie przednie amory na olejowe sachs oraz wszystkie drążki końcówki ile by mnie to za części wyniosło ile tam jest tych drążków

ronuch
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: ronuch » wt lut 20, 2007 19:35

montuj wspome. uklad jak kupisz uzywke i nawet ci sie rozcieknie to sam se ja zregenerujesz tylko kupic trzeba zestaw gumek czy oringow. mnie szystko oprocz samego ukladu wynioslo 400zl (pompka weze, zbiorniczek, lapy mocujace plus dorabione kola pasowego na pompe bo to co tam bylo nie pasowalo) roznica jest i to duza

kupie kierownice 3-ramienna do passata 3bg czarna skóra i galke zmiany biegow do skrzyni 6

Awatar użytkownika
specWROC
(()())G.O.L.F.(()())
(()())G.O.L.F.(()())
Kontakt:

Post autor: specWROC » wt lut 20, 2007 20:03

ronuch pisze:montuj wspome. uklad jak kupisz uzywke i nawet ci sie rozcieknie to sam se ja zregenerujesz tylko kupic trzeba zestaw gumek czy oringow. mnie szystko oprocz samego ukladu wynioslo 400zl (pompka weze, zbiorniczek, lapy mocujace plus dorabione kola pasowego na pompe bo to co tam bylo nie pasowalo) roznica jest i to duza

w komforcie jazdy też jest różnica...mówię o jeździe po dziurach:)

[ Dodano: 20 Lut 2007 19:04 ]
najparwdopodobniej bede mieć wspome we wtorek;) ile czasu zajmuje montaż?

ronuch
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: ronuch » wt lut 20, 2007 20:15

dale mnie jest bo na starym ukladzie czulem dziury na kierownicy a teraz jak reka odjal. montaz u mnie dwa popoludnia bo pasek klinowy byl zakrodki i postanowilem sie nie spieszyc

kupie kierownice 3-ramienna do passata 3bg czarna skóra i galke zmiany biegow do skrzyni 6

Awatar użytkownika
specWROC
(()())G.O.L.F.(()())
(()())G.O.L.F.(()())
Kontakt:

Post autor: specWROC » wt lut 20, 2007 23:16

no ja z mechanikiem się zgadałem że w jeden dzień się uwinie...myślę że dla kogoś kto się zna to nie będzie wiele roboty

[ Dodano: 20 Lut 2007 22:18 ]
oczywiście po wszystkim zbieżność do ustawienia????
a powiedz mi czy z starej przekładni coś przekładałeś...końcówki drążki??

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » śr lut 21, 2007 01:45

ronuch, sluchaj a jak kasowales luz na zebatkach? bo mi strasznie wali , widzialem ze w maglu bez wspomy jest sruba do ktorej mozna dostac sie od zewntarz, niestety w takim ze wspoma (a taki mam) trzeba ja chyba rozebrac zeby skasowac luz....moglbys przyblizyc sprawe? z gory dzieki

ronuch
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: ronuch » czw lut 22, 2007 17:30

po zmianie ukladu obowiazkowo musisz ustwawic zbierznosc. ze starego ukladu lepiej nic nie przekladaj chyba ze bedziesz mial np krzywy drazek to dla swietego spokoju mozesz se przelozyc.
Co do regulacji luzu to w ukladzie ze wspoma niema takiego czegos - przynajmniej mi nic o tym nie widomo. jesli ci trzaska to masz cos wyrobione w ukladzie albo listwe albo lozyska. a zeby to sprawdzic uklad musisz rozbierac

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » czw lut 22, 2007 19:15

ronuch, yhym to w takim razie nie bardzo rozumiem to co pisales wczesniej? Bo napisales ze
ronuch pisze:na starym ukladzie czulem dziury na kierownicy a teraz jak reka odjal
jednoczesnie piszesz ze kupiles zestaw o-ringow , a mi sie zdaje ze po wymianie samych oringow nadal bedzie mi stukało tak samo jak wczesniej...stad moje moze głupie pytanie...
Ja wiem ze mam luz na listiwe, zdawalo mi sie ze opisujesz to samo (czujesz dziury na kierownicy) i ze po wymianie o ringow to u Ciebie ustalo, tak to zrozumialem..

ronuch
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: ronuch » czw lut 22, 2007 19:41

napisalem SpecWROCowi zeby montowal wspome a on zapytal czy jest roznica w jezdzie miedzy ukladem bez wspomy i z.
specWROC pisze:w komforcie jazdy też jest różnica...mówię o jeździe po dziurach:)
ja zakladalem wspome wiec napisalem
ronuch pisze:dale mnie jest bo na starym ukladzie czulem dziury na kierownicy a teraz jak reka odjal
wiec zle zrozumiales calosc rozmowy ja mialem zwykly uklad i mialem na nim luzy teraz zalozylem wspome i luzow niema. A co do oringow to one tylko uszczelniaja zeby cisnienie przesowalo tlok i kiera lekko chodzila.

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » czw lut 22, 2007 19:51

ronuch pisze:wiec zle zrozumiales calosc rozmowy ja mialem zwykly uklad i mialem na nim luzy teraz zalozylem wspome i luzow niema
aha no to faktycznie zle zrozumialem, po prostu zalozyles zupelnie inny magiel ...
zdaje sobie sprawe ze wsadzenie nowych o-ringow(wiem co to jest :) ) nie wyeliminuje luzyów na listwie zębatej stad moje pytania o tę regeneracje ktora przeprawazales,
Ja zrozuamielm to tak ze stary magiel ci pukal, zrobiles regeneracje na czesciach z zestawu (a w zasadzie to taką mini-regeneracje bo wymiana o-ringow to tylko czesc roboty) i po tym luz ci zniaknal :)
U mnie taka pseudo "regeneracja" polegajaca na wymianie uszczelniaczy nic nie da...dzieki za odpowiedz
pozdrawiam

ronuch
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: ronuch » czw lut 22, 2007 21:25

spox dobrze ze sie to wyjasnilo

Awatar użytkownika
specWROC
(()())G.O.L.F.(()())
(()())G.O.L.F.(()())
Kontakt:

Post autor: specWROC » czw lut 22, 2007 22:57

no to we wtorek montuje przekładnie oczywiście po montażu zdam relacje;)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”