Czujnik Halla

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

zych
Mały gagatek
Mały gagatek

Czujnik Halla

Post autor: zych » śr lut 14, 2007 19:34

Ostatnio miałem problemy z odpalaniem samochodu, tzn. nie chciał odpalić, szczególnie jak był ciepły lub średnio ciepły. Nie było natomiast problemów z odpalaniem kiedy był bardzo zimny (odpalanie rano). Postanowiłem zmienić czujnik Halla i na razie "odpukać w niemalowane" problemy zniknęły. Czy były to typowe objawy dla tego czujnika? Wybieram się niedługo w dłuższą trasę i mam trochę obawy, żęby nie wywinął mi jakiegoś "numeru".

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » śr lut 14, 2007 19:40

zych pisze:Czy były to typowe objawy dla tego czujnika?
skoro objawy mineły spoko możesz smiało jechac widocznie temperatury w jakich on pracował mu nie odpowiadały taki mały feler tych czujników
zych pisze:Czy były to typowe objawy dla tego czujnika?
może raczej częste

zych
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: zych » sob lut 17, 2007 21:15

Przez 5 dni miałem spokój, podczas gdy dzisiaj wsiadam po pracy, odpalam a on nierówno pracuje. Dojechałem jakoś do domu, parę razy zgasiłem i odpaliłem. Odpałal, ale chodził tak jakby na 3 cylindry i po paru sekundach zaczynał normalnie pracować. Za 20 min zszedłem na parking i ponownie go odpaliłem i pracował już całkiem normalnie. Nie wiem co to może być, dopiero co 5 dni temu wymieniłem czujnik Halla. Czy to może być cewka? Czy w ogóle popdpięcie pod komputer wykaże uszkodzenie cewki? Mam dość szukania metodą prób i błędów, bo pójdę z torbami... Przewody oglądałem (nie iskrzą) dotykałem (nie przebija prąd). Ja już nie wiem, załamka całkowita.

Awatar użytkownika
ppoll27
Forum Master
Forum Master

Post autor: ppoll27 » sob lut 17, 2007 21:33

A świece masz względnie świeże ? Przyjrzyj się palcowi i kopułce - czy nie mają ukruszonych, wypalonych styków i czy nie sa popekane ? Wydaje mi się że cewki raczej nie sprawdzisz przez komputer ...

TDPower

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob lut 17, 2007 22:03

zych pisze:Czy w ogóle popdpięcie pod komputer wykaże uszkodzenie cewki?
nie wykaże. Koło mnie na szrocie robi się tak: bierze się część z gwarancja rozruchową na 3 dni, sprawdza czy jest dobra i potrzebna jak nie to się oddaje.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Jurek99
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Jurek99 » sob lut 17, 2007 22:42

Moim zdaniem masz walnięty czujnik pomiaru temperatury płyny chłodzącego. Ten, który podaje informację do kompa. Jak silnik zimny, to komp nie mając info o temperaturze pracuje w trybie awaryjnym i daje wzbogaconą mieszankę i jest OK. A jak ciepły, to tez uznaje, nie mając info o temp., że jest zimny i wzbogacona mieszanka daje kiepski efekt i są kłopoty z odpaleniem. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob lut 17, 2007 22:53

zych pisze: podczas gdy dzisiaj wsiadam po pracy, odpalam a on nierówno pracuje.
czyli tym razem zimny tak? Radzę ci podmień tą cewkę dla pewności, bo będziesz dalej szukał w ciemno

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

zych
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: zych » pn lut 26, 2007 06:47

Moich kłopotów ciąg dalszy. Wymieniłem cewkę, przewody WN i dalej niekiedy przerywa. Zastanawiam się czy świece się już nie wypaliły... Gościu w sklepie zapewniał, że na 3-elektrodowych NGK na gazie można jeździć 30 tys., a ja zrobiłem 14 tys. Po wykręceniu świec były one czarne jak smoła.

Jurak
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Jurak » pn lut 26, 2007 08:42

Najprawdopodobniej masz zły skład mieszanki radzę ci sprawdzić sonde lambda i czujnik temperatury płynu (odpowiedzialny jest za ssanie - może go zalewa i dlatego niekiedy chodzi na 3 garach)

Powodzenia

zych
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: zych » pn lut 26, 2007 15:03

Sprawdzałem, są ok.

Awatar użytkownika
ppoll27
Forum Master
Forum Master

Post autor: ppoll27 » pn lut 26, 2007 22:44

A jaka temperature ma silnik jak się zagrzeje - czy trzyma temperature ? Apropo czujnika - mierzyłeś go omomierzem i jest OK ? Spróbowałeś zapalania z odpiętym czujnikiem ?

TDPower

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”