Chrobotanie na wstecznym
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Chrobotanie na wstecznym
Witam.Mam mały problem z wstecznym,tzn. gdy go wrzucam i cofam jest wszystko ok.Problem zaczyna się gdy wcisnę sprzęgło słychać głośne chrobotanie(im szybciej cofam i wciskam sprzęgło tym głośniej.MK4 1.6.Czy potraficie mi pomóc?
Ostatnio zmieniony pt sty 26, 2007 11:50 przez borek150, łącznie zmieniany 1 raz.
Otwórz drzwi i posłuchaj na luzie przy wciśnietym sprzęgłe i przy wyciśnietym.
Jak usłyszysz jakieś niepokojące szumy czy chrobotania to na 99% będzie łożysko.
Sprawdź pedał sprzęgła czy jest twardy i czy płynnie chodzi. Bo jak wpada albo wciska się skokowo to może być sprzęgło.
W Seicento mi chrobotało i okazało się że pękła sprężyna w tarczy sprzegła i o coś tarła w obudowie. Jeździłem tak i zakleszczyło mi wkońcu skrzynię.
Jedź do warsztatu bo jak ci walnie sprzęgło albo skrzynia to koszty naprawy będą 5-krotnie wyższe
Jak usłyszysz jakieś niepokojące szumy czy chrobotania to na 99% będzie łożysko.
Sprawdź pedał sprzęgła czy jest twardy i czy płynnie chodzi. Bo jak wpada albo wciska się skokowo to może być sprzęgło.
W Seicento mi chrobotało i okazało się że pękła sprężyna w tarczy sprzegła i o coś tarła w obudowie. Jeździłem tak i zakleszczyło mi wkońcu skrzynię.
Jedź do warsztatu bo jak ci walnie sprzęgło albo skrzynia to koszty naprawy będą 5-krotnie wyższe
kiedyś MK IV
Więc łożysko powinno być sprawne skoro go nie słychać.
Nie wiem jak jest zbudowane sprzęgło w MKIV ale jak miałem tą awarię w moim starym Seicento to też chrobotało na wstecznym oraz na 3 i 5 biegu. I to była pęknieta sprężyna w tarczy sprzęgła.
Ja na twoim miejscu pojechałbym do mechanika.
Jak ciągniesz czasami przyczepkę to mogło tez coś w skrzyni się sypnąc.
Nie wiem jak jest zbudowane sprzęgło w MKIV ale jak miałem tą awarię w moim starym Seicento to też chrobotało na wstecznym oraz na 3 i 5 biegu. I to była pęknieta sprężyna w tarczy sprzęgła.
Ja na twoim miejscu pojechałbym do mechanika.
Jak ciągniesz czasami przyczepkę to mogło tez coś w skrzyni się sypnąc.
kiedyś MK IV