[mk3] - filozofia podpięcia alarmu do pneumatycznego centr.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Sei
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

[mk3] - filozofia podpięcia alarmu do pneumatycznego centr.

Post autor: Sei » sob mar 26, 2005 23:14

Witam.

Założono mi ostatnio alarm do mego golfa, jednak nie podpięto mi sterowania zamkiem centralnym. ( bardzo mi sie spieszylo bo wyjezdzalem tego samego dnia, a koles powiedzial ze w zwiazku z tym ze mam zamek pneumatyczny to bedzie potrzebne duzo wiecej czasu i kasy - co za łoś..).
Moglby mi ktos wyjaśnić czy rzeczywiscie jest z tym duzo wiecej roboty i czy jestem w stanie sam sobie to podpiąć, nie ukrywajać przy tym ze z elektronika w zyciu niewiele mialem wspolnego?

Bylbym bardzo wdzieczny za porady.

Pozdr

Awatar użytkownika
Adam Polak
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Adam Polak » ndz mar 27, 2005 01:21

o ile dobrze przypominam sobie to do pracy urządzenia pneumatycznego potrzebne jest powietrze napisz jaki posiadasz typ zamka centralnego bo czegoś tu nie rozumiem.pozdrawiam

Awatar użytkownika
miomio1
Cool Europe GL
Cool Europe GL
Kontakt:

Post autor: miomio1 » ndz mar 27, 2005 07:36

dwa kabelki trzeba podpiąć do alarmu z wiązki co idzie z dźwi

kalus666
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: kalus666 » ndz mar 27, 2005 09:34

ja mam central pneum. i montowalem alarm to koles podlaczyl do odpowiednich kabli pod deska i wszystko dziala bez zarzutow wszystkie drzwi i bagaznik sie otwieraja z pilota.

Awatar użytkownika
Sei
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Sei » ndz mar 27, 2005 12:09

Moze ma ktos schemat tych kableków z wiązki w drzwiach, bo kompletnie nie mam pojecia ktory jest do czego. Wiem tylko ze wsrod nich jest grubszy kabelek najprawdobodniej z powietrzem tloczonym do otwierania i zamykania zamkow.

To jest golf III AEE `97 r, 5-drzwi, jesli ktos moglby mi dokladnie napisac co do czego podlaczyc ( najlepiej jakis schemacik ), bylbym bardzo wdzieczny.

Pozdr

Jozef
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Jozef » wt mar 29, 2005 07:29

Być może uda ci się samemu podłączyć central do alarmu, jednak musisz wiedzieć o kilku rzeczach:
1. Które wyjścia z centralki alarmu służą do sterowania zamkiem;
2. Czy na tych wyjściach impuls do otwierania zamka jest dodatni "+" akumulatora, minusowy "masa", lub też na jednym "+" np. zamykanie i minus na drugim np. otwieranie. Są rózne alarmy i mogą mieć któryś z wymienionych wariantów.
3. W MK3 do sterowania zamkiem służą dwa przewody widoczne w kostce łączącej drzwi z instalacją w pobliżu skrzynki bezpiecznikowej. Kolory przewodów szary i zielony. Podając "+" na jeden z nich powodujemy zamykanie lub otwieranie.
4. Jeśli z alarmu wychodzą sygnały "masy" (ujemne) lub naprzemian "+" i "masa" to niestety trzeba wykonac dodatkowa przeróbkę z przkaźnikami do polaryzacji sterowania. W tym wypadku jest to dodatkowy koszt (przekaźniki) i dodatkowa robocizna
Polecałbym pozostawienie dokończenia dzieła fachowcowi, który je rozpoczął.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”