Pozdrawiam
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
czesc ja mam prawie identyczny przebieg i wlewam olej MOBILA 10W/40kaktus1 pisze:witam
mam golfa 3 z 96roku 1.8benzin.wg licznika ma 148tys przebiegu ale nie mam udokumentowanego wiec nie wiem tak naprawde czy nie ma 248tys.mam pytanie w zwiazku z tym.jakie oleje lejecie do tych silnikow?jakie parametry wg ksiazki obslugi sa polecane jako najbardziej odpowiednie do tego motoru?
oprocz tego ile miesci sie oleju ile plynu chlodniczego i jaka jest pojemnosc zbiornika paliwa?to na razie tyle
z gory dzieki
Jeśli silnik jest 100% sprawny, nie ma wycieków, nie bierze oleju to takadamasio pisze:Mam golfa ABD i przebieg niudokumentowane 135 tysiecy i tak jak poprzednicy nie wiem jakim olejem silnik jest obecnie zalany. Czy ja też mam zalać polsyntetykiem??
oj, nie powiedział bym...ppoll27 pisze:Jeśli silnik jest 100% sprawny, nie ma wycieków, nie bierze oleju to taknie powinno się nic stac, a jeśli coś sie stanie to wykryjesz zawczasu słabe punkty ...
CZESC odradzam ci nalanie oleju polsyntetycznego poniewaz jezdzisz na mineralnym.a takich zamian nie mozna robic bo moze ci sie rozcieknac silnik. pozdrawiam SZOBLIK-AUTO CZESCIbaggio pisze:ja leje olej ELF SPORTI SRI 15W40 mineralny i silnik chodzi oky. może teraz wleje półsyntetyk stanie się coś? czy dalej na takim jeździć?
Zgadzam się, kolega pytał o półsyntetyk, dlatego mówie że ostrożnie ale warto sprbować, z syntetykiem to w aucie starszym niz 5 lat (100 tys km) nigdy bym nie ryzykował.Grzesiekk1982 pisze:oj, nie powiedział bym...ppoll27 pisze:Jeśli silnik jest 100% sprawny, nie ma wycieków, nie bierze oleju to taknie powinno się nic stac, a jeśli coś sie stanie to wykryjesz zawczasu słabe punkty ...
Ja zalałem do Audi (150 tys km na automacie), silnik w idealnym stanie, rozebrałem go, gładzie jak nowe, wymieniłem profilaktycznie pierścienie na nowe, tłoki były idealne. Zalałem syntetykiem i olej wywaliło doslownie wszędzie- z nowej uszczelki pod klawiaturą, z nowej uszczelki miski olejowej, uszczelniaczami....
Wracanie do syntetyka, jesil wcześniej był półsyntetyk, najczęściej sie tak właśnie kończy. Wlałem półsyntetyk i jest wszystko OK.
Pozdrawiam.
pawel3 pisze:ja też ten sam olej leje do swojego....też myślałem zmienić na półsynta,ale nie będę ryzykował....a silniczek to masz chyba 101KM???baggio pisze:ja leje olej ELF SPORTI SRI 15W40 mineralny i silnik chodzi oky. może teraz wleje półsyntetyk stanie się coś? czy dalej na takim jeździć?
Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] i 60 gości