Mam problem z silnikiem 2.0 16V - pomocy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

ADI_Orzeł_Team
Nowicjusz
Nowicjusz

Mam problem z silnikiem 2.0 16V - pomocy

Post autor: ADI_Orzeł_Team » śr lut 07, 2007 00:34

witam!

mam seata toledo rok 95 - 2.0 16V. Wiem ze to silnik VW wiec pisze tu o pomoc.

wiec:
Od pewnego czasu podczas jazdy auto ma takie napady, że zaczyna mi szarpać i musze strasznie szybko zmieniac biegi, żeby obroty nie przekorczyły 2000 obortów. Albo musze przekroczyć 3000 obrotów wtedy też "prawie" przestaje szarpać.
Mam auto na gaz, ale on to robi zarówno na gazie jak i na benzynie.

Wymieniałem świecie, kable (za 400zł :/ ) , kopułke z palcem. I to nic nie dało.

Ostatnio zaczeło się to pogarszać. Wyjechałem z domu i przejechałem z 1km miałem z 100km/h i auto nagle zaczelo samo znwalniać az staneło i mi zgasło. Potem z 5min się męczyłem aby go odpalić, mielił-mielił-i mielił i wreszcie odpalił.

Potem był chiwle spokuj , było tylko czasem takie szarpanie podczas jazdy. On nie robie tak zawsze ma tylko takie napady raz na jakiś czas, ale ostatnio bardzo często. A teraz w przeciagu tyg. miał takie ostre ze znów podczas jazdy z ponad 100km/h zwolnił sam i zgasł i nie mogłem go odpalic.

Pomocy co to jest??? już nie mam sił i nie wiem do kogo sie z tym udac.

Awatar użytkownika
wozo
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: wozo » śr lut 07, 2007 00:51

a pompa palliwa daje o sobie znac ? moze cos z przepustnica do tego ...

greg

Post autor: greg » śr lut 07, 2007 00:56

ADI_Orzeł_Team, nie wiem czy mam rację ale obejrzyj po ciemku pod maska cewkę czy tam modół zapłonowy - w momencie jak zacznie gasnać - jeśłi mam rację - zobaczysz w tym momencie iskry

Awatar użytkownika
Jacenty85
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Jacenty85 » śr lut 07, 2007 01:04

Tak jak greg pisze. Ja bym proponował jeszcze (jak tamto nie pomoże) podpiąć auto do komputera i odczytać błędy. Możliwe, że przepustnica jest bardzo zanieczyszczona. Wówczas powinno skończyć się na przegraniu softa, adaptacji. Można również pogrzebać w nastawach podstawowych i sprawdzić zapłon. Czasem czujnik halla (obrotów wału korbowego) powoduje najróżniejsze problemy pracy silnika. Teraz zależy jeszcze jaką masz instalację. Dość często pojawiają się takie błędy gdyż po prostu sama obecność instalacji LPG powoduje namnażanie się błedów w ECU. Tym bardziej dlatego proponuje diagnoze na kompie, żeby zobaczyć co może odpowiadać za ich powstawanie.

ADI_Orzeł_Team
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ADI_Orzeł_Team » śr lut 07, 2007 19:08

byłem juz na komputerze (zapomianłem dodac to) i nic nie pokazało.

dzis odłaczyłem sonde lambda i zobaczymy jak bedzie.Tak mi doradzono.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”