strasznie wysokie obroty mk2 1.8 RP
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
strasznie wysokie obroty mk2 1.8 RP
Witam, mam nastepujacy problem: silnik mi samoczynnie wchodzi na wysokie obroty (nie mam obrotomierza, ale kreci sie tak szybko ze juz szybciej chyba nie moze), podczas jazdy natomiast zdarza mu sie samoczynnie przyspieszac, ale problem pojawia sie glownie podczas postoju np. na swiatlach.
Wczoraj na parkingu sprawdzilem, ze jak tak zasówa to przepustnica jest zamknieta.
Problem pojawia sie zarowno na gazie jak i na benzynie.
Co to moze byc?? Czy ssie lewe powietrze?? Czy moze cos innego jeszcze??
Z gory dziekuje za porady i pozdrawiam.
Nic to pewnie nie ma do rzeczy, ale mam nowe swiece, przewody, kopulke i plec.
Wczoraj na parkingu sprawdzilem, ze jak tak zasówa to przepustnica jest zamknieta.
Problem pojawia sie zarowno na gazie jak i na benzynie.
Co to moze byc?? Czy ssie lewe powietrze?? Czy moze cos innego jeszcze??
Z gory dziekuje za porady i pozdrawiam.
Nic to pewnie nie ma do rzeczy, ale mam nowe swiece, przewody, kopulke i plec.
Pytanie czy to zaczelo ci sie dziac po założeniu gazu? Jesli tak to gazownik spapral robote przy podłączeniu TPS. Natomiast jak na gazie chodzil ok i stało ci sie to samoczynnie to sprawdz przewody dochodzące do potencjometru przepustnicy. U mnie po prostu sie przerwał w srodku wtyczki(pod gumą). Spójrz. Jesli jest ok to spróbuj reset kompa.
Pytanie czy to zaczelo ci sie dziac po założeniu gazu? Jesli tak to gazownik spapral robote przy podłączeniu TPS. Natomiast jak na gazie chodzil ok i stało ci sie to samoczynnie to sprawdz przewody dochodzące do potencjometru przepustnicy. U mnie po prostu sie przerwał w srodku wtyczki(pod gumą). Spójrz. Jesli jest ok to spróbuj reset kompa.
Jakies szesc miesiecy po zalozeniu gazu wszystko chodzilo super, pierwszy raz te obroty mi sie podniosly na swietach Bozego Narodzenia, od tamtego czasu od czasu do czasu ten problem wystepowal, ale w ostatnim czasie praktycznie caly czas sie z tym mecze. Nie wiem czy ma to jakies znaczenie ale dopiero na rozgrzanym silniku zaczyna sie pie.....ć, jak jest zimny to jest ok.
Dzieki za dotychczasuwe opinie!!!
Przy okazji, ile kosztuje silniczek krokowy do 1.8 RP??
Dzieki za dotychczasuwe opinie!!!
Przy okazji, ile kosztuje silniczek krokowy do 1.8 RP??
Najpierw sprawdz czy to napewno silniczek krokowy zanim go kupisz. Koszt siega do około 300 zl. Czesto gdy komputer zlapie blad tak sie dzieje ze obroty szaleja. Zresetuj kompa(odłącz kleme z aku, wypija kawe i podlacz z powrotem). Jak bedzie to samo to wykrec silniczek krokowy i go przeczysc. Nieraz to pomaga. Po prostu pracuje on w pewnym zakresach i one sie wycieraja. Uzyj WD-40. Jak nie pomoże to trzeba sprobowac go wymienic. Najlepiej jakbys mial na probe jakis inny miec 100% pewnosci. Moze tez byc potencjometr przepustnicy. To juz trzeba wymienia razem z podstawka. Sprawdzales czy nie masz przerwanych przewodow dochodzacych do potencjometru. Zobacz jak ci gazownicy podlaczyli przewod od TPS. Powinien on byc dolaczony do przewodu na ktorym jest 5V dopiero po wcisnieciu pedalu gazu do oporu. Niektorzy przylaczaja go do przewodu na ktorym jest 5V bez wcisnietego gazu. To jest bledne i dlatego silnik moze lapac bledy.