niebieski dym przy odpalaniu

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

GieTe
Mały gagatek
Mały gagatek

niebieski dym przy odpalaniu

Post autor: GieTe » pn sty 15, 2007 19:31

Elo, jak w temacie, przy zimnym silniku jak odpalam to przez jakies 10 sekund leci niebieski dym. dodam ze od wymiany przejechalem ok ok. 3 500 km i oleju nie ubyło. Jazdze na 10W/40. jak jest choć troszke ciepły to nic nie widac. Dodam jeszcze to ze jak jest chlodno to auto pali gorzej niz w mroz, bo w mrozie nagrzeje swieczki i pali na dotyk. Do tego jeszcze dochodzi ze przez pare sekund silnik nie rowno chodzi w przedziale 900-1100/rpm/min. No i przy odpalaniu raz mignie mi kontrolka od oleju. Mowili mi ze chyba musze ustawiac kąt wtrysku a czy kat wtrysku ma cos do oleju?? i dymu??
:trojkat: - majcie sie :P

------------Regeneracja N75 do silnika 1Z-------------WARSZAWA------------
Tel. pięć zero pięć sześć jeden osiem sześć pięć sześć.

Awatar użytkownika
marrcin
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marrcin » pn sty 15, 2007 21:48

Mój tez lekko puszcza dymka przez chwile jak jest zimno i pewnie nie tylko nasze. Ja też pisałem podobny temat http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=77765 i takie odpowiedzi czytałem, myślałem z początku ze to wina paliwka ale nie, wymieniłem dla pewności wszystkie filtry bo koszt nie duży ale bez różnicy. Ja jeźdże na oleju 5W50 syntetyk i na wymiane ok 13 tyś dolewam 900ml więc nie jest źle. A co do kata wtrysku to by chyba raczej kopcił na biało przy źle ustawionym kącie. Jak byłem u kolesia co sie zajmuje naprawą diesla to mówił ze to normalne ze na zimnym puszcza lekko dymka, gorzej jak w czasie jazdy przy kopcił.

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » pn sty 15, 2007 22:36

Mój też puszcza jednego dymka ;) Przy poprzednim cyklu 10 tys km nie wymagał dolweki, teraz zostało mi jeszzcze 4 tys km i też jest OK.
Nic się nei dzieje.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Maciuś01
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Maciuś01 » wt sty 16, 2007 16:55

kopcenie na niebiesko podczas rozruchu nie powinno specjalnie martwić szczególnie w samochodzie o dużym przebiegu. mój po odpaleniu też zostawia małą niebieską chmurkę ale to nie powinno dostarczać powodów do zmartwienia szczególnie jeżeli dolewasz do 1 litra oleju od zmiany do zmiany
jest to spowodowane spaleniem pozostałości oleju ze ścianek cylindra i jak szybko znika to nie ma problemu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”