obnizenie 40/40 kilka pytan

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
paww18
Sprzedawca
Sprzedawca

obnizenie 40/40 kilka pytan

Post autor: paww18 » pn sty 29, 2007 23:52

Witam :d moj post kierowany jest do gleboznawcow ;d

Co prawda mamy zime, ale wiosna tuz tuz :) chce posadzic gofera na glebie.
Moj wybor padl na sprezynki Weitec'a 40/40(ponoc dosc dobrze nadaja sie do cywilnej jazdy - nie bedzie za twardo :D). Z tylu auta mam nowe amortyzatory olejowe, na przod bede musial cos kupic. Planuje zakup gazowek kayaby, pytanie moje :

czy sprezyny weiteca na w/w przeze mnie amorkach beda dobrze "dzialac"? czyli czy nie bedzie nic dobijac itp. Z reguly jezdze sam autem. Felgi mam na lato 15 cali(nie znam ET, obecnie fele sa zabrudzone i nie mialem jak w garazu tego odczytac, o ile wogle cos sie odczyta :) ), z oponkami 195/50/15. Na zime zas 14cali 185/60(bodajze). Na gwint mnie nie stac a nie chce kupowac nic uzywanego(jakos boje sie kuopowac uzywany zawias).

Ewentualnie podpowiedzcie jak zrobic to dobrze bo nie sztuka wpakowac siana w cos co nie bedzie nadawalo sie do jazdy(moze kupic kit supersporta na allegro 30/30, choc supersport nie ma dobrej opini u nas na forum...)... :helm:

pozdravwiam :pub:

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » pn sty 29, 2007 23:59

paww18 pisze:moj post kierowany jest do gleboznawcow ;d
raczej nie do mnie :PP ale napisze coś

-40 to jest tai kompromis miedzy wyglądem a komfortem jazdy wiec chyab dobrze wybrałeś :)) jeśli chodzi o amory to bedą sie napewno troche szybciej zuzywały !! bo wiadomo ze one są do standardowych springów :)) Ale chyba niezbyt znacznie:)

Jeśli chcesz to mogłbyś tez kupić sobie cały komplet czyli springi i amory i wtedy zuzywały by sie normalnie :) no ale jak azdy wie cena :P jest dośc spora
paww18 pisze:choc supersport nie ma dobrej opini u nas na forum...)... :helm:
a mi sie wydawało ze gdzieś ktoś pisałe ze nie są wcale złe :// choć moze sie myle::P

Awatar użytkownika
koonrad
majster ulepszacz
majster ulepszacz
Kontakt:

Post autor: koonrad » wt sty 30, 2007 00:25

jeśli zakładasz -40mm to mozesz miec seryjne amory, jeśli niższe to krótszy amor.
dobijać nic nie bedzie. ja mam -80/80 i nie dobija na Ats-ach 195x50x15, choć niedługo porobią się wypuklenia na dachu od tego walenia łbem na tych pięknych polskich dziurach. :helm:

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=175064][img]http://img150.imageshack.us/img150/416/clipboard01do1.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » wt sty 30, 2007 01:03

Jeżeli o tym temat, to co powiecie na obniżanie autka klamrami dostępnymi na allegro?
Klamry służą do skręcania ze sobą uzwojeń sprężyn.

Mam chęć niedrogim kosztem też obniżyć autko tym właśnie sposobem.

Proszę o wypowiedź.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
koonrad
majster ulepszacz
majster ulepszacz
Kontakt:

Post autor: koonrad » wt sty 30, 2007 01:14

prezesso25 pisze:co powiecie na obniżanie autka klamrami
:panna: :panna: :panna:
przestań
te klamry "cybanty" służą do wielu innych rzeczy ale nie do tego, jakiś "majster Heniek" wpadł na pomysł aby wziąć wystawić na allegro owe Cybanty i stąd wziął się pomysł na obnizanie samochodu w ten sposób.
a naiwni klienci nie wiedząc jakie moga być tego komplikacje kupuja to to i zakładają.
nie kupuj tego, szkoda niszczyć sprężyn, amorów a co najgorsze zdrowia

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=175064][img]http://img150.imageshack.us/img150/416/clipboard01do1.jpg[/img][/url]

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » wt sty 30, 2007 01:24

prezesso25 pisze:eżeli o tym temat, to co powiecie na obniżanie autka klamrami dostępnymi na allegro?
Klamry służą do skręcania ze sobą uzwojeń sprężyn.

Chyba zartujesz ??? fuszerke chcesz robić ?? Fuszerka to jest dobra w środku (dla mnie wogole odpada to słowo) a nie w podzespołach od których zalezy twoje bezpieczeństwo !!:))
prezesso25 pisze:Mam chęć niedrogim kosztem też obniżyć autko tym właśnie sposobem.
Zycze Ci zebyś sie tym autem nie rozbił :/

Poszukaj na allegro widziałem nie raz komplet uzywanych springów za 100-150 zł !!!!

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » wt sty 30, 2007 01:27

czyli 4 sztuki sprężyn za 100-150 zł? tak tanio?

Jeżeli chodziło o te klamry, to nie będę ich zakładał, chciałem tylko spytać was o to

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
koonrad
majster ulepszacz
majster ulepszacz
Kontakt:

Post autor: koonrad » wt sty 30, 2007 01:31

prezesso25 pisze:Jeżeli chodziło o te klamry, to nie będę ich zakładał
chwała Bogu :)

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » wt sty 30, 2007 01:35

kiedyś też widziałem rozbite jakieś autko na szrocie no i też zauważyłem, że ma pozakładane takie klamry na sprężynach

Obrazek
Obrazek

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » wt sty 30, 2007 01:41

prezesso25 pisze:czyli 4 sztuki sprężyn za 100-150 zł? tak tanio?
tak 4 sztuki w bardzo dobrym stanie !! tylko trzeba poszukać !! sam patrzyłem chyba ponad miesiąc za takimi a jak juz to asy nie miałem :PP a potem doszedłem do wniosu ze bym do domu nie dojechał:P i musze zrezygnować ://
i te springi to raz widziałem -60 raz -40 wiec 3a szuakć okazji :D

[ Dodano: Wto Sty 30, 2007 00:42 ]
prezesso25 pisze:kiedyś też widziałem rozbite jakieś autko na szrocie no i też zauważyłem, że ma pozakładane takie klamry na sprężynach
moze któraś puściła na zakręcie :PP i przeskoczył bande :P

Awatar użytkownika
replay
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: replay » wt sty 30, 2007 09:41

obniżenienie zawiechy nie sprowadza się tylko i wyłącznie do wyglądu! dochodzi do tego specyfikacja jezdna.. auto jest sztywniejsze i twardsze, lepiej 3ma sie na zakrętach.. ale przy najechaniu na dziure mogą zaboleć plecy :-) Używanie jakiś cybantów spinających może tylko pogorszyć ta specyfikacje i doprowadzić do wypadku.
Sam mam -40/-40 na sprężynach KONI i amorach gazowych BILSTEIN'a :-) to dobre rozwiązanie usredniające wygląd a zarazem komfort jazdy :helm: jak dla mnie -60 to juz troche za twarde.. ale o gustach sie nie dysqtuje :bigok:

Życie zaczyna się po ... wyżej momentu obrotowego

Awatar użytkownika
paww18
Sprzedawca
Sprzedawca

Post autor: paww18 » wt sty 30, 2007 10:00

prezesso25, prosilbym Cie o niewcinanie sie w temat, zadalem pytanie odnosnie obnizenia auta na konkretnych sprezynach a Ty wyjezdzasz z jakimis klamrami, masz pytanie to zaloz sobie odpowiedni watek na forum (o ile dobrze pamietam to juz jeden byl pare dni temu). Zastanawiam sie gdzie jest moderator ???

pozdrawiam wszystkich i prosze o odpowiedzi na moj problem a nie na temat jakis dziwnych klamer z ktorymi mozna obnizyc auto i wjechac nim do rowu...
(tak ode mnie to specem nie jestem ale daruj sobie te klamry, to wymysl jakiegos kretyna a ludzie ktorzy nie maja kasy na springi sportowe to kupuja a pozniej masa wypadkow....)

[img]http://img530.imageshack.us/img530/6396/forum2lv0.jpg[/img]
------
ORYGINALNE części i akcesoria do VW !! Zapytaj na priv, ceny niższe niż w ASO !!!!

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”