Czujnik Halla
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Czujnik Halla
Ostatnio miałem problemy z odpalaniem samochodu, tzn. nie chciał odpalić, szczególnie jak był ciepły lub średnio ciepły. Nie było natomiast problemów z odpalaniem kiedy był bardzo zimny (odpalanie rano). Postanowiłem zmienić czujnik Halla i na razie "odpukać w niemalowane" problemy zniknęły. Czy były to typowe objawy dla tego czujnika? Wybieram się niedługo w dłuższą trasę i mam trochę obawy, żęby nie wywinął mi jakiegoś "numeru".
Przez 5 dni miałem spokój, podczas gdy dzisiaj wsiadam po pracy, odpalam a on nierówno pracuje. Dojechałem jakoś do domu, parę razy zgasiłem i odpaliłem. Odpałal, ale chodził tak jakby na 3 cylindry i po paru sekundach zaczynał normalnie pracować. Za 20 min zszedłem na parking i ponownie go odpaliłem i pracował już całkiem normalnie. Nie wiem co to może być, dopiero co 5 dni temu wymieniłem czujnik Halla. Czy to może być cewka? Czy w ogóle popdpięcie pod komputer wykaże uszkodzenie cewki? Mam dość szukania metodą prób i błędów, bo pójdę z torbami... Przewody oglądałem (nie iskrzą) dotykałem (nie przebija prąd). Ja już nie wiem, załamka całkowita.
- Paweł Marek
- V.I.P.

nie wykaże. Koło mnie na szrocie robi się tak: bierze się część z gwarancja rozruchową na 3 dni, sprawdza czy jest dobra i potrzebna jak nie to się oddaje.zych pisze:Czy w ogóle popdpięcie pod komputer wykaże uszkodzenie cewki?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Moim zdaniem masz walnięty czujnik pomiaru temperatury płyny chłodzącego. Ten, który podaje informację do kompa. Jak silnik zimny, to komp nie mając info o temperaturze pracuje w trybie awaryjnym i daje wzbogaconą mieszankę i jest OK. A jak ciepły, to tez uznaje, nie mając info o temp., że jest zimny i wzbogacona mieszanka daje kiepski efekt i są kłopoty z odpaleniem. Pozdrawiam.
- Paweł Marek
- V.I.P.

czyli tym razem zimny tak? Radzę ci podmień tą cewkę dla pewności, bo będziesz dalej szukał w ciemnozych pisze: podczas gdy dzisiaj wsiadam po pracy, odpalam a on nierówno pracuje.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.