Mały problem po stłuczce...
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Mały problem po stłuczce...
Jakiś czas temu matka miała stłuczke, na pierwszy rzut oka nic się nie stało poza lekkim uszkodzeniem blach w zaznaczonym na fotce miejscu (z tym że był walony po drugiej stronie). Niedawno zauważyłem że aby auto jechało prosto muszę mieć kierownicę skręconą o kilka stopni w lewo. Wie ktoś co mogło ulec uszkodzeniu? Co muszę zrobić? Zbieżność? Geometrię?
Z góry dzięki wszystkim za wypowiedzi.
Pozdrawiam
Z góry dzięki wszystkim za wypowiedzi.
Pozdrawiam
A jak autko zostało uderzone, tz. z przodu , z boku, centralnie w koło, z jaką predkością. To wszystko jest ważne. Mnie facet wjechał centralnie w lewe koło passacikiem z prędkością ok. 40 km/h (parking) i miałem całe lewe zawieszenie do wymiany (wahacz, amorek, zwrotnica, piasta, łożysko, swożeń wahacza), ale najlepiej jest właśnie jak koledzy mówią jechać na pierwszą lepszą stację diagnostyczną i sprawdzić zawieszenie koszt ok. 20 złoty i tam panowie wszystko ci powiedzą co w trawie piszczy
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
na fotce zaznaczyłem gdzie był walony a z jaką prędkością nie wiem bo matka jechała ale sądze że nie dużo kolesiowi brakowało żeby wyhamował, ja mam trochę blachy pogniecone a jemu pękła ramka pod rejestracje:)sobiking pisze:A jak autko zostało uderzone, tz. z przodu , z boku, centralnie w koło, z jaką predkością.
to zależy - zaznaczyłes końcówkę błotnika-początek drzwi - zakladajac że dostało również koło to mogło np skrzywić drążek kierowniczy - efekt - [rzestawiona zbieżność no i ściąganie, mogło skrzywić wahacz - efekt - patrz wyżej.Qto pisze:Raczej nie powinno się nic zepsuć, wygiąć czy coś takiego?
Zanim pojedziesz na diagnostyke wizualnie trzeb aobejrzeć drążek + wahacz + mcpersona. Jeśli wszystko proste to wtedy na geometrie - jeśli coś krzywe - wymian ai dopiero na geometrię.