Termostat czy cos innego
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Psinka
- Nowicjusz
- Kontakt:
Termostat czy cos innego
Witam
Na wstepie powiem tylko ze przyczyna napisania tego postu jest wysokie spalanie w miescie oscylujace w okolicach 8,5 litra w miescie. Otórz jeden z mechanikow tzw. "Pan Marian" stwierdzil ze to bedzie EGR. Ale nie mogl mi tego zdiagnozowac bo nie posiadal VAGa wiec stwierdzil ze moze rozebrac i przeczyscic . Postanowilem podlaczyc furke do kompa Boscha i wykazalo ze temperatura na biegu jałowym wynosi 79 stopni wiec termostat puszcza zbyt szybko na duzy obieg. Ale co dziwne wskaznik na desce trzyma mocno 90 i ani drgnie. Co moze byc przyczyna tego ze obie wartosci roznia sie o 11 stopni ?
dzieki
Pzdr
Na wstepie powiem tylko ze przyczyna napisania tego postu jest wysokie spalanie w miescie oscylujace w okolicach 8,5 litra w miescie. Otórz jeden z mechanikow tzw. "Pan Marian" stwierdzil ze to bedzie EGR. Ale nie mogl mi tego zdiagnozowac bo nie posiadal VAGa wiec stwierdzil ze moze rozebrac i przeczyscic . Postanowilem podlaczyc furke do kompa Boscha i wykazalo ze temperatura na biegu jałowym wynosi 79 stopni wiec termostat puszcza zbyt szybko na duzy obieg. Ale co dziwne wskaznik na desce trzyma mocno 90 i ani drgnie. Co moze byc przyczyna tego ze obie wartosci roznia sie o 11 stopni ?
dzieki
Pzdr
a sprawdziłeś dolny wąż czy jest ciepły po nagrzaniu sinika czy też przejechaniu iluś tam km ?Psinka pisze:Dzisiaj jeszcze jade wymienic ten termostat i wtedy napisze czy na Vagu jest zmiana czy nie i jak nowy termostat ma sie odnosnie konsumpcji ropki.
może masz do tego walnięty też czujnik temperatury ...
dodam że u mnie przy całkowicie otwartym non stop termostacie
wcale aż tak dużo więcej nie spalał, ale to było dawno...
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN