Współczynnik Lambda
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Współczynnik 1,31 to jest mieszanka uboga. Powinieneś mieć 1 plus minus 0,02. Co jest niepokojące to powoli mijasz granice zapalności mieszanki (pomiędzy 0,5 a 1,3) i autko może nie chcieć jeździćk44761 pisze: Na analizatorze lambda wyszla 1.31 na wolnych obrotach na rozgrzanym silniku (zdaje sie ze max to 1,03)
Moja rada na początek - jedź jeszcze na inny analizator spalin
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer

- Paweł Marek
- V.I.P.

- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer

Z tego co widze to kłopot dotyczy 1,8 RP - tam ma kody warto na nie zerknąc wtedy będzie wiadomo co mu oszukuje kompa ...Grzesiekk1982 pisze:nic nie wyjdzie- sonda pięknie działa- od 0,2 do 0,9 Vppoll27 pisze:wtedy wyjdzie sonda i ewentualny kłopot widziany od strony komputeraKsiążkowe wartości.
Silnik KR jest chyba o ile dobrze pamiętam na mechanicznym wtrysku.
Pozdrawiam.
TDPower
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
to wyglada na dziure w wydechu, lub uszkodzony analizator. skoro sonda robi to przed nia lambda jest 1.00
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
Powiedz mi tylko jak robili ci tą analize spalin, sonde analizatora wkładali do ostatniego tłumika ???? Czy sonda była podłaczona wprost do rurki w kolektorze wydechowym?????k44761 pisze:Dzieki za duze zainteresowanie tematem. Filtr powietrza jest OK, wymieniany 5k km temu.
Bylem na innym analizatorze i jest dalej niedobrze - 1,29
Kody blyskowe nie wykazuja bledow.
Jednak wykrecilem swiece i sa dosc okopcone na czarno - to by swiadczylo o za bogatej mieszance (nie jezdze na krotkich trasach).
Adamtd, jestes pewien ze lambda powyzej 1 to za uboga mieszanka?
evolution, dziury w kolektorze wydechowym nie ma:) jest ale w koncowym tlumiku co nie ma wplywu na problem:)
Swiece wymieniam jutro, juz kilkakrotnie czyscilem je papierkiem sciernym 800, moze elektrody maja za duza odleglosc dlatego swiece sa czarne?
Lambda >1 - mieszanka uboga
Lambda <1 - mieszanka bogata
Pomiar wykonywany przez "wąchanie" spalin z tłumika koncowego może byc obarczony bardzo duzym błędem , RP ma bardzo przydatną rzecz , jest to rurka fabrycznie wspawana w kolektor wydechowy , wystaje ona obok monowtrysku i zaslepiona jest plastikowym korkiem , przy robieniu analizy spalin do tej rurki powinien byc podłaczony analizator , wtedy odczyty będa wiarygodne.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]
-
Jacenty80
- Ma gadane

- Kontakt:
Podstawowa diagnostyka kodami błyskowymi, które przedstawiają czterocyfrowe wartości to nie wszystko. U mnie to też nie pokazało błędów (czyli 4444)... Pisałem już w jakimś temacie, że za pomocą przyrządu diodowego można jeszcze sprawdzić poziom CO na biegu jałowym i "zmusić" sterownik do włączania i wyłączania poszczególnych elementów (Stellglieddiagnose - tak to się nazywa w niemieckiej serwisówce). Ja własnie sobie sprawdziłem diodą poziom CO na biegu jałowym i wyszło mi, mieszanka jest zbyt uboga (dioda nie chciała świecić)... a podstawowa diagnostyka wspomnianymi kodami błyskowymi nic nie wykazała.
Nie wiem jak to jest z innymi sterownikami ale w PN wygląda to tak:
-dioda miga co 1,5s - mieszanka OK,
-dioda nie miga wcale - mieszanka uboga,
-dioda świeci w sposób ciągły - mieszanka za bogata.
Jak uruchomić taką diagnoztykę? Juz niedługo napiszę:)!!!
Pozdrawiam
Nie wiem jak to jest z innymi sterownikami ale w PN wygląda to tak:
-dioda miga co 1,5s - mieszanka OK,
-dioda nie miga wcale - mieszanka uboga,
-dioda świeci w sposób ciągły - mieszanka za bogata.
Jak uruchomić taką diagnoztykę? Juz niedługo napiszę:)!!!
Pozdrawiam
witam panowie.
mam problem z tej samej beczki.wlasnie bylem na analizie spalin i wykazalo mi ze O2 16% !!! i lambda ponad 4 !!! (pomiar dla LPG). o czym to moze swiadczyc? tak jak kolega mam dziure w tlumiku koncowym a analiza byla wykonywana metoda wachania
filtr powietrza wymienilem tuz przed analiza (poprzedni byl uwalony nawet olejem). smierdzialo mi z tlumika gazem.a zaraz po wymianie filtra na jalowym biegu obroty mi spadly i silnik pracowal nierowno.koles tam troche pokrecil,poregulowal i niby chodzi rowno ale jak od niego wyjechalem to zauwazylem ze mam kiepskie przyspieszenie...no mul straszny sie zrobil.czy wymiana swiec i kabli cos pomoze?
2 dni temu wyszedl mi przeglad a musze go zrobic bo auto sluzy mi do pracy.pewnie z takimi wskazaniami przegladu nie przejdzie?
mam problem z tej samej beczki.wlasnie bylem na analizie spalin i wykazalo mi ze O2 16% !!! i lambda ponad 4 !!! (pomiar dla LPG). o czym to moze swiadczyc? tak jak kolega mam dziure w tlumiku koncowym a analiza byla wykonywana metoda wachania
2 dni temu wyszedl mi przeglad a musze go zrobic bo auto sluzy mi do pracy.pewnie z takimi wskazaniami przegladu nie przejdzie?