Schemat podłączenia alarmu w MK3

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Schemat podłączenia alarmu w MK3

Post autor: prezesik25 » wt lut 06, 2007 18:56

Mam alarm w swoim MK3, ale podobno już na "dobiciu" - kolega (zakładał alarmy) pomierzył coś i stwierdził, że alarm już jest do d...

Problem jest taki, że latem jak było ciepło, to alarm chodził O.K., czyli:
- otwierał z pilota cantralny zamek, zamykał go
- po zamknięciu po ok. 15 sekundach sam się uzbrajał
- działały czujniki ultradźwiękowe (te co są przy szybie)
- działały tez krańcówki (przy otwarciu drzwi zaczął wyć alarm)
- po odpaleniu silnika trzeba było wcisnąć ukryty przycisk, wtedy odblokowywało się odcięcie zapłonu, czy immobiliser, w przeciwnym razie po pewnym czasie silnik zgasł
Wszystko było O.K.

Jesienią jak się zrobiło chłodno:
Działają:
- centralny zamek (ale tylko po wciśnięciu rygielka od środka)
- odcięcie zapłonu (immobiliser)

Nie działa cała reszta:
- otwieranie i zamykanie z pilota
- uzbrajanie alarmu (działa tylko jeżeli się siedzi w środku, a baterie mam nową)

Któregoś razu jesienią włączył mi się alarm sam. Po sprawdzeniu centralki zauważyłem zielonkawy nalot na płytce po stronie ścieżek, coś jak rozlana bateria.

Po wyczyszczeniu wróciło do normy, ale na jakiś czas. Jak pisałem wcześniej przy temperaturach ok. +5 alarm nie chciał reagować na pilota.

Alarm montowany był w niemczech - stwierdził to kolega od alarmów - "...to nie nasza robota...".

Mam pytanie:

Czy da się jeszcze coś z tego alarmu zrobić?

Czy należy go zdemontować i założyć inny?

Proszę o jakąś poradę jaki nowy alarm kupić (do ok. 250 zł)?

Bardzo proszę również o jakiś dokładny schemat jak podłączyć samemu (chodzi mi o kolory przewodów w MK3, pod które mam się podpinać), bo nie chcę płacić jakiemuś mechaniorowi za założenie.

Autko mam 3 drzwiowe.

Dzięki, pozdrawiam

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » wt lut 06, 2007 19:32

naprawić sie da najwidoczniej masz wylane elektrolityczne kondensatory , są do wymiany , a podpinanie nowego to nie problem , podpinasz kierunki w aucie to kiable koloru biało-czarny i czarno-zielony , masa to kable rązowe lub byle gdzie do karoseri , stały plus to albo z akumulatora albo z kabli, na ogół czerwone , central to szary i zielony , a reszta to juz zalezy jaki będziesz miał alarm

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » wt lut 06, 2007 19:47

Tak się właśnie zastanawiam nad kupnem alarmu FIGHTER z allegro za ok. 100-15- zł.

Znalazłem schemat podłączenia tego alarmu i chyba zdecyduję się na nowy alarm.

Ale jak piszesz o wymianie kondensatorów w starym alarmie, to jeszcze w taki sposób pokombinuję (bawię się amatorsko trochę elektroniką).

Wymieniać wszystkie kondensatory?

[ Dodano: 06 Lut 2007 18:49 ]
Wspomnę, że poprostu mam jakiś mały zasięg pilota.

Jak siedzę w samochodzie to mogę włączyć alarm, ale nie mogę z zewnątrz. Baterię mam nową w pilocie, sprawdzałem ją nawet miernikiem.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt lut 06, 2007 19:54

jeśli nie naprawisz to z założeniem nowego masz już teraz sprawę prostą, bo wszystkie kable co potrzeba są poprzecninane i doprowadzone do centralki. Trzeba tylko sprawdzić miernikiem który jest od czego. Może nawet czujki UV da się wykorzystać, więc kupujesz goły alarm tanio.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » wt lut 06, 2007 19:59

kondki wymieniasz zwłaszcza na zasilaniu alarmu jak to nie da rady to koło radiowego , ale najlepiej wszystkie nie ma ich tak dużo

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » wt lut 06, 2007 20:08

Paweł Marek jeżeli chodzi o czujki (te przy szybach ci chodzi) to jedną mam uszkodzoną, także napewno na ruch alarm już nie będzie reagował.

Odnośnie kondensatorów, to powymieniam i zobaczę, czy się poprawiło.

Wiem, że kondensatory elektrolityczne są nietrwałe, a z uwagi na rocznik auta - 1991 - to sądzę, że alarm ma min. 10 lat.

Obrazek
Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”