Mam nastepujacy problem.W moim MK3 1.6ABU mam zalozone sprezyny ktore wg. ETKI byly montowane w nastepujacych wersjach silnikowych (oznaczenie: jeden pasek pomaranczowy i dwa biale):
AAM czyli 1.8
AAZ czyli 19TD
ABS czyli 1.8
1Z czyli 1.9TDI
2E czyli 2.0
Do tego dochodza jeszcze wersje GT
Jak widzicie nie ma tu mowy o 1.6 a sprezyny do 1.6ABU powinny miec oznaczenie: dwa paski barwne "rosa", przez co pojecie komfortu jazdy jest mi zupelnie obce gdy poruszam sie moim golfem. Oczywiscie jadac poza miastem na dobrej drodze auto prowadzi sie jak po szynach, zakrety mozna pokonywac z bardzo duza predkoscia itd. Jednak wiekszosc kilometrow nabijam w miescie i juz zwyczajnie mam dosyc tego podskakiwania na fotelu i obawy ze zaraz cos sie urwe w zawieszeniu.Moj golf jest koszmarnie twardy.
W zwiazku z tym mam zamiar wymienic sprezyny na takie jakie producent przewidzial do mojej wersji silnikowej.
Teraz pytanie: czy warto inwestowac w oryginalne sprezyny czy lepiej kupic zamiennik a jesli tak to jakiej firmy?Z tego co widzialem zamienniki przewaznie maja oznaczenie jako "do wszystkich wersji" wiec jak to sie przeklada na twardosc sprezyc?Przeciez im wiekszy silnik tym ciezszy i wtedy sprezyna musi byc twardsza.Zaznaczam ze zmieniam sprezyny tylko i wylacznie z powodu ich twardosci (niedopasowania do wersji silnikowej) a nie z powodu zuzycia. Chce tylko poczuc odrobine komfortu podczas jazdy
Z gory dzieki za pomoc!