[mk2] Napięcie ładowania
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Odgrzewam stary temat.
Zakupiłem sobie miernik prądu i otrzymałem następujące wyniki pomiaru napięcia na zaciskach akumulatora w moim Golfiku:
- na zgaszonym silniku 12,65V
- na wolnych obrotach 13,8V
- na podwyższonych obrotach 13,8V
- na wolnych obrotach przy włączonych światłach, dmuchawie i ogrzewaniu tylnej szyby 13,4V
- na podwyższonych obrotach przy włączonych światłach, dmuchawie i ogrzewaniu tylnej szyby 13,4V
- natężenie przepływającego prądu przy wyłączonych wszystkich odbiornikach 0,05A
Zastanawia mnie czy przy zwiększaniu obrotów zarówno podczas włączonych jak i wyłączonych odbiornikach prądu regulator napięcia nie powinien zwiększać napięcia w alternatorze?
Mam alternator Bosch 65A oraz akumulator Varta Blue Dynamic 55Ah 420A.
Zakupiłem sobie miernik prądu i otrzymałem następujące wyniki pomiaru napięcia na zaciskach akumulatora w moim Golfiku:
- na zgaszonym silniku 12,65V
- na wolnych obrotach 13,8V
- na podwyższonych obrotach 13,8V
- na wolnych obrotach przy włączonych światłach, dmuchawie i ogrzewaniu tylnej szyby 13,4V
- na podwyższonych obrotach przy włączonych światłach, dmuchawie i ogrzewaniu tylnej szyby 13,4V
- natężenie przepływającego prądu przy wyłączonych wszystkich odbiornikach 0,05A
Zastanawia mnie czy przy zwiększaniu obrotów zarówno podczas włączonych jak i wyłączonych odbiornikach prądu regulator napięcia nie powinien zwiększać napięcia w alternatorze?
Mam alternator Bosch 65A oraz akumulator Varta Blue Dynamic 55Ah 420A.
Nie musi, wszystko jest w porządku. Są regulatory o podwyższonym napięciu (Hella) i dają powyżej 14V ( u mnie 14,2), przy czyn podwyższenie obrotów niczego nie zmienia.7Sylwek pisze:Zastanawia mnie czy przy zwiększaniu obrotów zarówno podczas włączonych jak i wyłączonych odbiornikach prądu regulator napięcia nie powinien zwiększać napięcia w alternatorze?
Jeszcze jedna, być moe dość istotna sprawa. Otóż po założeniu nowego reg, npięcia oscylowało wokół 13,8V, jednak w miarę docierania się szczotek wzrosło do wspomnianej wartości.