Na jaki olej zmienić ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Na jaki olej zmienić ?
Witam ! Mam pytanie: już niedługo czeka mnie następna zmiana oleju, do tej pory jeździłem na Platinium Mineral i chciał bym go zmienić na lepszy. Nie chce ryzykować i wolałbym żeby to był mineralny tylko jaki ? Ja myślałem o CASTROL MAGNATEC 15W-40 lub CASTROL GTX HIGH MILEAGE. Gdy zmienia się olej nie trzeba płókać silnika ? Jaki filter polecacie ? Przebieg to 160 tys.km.
Uwazam ze twoja decyzja o zmianie marki oleju jest błedna. Taka zmiana nie jest zalecana. Powinno sie dalej jeździc na oleju danej marki. Czeste zmiany źle wpływją na silnik. Poza tym poczytaj dokładnie charakterystyki tych marek i moze sie okazac ze Platinium w niczym nie ustępuje Castrolowi no poza CENĄ
Szkoda ze zalałes swój silnik olejem mineralnym 160tys km jesli są one rpawdziwe i slinik w dobrej kondycji to powinien smigac na pólsyntetyku najgorzej. Co do filtrów to polecam Knecht, bosch, Mann. Co do filtrona to bardzo często jest tak e potrafi wariowac kontrolka cisnienia oleju.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fc27abf292da2d6e][img]http://images27.fotosik.pl/126/fc27abf292da2d6em.jpg[/img][/url]
ja kiedyś w Cieniasie zmieniłem z Mobila na SchellaAtomic10 pisze:Uwazam ze twoja decyzja o zmianie marki oleju jest błedna. Taka zmiana nie jest zalecana. Powinno sie dalej jeździc na oleju danej marki. Czeste zmiany źle wpływją na silnik. Poza tym poczytaj dokładnie charakterystyki tych marek i moze sie okazac ze Platinium w niczym nie ustępuje Castrolowi no poza CENĄSzkoda ze zalałes swój silnik olejem mineralnym 160tys km jesli są one rpawdziwe i slinik w dobrej kondycji to powinien smigac na pólsyntetyku najgorzej. Co do filtrów to polecam Knecht, bosch, Mann. Co do filtrona to bardzo często jest tak e potrafi wariowac kontrolka cisnienia oleju.
Pozdrawiam
no i zaczeło coś łomotać w silniku
może coś w tym jest
Dokladnie jak juz zmieniac to na półsyntetyk jesli wszystko jest OK, ostrożnie obserwując stan ...Atomic10 pisze:Uwazam ze twoja decyzja o zmianie marki oleju jest błedna. Taka zmiana nie jest zalecana. Powinno sie dalej jeździc na oleju danej marki. Czeste zmiany źle wpływją na silnik. Poza tym poczytaj dokładnie charakterystyki tych marek i moze sie okazac ze Platinium w niczym nie ustępuje Castrolowi no poza CENĄSzkoda ze zalałes swój silnik olejem mineralnym 160tys km jesli są one rpawdziwe i slinik w dobrej kondycji to powinien smigac na pólsyntetyku najgorzej. Co do filtrów to polecam Knecht, bosch, Mann. Co do filtrona to bardzo często jest tak e potrafi wariowac kontrolka cisnienia oleju.
Pozdrawiam
TDPower