jakie powinno być ładowanie? - golfik ciężej odpala :/
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
jakie powinno być ładowanie? - golfik ciężej odpala :/
Od jakiegoś czasu golfik rano ciężej kręci akumulatorem. sprawdzilem i w dwóch celach było mało kwasu, dolałem, ładowałem prostownikiem i rano zakręcił jak głupi i przez kilka dni było ok.
sprawdzałem ładowanie i na wolnych obrotach bez obciazenia wyszło 14.3V a pod obciązeniem 13.2 - 13.3V, tyle ze pod obciązeniem konkretnym, tzn światła, dmuchawa z ogrzewaniem, grzanie tylnej szyby i radio.
wczoraj zauważyłem ze znowu jakoś cięzej zapala, a przeciez jeszcze nie jest zimno. co może byc przyczyną? ładowanie za małe (nie powinno byc pod obciązeniem w granicach 13.8V ?), akumulator siada (niby ma 2 lata, ale firma jakas Perion) czy coś innego?
sprawdzałem ładowanie i na wolnych obrotach bez obciazenia wyszło 14.3V a pod obciązeniem 13.2 - 13.3V, tyle ze pod obciązeniem konkretnym, tzn światła, dmuchawa z ogrzewaniem, grzanie tylnej szyby i radio.
wczoraj zauważyłem ze znowu jakoś cięzej zapala, a przeciez jeszcze nie jest zimno. co może byc przyczyną? ładowanie za małe (nie powinno byc pod obciązeniem w granicach 13.8V ?), akumulator siada (niby ma 2 lata, ale firma jakas Perion) czy coś innego?
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
Witam.
Powinno być coś między 13,7 do 14,5 (14,3). ale chyba mierzy się bez włączonych odbiorników prądu, więc raczej masz OK.
Napisze jak wrócę, za jakąs godzinkę.
Pozdrawiam.
Powinno być coś między 13,7 do 14,5 (14,3). ale chyba mierzy się bez włączonych odbiorników prądu, więc raczej masz OK.
Kwas nie wyparował, woda wyparowała. Jaki prąd rozruchowy ma ten akumulator? Poza tym jazda ze zbyt małym poziomem elektrolitu powoduje szybsze padanie akumulatora. Zaraz gdzieś jadę, wezmę multimetr i zmierzę ile mam. Walne światła, ogrzewanie tylnej szyby i dmuchawę (za to na max- bo radio mi przedwczoraj zapier***** :grr: ).Darass pisze:było mało kwasu
Napisze jak wrócę, za jakąs godzinkę.
Pozdrawiam.
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
- kamillotop
- Mały gagatek
- Kontakt:
przyłożyłem końcówki miernika do bolców akumulatora.kamillotop pisze:Darass a gdzie sprawdzales to ladowanie? Na aku czy na alternatorze?
byłem tez w warsztacie który zajmuje sie rozrusznikami, alernatorami itd..., koleś mierzył tak jak ja, potem przy alternatorze coś mierzył i mówił ze wszystko jest ok. cos mi sie nie widzi zeby było ok bo zawsze myślalem ze ladowanie nawet przy obciązeniu musi byc minimum 13.8V
P.S a jeżeli jest za małe ładowanie, to za co sie wziąść i od czego zacząć?
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
- kamillotop
- Mały gagatek
- Kontakt: