Gdzie sie podpiac (halogeny)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Pytanie tylko po co to robić? Skoro instalacja jest fabrycznie i wystarczy ją tylko przedłużyć do samych halogenów.
Proponuję zapoznać się ze schematami elektrycznymi.
Już nie jeden samochód jeździ z halogenami podpiętymi tą metodą i jakoś nikomu nic się nie dzieje. Sam mam tak zrobione w jednym golfie, teraz będę podpinał do drugiego i nie widzę żadnych problemów.
Chyba że do podłączenia halogenów używasz kabelków od słuchawek z walkmana
Proponuję zapoznać się ze schematami elektrycznymi.
Już nie jeden samochód jeździ z halogenami podpiętymi tą metodą i jakoś nikomu nic się nie dzieje. Sam mam tak zrobione w jednym golfie, teraz będę podpinał do drugiego i nie widzę żadnych problemów.
Chyba że do podłączenia halogenów używasz kabelków od słuchawek z walkmana
- Przybek
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
RYDZU wedlug twojej fotoporady wyciagam plusik z tej okraglej wtyczki , a powiedz jeszcze gdzie
dochodzi ten kabel od wtyczki do kabiny ? czy konczy sie w puszce z bespiecznikami ?
bo ja mam przelacznik do swiatel z opcja jednostopniowego wyciagniecia (do tylnych przeciwmgielnych)
w puszce z przekaznikami jest tam chyba tylko mostek czy sie myle ? jesli nie to musze tam zalozyc jakis przekaznik i z puchy dac kabel na wlacznik do halogenow ?
Pozdrawiam
dochodzi ten kabel od wtyczki do kabiny ? czy konczy sie w puszce z bespiecznikami ?
bo ja mam przelacznik do swiatel z opcja jednostopniowego wyciagniecia (do tylnych przeciwmgielnych)
w puszce z przekaznikami jest tam chyba tylko mostek czy sie myle ? jesli nie to musze tam zalozyc jakis przekaznik i z puchy dac kabel na wlacznik do halogenow ?
Pozdrawiam
[img]http://www.robtex.com/ipinfo.gif[/img]
posiadam VAG jak cos sloze pomoca
posiadam VAG jak cos sloze pomoca
Przewód dochodzi do skrzynki bezpieczników i dalej przez mostek do włącznika świateł. Przekaźnik nie jest konieczny.
Oryginalnie jest tam mostek i przekaźnik jest raczej żadko spotykanym rozwiązaniem w oryginalnej instalacji halogenów (kiedyś wysnuliśmy razem na forum hipotezę, że chyba w samochodach z org. hakiem tak było).
Jeśli chcesz użyć przełącznika z opcją tylko na tylne przeciwmgielne to niestety musisz wypiąć przewód z włącznika świateł i zrobić osobny włącznik, ponieważ w innym wypadku będzie ci świecił przód razem z tyłem.
Oryginalnie jest tam mostek i przekaźnik jest raczej żadko spotykanym rozwiązaniem w oryginalnej instalacji halogenów (kiedyś wysnuliśmy razem na forum hipotezę, że chyba w samochodach z org. hakiem tak było).
Jeśli chcesz użyć przełącznika z opcją tylko na tylne przeciwmgielne to niestety musisz wypiąć przewód z włącznika świateł i zrobić osobny włącznik, ponieważ w innym wypadku będzie ci świecił przód razem z tyłem.
Tak to
[ Dodano: Pią Lut 02, 2007 1:28 pm ]
i instalacja się nie zjara. Jeździ takich golfów i vento kilka po kraju i jeszcze nikt nie narzekał. Mój też świeci jak nic.Przybek pisze:wsio
[ Dodano: Pią Lut 02, 2007 1:28 pm ]
Może dla ciebie nie jest to problem, ale podczas badania technicznego (czyt.przeglądu) może to być problemem.Przybek pisze:to ze beda swiecic razem to chyba nie robi problemu
- tomyart
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
a czemu niby ma nie swiecic? Ja mam halogeny podpiete tak jak wszyscy tu radza, zrobiłem juz z właczonymi mase kilometrów i nic sie nie zjarało. Wydaje mi sie ze wiesz ze gdzies dzwoni ale do konca nie wiesz gdzie i w jakim celu zastosowac ten przekaznikalwarro pisze:Weźcie sobie halogen dwa przewody i podłączcie bezpośrednio do akumulatora, i zobaczycie,jak możecie mówić że halogen będzie chodził bez przekażnika przecież to nie logiczne
rydzu pisze:Chyba że do podłączenia halogenów używasz kabelków od słuchawek z walkmana
Moze byc wyjasnil dlaczego niby nielogiczne zamiast tylko to pisac. Mamy Ci uwierzyc na slowo, choc wszystko swiadczy przeciw Twojej teoriialwarro pisze:Weźcie sobie halogen dwa przewody i podłączcie bezpośrednio do akumulatora, i zobaczycie,jak możecie mówić że halogen będzie chodził bez przekażnika przecież to nie logiczne
No prosimy.
Przecież świateł przeciwmgielnych (czy to przednich, czy tylych), używa się w warunkach ograniczonej widoczności. Więc jeśli warunki są takie, że trzeba użyć tylnego, to i używanie przednich jest dozwolone i uzasadnione. Ja tu nie widzę żadnego problemu.rydzu pisze: [ Dodano: Pią Lut 02, 2007 1:28 pm ]Może dla ciebie nie jest to problem, ale podczas badania technicznego (czyt.przeglądu) może to być problemem.Przybek pisze:to ze beda swiecic razem to chyba nie robi problemu
[img]http://img143.imageshack.us/img143/508/mylubuskaer5.jpg[/img]
Kodeks Drogowysnowak pisze:Przecież świateł przeciwmgielnych (czy to przednich, czy tylych), używa się w warunkach ograniczonej widoczności. Więc jeśli warunki są takie, że trzeba użyć tylnego, to i używanie przednich jest dozwolone i uzasadnione
Rozdział 5
Oddział 3
Używanie świateł zewnętrznych
Art. 51.
Pkt. 5. Na drodze krętej, oznaczonej odpowiednimi znakami drogowymi, kierujący pojazdem może używać przednich świateł przeciwmgłowych od zmierzchu do świtu, również w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.
W tym przypaku mozliwosc oddzielnego wlaczenia przodu jest potrzebna
"Problemem" było to, że jak załącza się tylne to i przednie się palą
. Obydwaj wiemy, że można (w g3) załączyć sam przód lub przód z tyłem
[ Dodano: 02 Lut 2007 19:35 ]
No tak, teraz zatrybiłem, że ma to być podpięte pod zwykły wyłącznik - zakręcone te wypowiedzi
[ Dodano: 02 Lut 2007 19:35 ]
No tak, teraz zatrybiłem, że ma to być podpięte pod zwykły wyłącznik - zakręcone te wypowiedzi
[img]http://img143.imageshack.us/img143/508/mylubuskaer5.jpg[/img]