czy silnik na dotarciu może podpijać płyn chłodniczy ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
czy silnik na dotarciu może podpijać płyn chłodniczy ?
mam próblem takowy , że mam silnik na dotaraciu . Silnik to 2.8 l vr6 . Ubywa mi 1 lub 2 setki płynu chłodniczego co jakiś czas . W oleju go nie ma , stan sie nie zwiększa na bagnecie , kolor sie nie zmienia . Mówie , nie ubywa go nie wiem ile ale ubywa . Podkreślam raz jeszcze ze silnik jest na dotarciu i głowne moje pytanie nie brzmi czy uszczelka cała czy nie tylko czy silnik na dotarciu może podpijać znikome ilości płynu chłodniczego ? . Pozdro 
budujemy syncro :
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2741405&sid=7934459afb85f7d17f39e6aedb9f6af7#2741405
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2741405&sid=7934459afb85f7d17f39e6aedb9f6af7#2741405
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
lawrai,
absolutnie nie! nie ma podowów żeby to miało miejsce....
Poza tym płyn z oleju by wyparował wiec tam go nie szukaj....jesli ucieka przez uszczelke głowicy to go wypala, dlatego poziom oleju nie bedzie rósł...
proponuje połozyc duży karton pod autem i sprawdzic czy nic nie cieknie.....
Jak nie znajdziesz to jest tez metoda z płynem fluorescencyjnym opisana gdzies w poradach na stronie głownej....
pozdro
absolutnie nie! nie ma podowów żeby to miało miejsce....
Poza tym płyn z oleju by wyparował wiec tam go nie szukaj....jesli ucieka przez uszczelke głowicy to go wypala, dlatego poziom oleju nie bedzie rósł...
proponuje połozyc duży karton pod autem i sprawdzic czy nic nie cieknie.....
Jak nie znajdziesz to jest tez metoda z płynem fluorescencyjnym opisana gdzies w poradach na stronie głownej....
pozdro
Re: czy silnik na dotarciu może podpijać płyn chłodniczy ?
może idzie w układ spalania ...lawrai pisze:Ubywa mi 1 lub 2 setki płynu chłodniczego co jakiś czas . W oleju go nie ma , stan sie nie zwiększa na bagnecie , kolor sie nie zmienia .
a ile przejechałeś już km od czasu remontu, bo powiem Ci że zalecająlawrai pisze:Podkreślam raz jeszcze ze silnik jest na dotarciu
po ok.400-500km dokręcać głowicę po wymianie uszczelki a to na pewno
było zmienione
nie w żadnym wypadki tak nie powinno byćlawrai pisze:czy nie tylko czy silnik na dotarciu może podpijać znikome ilości płynu chłodniczego ?
przejrzyj dokładnie czy nie ma wycieków po nagrzaniu się silnika
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
wypalać go nie wypala bo pary nie ma w ogóle po nagrzaniu się silnika . Jak jest zimny to paruje ale jak tylko sie nagrzeje tak pary z rur w ogóle nie widać . Hym coś musi być , wydaje mi się , że gdzieś w węzach itp. jest przeciek m bo gdyby go spalał to napewno o wiele więcej i szybciej . Przyjechałem już 1100 km . Jutro wymieniam olej i filtr . W sobotę jak któraś rada się okaże prawdą to powstawiam plusy . Pozdro 
budujemy syncro :
przy takich ilościach jak Ci ubywa to pary nie zauważysz,lawrai pisze:wypalać go nie wypala bo pary nie ma w ogóle po nagrzaniu się
jakby Ci ubywało z 1-2l. na 10km z powodu padniętej uszczelki
gdzie płyn dostawał by się do komory spalania to parowanie
byś zauważył ale wtedy auto ma muła a i odpalić bardzo ciężko lub nawet wcale
[ Dodano: Pią Sty 12, 2007 11:10 ]
można wycieki tez sprawdzić dolewając płyn fluoroscencyjnylawrai pisze:wydaje mi się , że gdzieś w węzach itp. jest przeciek m bo gdyby go spalał to napewno o wiele więcej i szybciej
do układu chłodzenia i wieczorkiem popatrzeć odpowiednio
przy latarce lub testerze banknotów
podłóż na noc jeszcze jakiś kartonik może pojawi się jakaś wilgoć
na nim i wtedy to już będziesz wiedział mniej wiecej gdzie szukać
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN