Wskaźnik paliwa cd. nietypowy problem....

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
NPISZ
Nowicjusz
Nowicjusz

Wskaźnik paliwa cd. nietypowy problem....

Post autor: NPISZ » czw sty 18, 2007 22:38

Witam
Na forum był już poruszany podobny temat, objawy mam takie same, jakie były opisane mianowicie:
Gdy auto tankuje na maxa wskazówka wskazuje o jedna kreskę, przed maxem, mimo że jest na 100% cały zbiornik aż po korek.
Pomyślałem, że pewnie pływak się zawiesza lub trzeba wygiąć troszkę drut od pływaka (jak zrobił kolega z takim samym problemem), wiec zabrałem się za czujnik w zbiorniku.
Tam okazało sie, że jest wszystko dobrze, gdy odchyliłem ręcznie pływak na maxa aż drut zatrzymał sie na plastikowym ograniczniku wskaźnik pokazał to samo, czyli o jedną kreskę mniej przed maxem.
Następnie zrobiłem mały test: drucik od pływaka porusza się w ograniczonym polu, na którym jest coś w stylu podziałki, na tej podziałce ustawiłem drucik pływaka na ½ zbiornika, wskaźnik pokazał mniej niż ½ zbiornika o jedną kreskę-czyli tyle samo, co przy zatankowanym na maxa.
Z tego wnioskuję, że wskaźnik pokazuje błędnie o jedną podziałkę ( kreskę na wskaźniku).
Tu nasuwa się pytanie jak to skorygować, co robić?
Sprawdzałem styki są czyste i przylegają.
Jak sprawdzić wskaźnik?
Żeby upewnić się w mojej teorii musiałbym zaryzykować i wyjeździć paliwo do momentu aż wskazówka opadnie na zero, wówczas powinienem mieć jeszcze paliwa odpowiadającej jednej kresce, ale to troszkę ryzykowne gdyż obawiam się, że mogę zapowietrzyć układ, jeżeli się mylę.
Co robić, do czego teraz mam się zabrać?
To jest Golf III TDI 94r zegary mam z obrotomierzem nie wiem czy były zmieniane, ale błędnie wskazujący wskaźnik mam od samego początku zakupu.
Proszę o pomoc

Awatar użytkownika
JayT
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: JayT » czw sty 18, 2007 22:54

Pewnie ktoś grzebał przy liczniku i przestawił wskazówkę. Sam kiedyś tak sobie namieszałem z obrotomierzem :chytry:
Jeżeli zawsze wskazuje zawsze źle dokładnie o kreskę, to ja bym po prostu rozebrał zegary i przesunął wskazówkę o tę jedną kreskę. Moim zdaniem najprostsze rozwiązanie.

Moje VWozidło spala średnio: Obrazek i Obrazek

Awatar użytkownika
marek2907
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: marek2907 » czw sty 18, 2007 23:50

JayT pisze:Jeżeli zawsze wskazuje zawsze źle dokładnie o kreskę, to ja bym po prostu rozebrał zegary i przesunął wskazówkę o tę jedną kreskę. Moim zdaniem najprostsze rozwiązanie.
no nie koniecznie bo umnie jest taki sam problem jak opisał kolega NPISZ, ale rezerwę pokazuje bezbłędnie

[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53320][img]http://i128.photobucket.com/albums/p180/marek2907/forum2.jpg[/img][/url]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]

Awatar użytkownika
JayT
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Re: Wskaźnik paliwa cd. nietypowy problem....

Post autor: JayT » pt sty 19, 2007 00:04

marek2907 pisze:umnie jest taki sam problem jak opisał kolega NPISZ, ale rezerwę pokazuje bezbłędnie
marek2907 - więc może NPISZ niech zrobi taki test, jak zaproponował:
NPISZ pisze:musiałbym zaryzykować i wyjeździć paliwo do momentu aż wskazówka opadnie na zero, wówczas powinienem mieć jeszcze paliwa odpowiadającej jednej kresce
z małą uwagą do NPISZ: nie wyjeżdżaj całkowicie do zera, tylko ciut (1 mm :chytry:) nad zero... potem zatankuj do pełna - i będziesz mógł stwierdzić, ile paliwa w baku zostało, gdy wskazówka zbliżyła się do zera.
Wyjaśnisz wtedy, czy to wina walniętego wskaźnika (jeśli w baku będzie np. 5 litrów), czy po prostu wskazówkę ktoś przestawił (jeśli w baku będzie litrów np. 13).

Moje VWozidło spala średnio: Obrazek i Obrazek

aegiss
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: aegiss » pt sty 19, 2007 09:59

u mnie jest to samo - pozostaje jedynie problem zeby nie zajechac pompy paliwa ( smarowana chyba przez paliwo o ile sie nie myle ),jakby cos wam wyszło to dajcie znac.

Nie pytaj próżno,bo nikt sie nie dowie.Jaki nam koniec szykują bogowie.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”