Ile kto wyciągnął z silnika AAZ
Moderatorzy: Michał_1977, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Kiedys umieszczałem artykuł ze dobre AAZ-ty a teraz o takie trudno zadko maja 75KM, najczesciej miedzy 78 a 86KM- jaka prawda tego nie mierzyłem. Wazne zeby kat był czysty, turbinka ,pompa sprawna i dolot czysty-a o to trudno po skonczeniu produkcji tego silnika 9 lat temu. W rodzinie mam MK IV TDI ALH 90KM, owszem cieższy od MK III o 200kg ale i tak osiagi w porównaniu do mojego MK III nie ustepują w niczym. Owszem do MK III TDI nie mam szans ale do MK IV to owszem, ale elastycznosc wiadomo w TDI leprza. Sam kiedys dochodziłem, bo sie dziwiwłem ze moj seryjny MK III tak łądnie sie zbiera i ma V Max identyczny jak MK IV TDI ALH. Wiem ze niektóre AAZ-ty najleprze zblizały sie w sprzyspieszeniu z 15,1 s do 100km/h w 12,8s ( w 1 jedna osobę 3 -drzwiowe )ale o leprzym wyniku nigdy nie słyszałem, a sam swojego nigdy nie mierzyłem. Seryjnie przyspieszenie mierzone jest w 3 osoby + 50kg bagażu + pełny bak stad mogą byc tez różnice. Mam kolege co ma AAZ-ta i juz tak dobrze jak moj nie jeżdzi- chyba zalezy to od modelu. Powiem tak moj AAZ na oponach 185/60/14 na skrzyni CHD i na silniku sprawnym z org. przebiegiem jeżdzi identycznie, wrecz tak samo jak MKIV TDI ALH na oponach 205/60/15- chodzi o v max i przyspeiszenie- wydaje mi sie ze tutaj chyba rolę gra masa. Jechałem kiedys MK III 1Z i o wiele leprze miało kopyto niz MK IV TDI 101KM PD. Cos w tym musi byc. Po prostu nie porównam AAZ w MK III do TDI MK III bo to nie mam sensu, sens istnieje do MK IV co nie wydaje sie dziwne ze względu na masę.
- Bolekrsko
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Michnik pisze:Jedno jest pewne, jakie AAZ by nie było (nowe lub stare) ale seryjne to nie ma szans mieć przyspieszenia około 11s do setki.
No to jest prawda,,, musi byc jakis lekki tun.. albo dawk albo cisnienie albo obydwa naraz..!! niemozliwe .. 4 sekundy do 100 tak mysle to okolo 15-25 koni wiec tyle pordukcyjnie nie zrobia roznicy:/ bez przesady ja jutro swojego zmierze
No nie da rady bo przy optymistycznych porywach 10KM dane seryjnie gratis- bo tak sie zdarza w tym modelu nie da szans zejs ponizej 13 s. Z 15s na 13s uwierze bo sie spotkałem z tym , nizej na serii nie ma szans, chyba ze licznik zawyza, 0,5 sekundowe spożnienie w włączeniu i wyłączeniu stopera daje te 11sMichnik pisze:Jedno jest pewne, jakie AAZ by nie było (nowe lub stare) ale seryjne to nie ma szans mieć przyspieszenia około 11s do setki.
z tym ze to juz nie jest seria no i mechanik juz by dość znacznie musial podrkęcic pompe i turbine, zeby osiągnąc taki wynik.Michnik pisze:Najprawdpopodobniej tak było...Tomallus pisze:Może mechanik regulował pompę i turbine, a klient o tym nie wie.
a inna sprawa to na ile ten wynik jest wiarygodny. bo wiadomo, stoperem to sobie mozna mierzyć czas ale w bieganiu
kilka dni jazdy z podkręconym AAZ-tem, wrażenia? super warto było aktualne sprawdzam spalanie, wiec 3mać kciuki
mam tylko jedno pytanko, przy wiekszym przycisnieciu, tzn na wyzszych obortach, nie widze zeby kopcił, tylko jedno mnie zastanawia. jadąc na nizszych brotach, np III lub IV bieg, mając około 1600obr, jak depne deche albo prawie deche to kopci troche mocno, aż do jakiś 2200obr. potem przestaje mimo ze cały czas trzymam gaz. co to moze byc? za duża dawka? tylko ze wydaje mi sie ze wtedy kopcił tez przy dużych obrotach, a tu tylko przy niskich
mam tylko jedno pytanko, przy wiekszym przycisnieciu, tzn na wyzszych obortach, nie widze zeby kopcił, tylko jedno mnie zastanawia. jadąc na nizszych brotach, np III lub IV bieg, mając około 1600obr, jak depne deche albo prawie deche to kopci troche mocno, aż do jakiś 2200obr. potem przestaje mimo ze cały czas trzymam gaz. co to moze byc? za duża dawka? tylko ze wydaje mi sie ze wtedy kopcił tez przy dużych obrotach, a tu tylko przy niskich