Nie ma iskry
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Nie ma iskry
Witam mam takie pytanie jaka moze byc przyczyna braku iskry?? Podejrzewam, ze to moze cewka ale nie jestem pewien i nie wiem jak to sprawdzic.
Markuz z Grupy Slask mial taki problem podpieli Gofra pod kompa i okazalo sie ze Cewka
viewtopic.php?f=87&t=252428" onclick="window.open(this.href);return false;
Drogie jak coś, dlatego zanim kupisz spróbuj pozyczyc i przełożyc, żeby wiedziec czy to to.
Cewkę odkręc i obejrzyj dokładnie, to samo z kablami, nie powinno byc zadnych pekniec itp widocznych gołym okiem. To samo palec i kopułka, zobacz czy styczki kopułki nie są juz wypalone. Jesli sprawdzasz iskrę na świecach to sprawdz tez na kablu od cewki do rozdzielacza. Świece są w miarę świeże ?
Możesz zrobic próbę wieczorem, załączyc zapłon i spsikac okolice cewki, kopułki i kable wodą byc może uda ci się wypatrzyc iskry=przebicia.
Cewkę możesz też wstepnie pomierzyc :
zaciski 1(-) i 15(+) - uzwojenie pierwotne - ok 0,5 - 0,7 Ohm
zacisk WN (wysokiego napięcia) i 1(-) - uzwojenie wtórne 2,5-3,5 kOhm
Poza tym masz jeszcze czujnik halla - czyli odpowiednik przerywacza - źródło impulsów - na forum jest opisane jak sprawdzic
Cewkę odkręc i obejrzyj dokładnie, to samo z kablami, nie powinno byc zadnych pekniec itp widocznych gołym okiem. To samo palec i kopułka, zobacz czy styczki kopułki nie są juz wypalone. Jesli sprawdzasz iskrę na świecach to sprawdz tez na kablu od cewki do rozdzielacza. Świece są w miarę świeże ?
Możesz zrobic próbę wieczorem, załączyc zapłon i spsikac okolice cewki, kopułki i kable wodą byc może uda ci się wypatrzyc iskry=przebicia.
Cewkę możesz też wstepnie pomierzyc :
zaciski 1(-) i 15(+) - uzwojenie pierwotne - ok 0,5 - 0,7 Ohm
zacisk WN (wysokiego napięcia) i 1(-) - uzwojenie wtórne 2,5-3,5 kOhm
Poza tym masz jeszcze czujnik halla - czyli odpowiednik przerywacza - źródło impulsów - na forum jest opisane jak sprawdzic
TDPower
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer

- Kontakt: