zerwany klin
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
zerwany klin
czy zrywające się kliny ba kole naędowym paska rozrzadu to częste przypadki? o tóż chodzi o to, brachol zakupił se jakiś czas temu szmelcwagena golfa 3 tdi 1z , przez jakiś czas odpalał ślicznie, z dnia na dzień szlak go trafił. diagnozowałem go na ,vagu i okazało się żę ma porypany zapłon więc odesłałem, go do pompiarza celem ustawienia płonu, ale pompiarz stwierdził że kołoi pasowe się buja i prawdopodobnie klin jestr zerwany hehe, jakiś miech wcześniej jakiś kowal przekładał tam rozrząd, i bujanie się koła zaóważyłem dopiero po wymianie rozrzadu, a odpalanie wygląda następująco. na zimnym przezuca ale nie odpala, czasami jak go coś strzeli to kilka prób odpali pieknie, a potem znów go rypie. Po odłączeniu czujnika temp. od świec odpala lepiej. moje pytanie brzmi czy często się zrywają te kliny???
- Pruszkowiak
- Forum Master
- Kontakt:
Czestotliwość wystepowania tych przypadków jest odwrotnie proporcjonalna do wiedzy wymieniającego rozrząd.vagin pisze:czy zrywające się kliny ba kole naędowym paska rozrzadu to częste przypadki?
[ Dodano: Pon Lut 19, 2007 2:17 pm ]
Nie silników, a mechaników.Pruszkowiak pisze:Niestety to jest jedna z wad tych silników.
Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB
- Pruszkowiak
- Forum Master
- Kontakt:
Tu się zgadzam.Sam przez to przechodziłemCorvax pisze:Czestotliwość wystepowania tych przypadków jest odwrotnie proporcjonalna do wiedzy wymieniającego rozrząd.vagin pisze:czy zrywające się kliny ba kole naędowym paska rozrzadu to częste przypadki?
[ Dodano: Pon Lut 19, 2007 2:17 pm ]Nie silników, a mechaników.Pruszkowiak pisze:Niestety to jest jedna z wad tych silników.
no to w telegraficznym skrócie:
Góra silnika - to co to co sie poszło paść w czasie kolizji to poszło - wiadomo
Wał - ogledziny i ewentualnie do napawania
Koło obowiązkowo nowe + nowa śruba
Dokręcanie 90Nm +90st
Konstrukcja silnika nie wymaga ruszania tego koła w czasie wymiany rozrządu - jesli jest z nim wszystko ok lepiej nie ruszać. Jesli odkrecamy to niezależnie od jego stanu nowe koło i śruba+przykrecenie właściwym momentem. Koło pasowe (tłumik drgań skrętnych) raczej powinno być OK.
90% awarji zwiazanych ze scinajacym sie klinem wynika z niewłasciwego dokręcenia koła zebatego/lub ponownego uzycia starego koła i śruby - dokrecenie z takim momentem zrywa plastycznośc sruby i uniemozliwa jej ponowne użycie. Jesli czoło wału jest już uszkodzone nie pomoże założenie nowego koła bo i tak bedzie sie dalej scinać - jak to rozbierzesz i wszysko obejrzysz bedziesz wiedział dlaczego - tu jest potrzebna aptekarska dokładnośc.
wiecej:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... 53f6058282
Góra silnika - to co to co sie poszło paść w czasie kolizji to poszło - wiadomo
Wał - ogledziny i ewentualnie do napawania
Koło obowiązkowo nowe + nowa śruba
Dokręcanie 90Nm +90st
Konstrukcja silnika nie wymaga ruszania tego koła w czasie wymiany rozrządu - jesli jest z nim wszystko ok lepiej nie ruszać. Jesli odkrecamy to niezależnie od jego stanu nowe koło i śruba+przykrecenie właściwym momentem. Koło pasowe (tłumik drgań skrętnych) raczej powinno być OK.
90% awarji zwiazanych ze scinajacym sie klinem wynika z niewłasciwego dokręcenia koła zebatego/lub ponownego uzycia starego koła i śruby - dokrecenie z takim momentem zrywa plastycznośc sruby i uniemozliwa jej ponowne użycie. Jesli czoło wału jest już uszkodzone nie pomoże założenie nowego koła bo i tak bedzie sie dalej scinać - jak to rozbierzesz i wszysko obejrzysz bedziesz wiedział dlaczego - tu jest potrzebna aptekarska dokładnośc.
wiecej:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... 53f6058282
Ostatnio zmieniony pn lut 19, 2007 17:46 przez Corvax, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdor
Czołem,
miałem to samo i "pościłem" o tym TUTAJ , jak się przyda to sobie zerknij.....
Osobiście myślałem że będzie drożej, jednak mechanik uprzedził mnie że nie wyciągał wału do splanowania (jak twierdził "nie opłacało mu się tego robić, a wcisnął mnie na kanał w międzyczasie" - inaczej musiałbym przynajmniej z tydzień poczekać na zrobienie) a jedynie wyrównał jego końcówkę jakimś "superultrahiperspecjalistycznym" sprzętem
miałem to samo i "pościłem" o tym TUTAJ , jak się przyda to sobie zerknij.....

Osobiście myślałem że będzie drożej, jednak mechanik uprzedził mnie że nie wyciągał wału do splanowania (jak twierdził "nie opłacało mu się tego robić, a wcisnął mnie na kanał w międzyczasie" - inaczej musiałbym przynajmniej z tydzień poczekać na zrobienie) a jedynie wyrównał jego końcówkę jakimś "superultrahiperspecjalistycznym" sprzętem

Tzighan
Mój goferek:
[url]http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=130434[/url]
[img]http://images21.fotosik.pl/28/f649346d0807a928.jpg[/img]
Mój goferek:
[url]http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=130434[/url]
[img]http://images21.fotosik.pl/28/f649346d0807a928.jpg[/img]
- twardy
- Forum Master
- Kontakt:
Jest taki sprzęt w niektórych zakładach powinni go mieć, ja o takim nie wiedziałem i wymieniłem wałek.Tzighan pisze:a jedynie wyrównał jego końcówkę jakimś "superultrahiperspecjalistycznym" sprzętem

[ Dodano: Pon Lut 19, 2007 19:41 ]
Jest taki sprzęt w niektórych zakładach powinni go mieć, ja o takim nie wiedziałem i wymieniłem wałek.Tzighan pisze:a jedynie wyrównał jego końcówkę jakimś "superultrahiperspecjalistycznym" sprzętem

10mm+1,3bara=1VSTD :-)