problem z temperatura
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
problem z temperatura
Witam
Miałem w swoim mk3 problem z zagrzaniem silnika identyczny jak pisało tu wielu z was.
Wymieniłem dzisiaj termostat na Wahlera i co i nic.Jak podnoise maskę czuć że silnik jest bardzo gorący w środku auta upał a na wskazówce zaledwie 70 stopni. Pomóżcie co robić dalej
Miałem w swoim mk3 problem z zagrzaniem silnika identyczny jak pisało tu wielu z was.
Wymieniłem dzisiaj termostat na Wahlera i co i nic.Jak podnoise maskę czuć że silnik jest bardzo gorący w środku auta upał a na wskazówce zaledwie 70 stopni. Pomóżcie co robić dalej
-
RAFIK-XX
- Mały gagatek

- Kontakt:
A jak dokładnie sprawdza sie ten czujnik???Jerzas pisze:Sprawdzić czujnik temperatur miernikiem.
Tabele z oporami czujnika:
[url=http://images14.fotosik.pl/12/9cc7f9bdf17040f2m.jpg]Obrazek[/URL]
Jesli czujnik jest dobry to sam wskaznik moze przekłamywać.
Trzeba nagrzewać go w silniku i coraz to mierzyć,czy jak bo ten schemat nic mi nie mówi poza tym jak podłaczyć miernik do czujnika
- Paweł Marek
- V.I.P.

Jerzas podałeś wartości dla czujnika sterownika silnika, czujnik do wskazówki (druga para styków) ma opory około połowę niższe.Jerzas pisze:Sprawdzić czujnik temperatur miernikiem.
DZIDZIUS a ile pokazuje na postoju, ile pokazuje jak się webtylator włączy?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.

najdokładniej byłoby go wyjąć, wsadzić do garnka, i podgrzewać. Użyć termometru dla kontroli temperatury.RAFIK-XX pisze:A jak dokładnie sprawdza sie ten czujnik???
Trzeba nagrzewać go w silniku i coraz to mierzyć,czy jak bo ten schemat nic mi nie mówi poza tym jak podłaczyć miernik do czujnika
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.

Jak jest termostat walnięty to są duże wachania temperatury. Stoisz - np 90, ruszysz - od pędu powietrza spada do 70. Jak całyczas stoi 70 to ewidentnie jak koledzy piszą niesprawny czujnik lub uszkodzony wkażnik w liczniku. W taki przypadku najprościej jest się nie przejmować. Albo sprawdzić ten czujnik omomierzem, tylko nie wg tych wartości co w powyższej tabelce. Jak napisałem w czujniku od wskazówki opory sa ok. pół mniejsze. Ale jeśli czujnik jest dobry to bawić się w naprawę licznika chyba nie warto, jak zresztą chcesz.DZIDZIUS pisze:Paweł pojezdziłem dzisiaj po mieście troszkę postałem w korkach max 70 i na postoju też, wentylatora to nie usłyszałem dzisiaj, jest możliwe że jakimś cudem kupiłem zj.... ny termostat??
-
RAFIK-XX
- Mały gagatek

- Kontakt:
A z kąd wziąść taki termometr,z tak wysoka skalą ???Paweł Marek pisze:najdokładniej byłoby go wyjąć, wsadzić do garnka, i podgrzewać. Użyć termometru dla kontroli temperatury.RAFIK-XX pisze:A jak dokładnie sprawdza sie ten czujnik???
- Paweł Marek
- V.I.P.

http://www.allegro.pl/search.php?string ... ew=0&pay=0RAFIK-XX pisze:A z kąd wziąść taki termometr,z tak wysoka skalą ???
ale jak weźmiesz byle jaki pokojowy czy zaokienny ze skalą do 50 stopni to też wystarczy, jeśli wskazania będą dobre do 50 stopni to i powyżej też będą. Czujnik to tylko głupi termistor, działa lub nie.
moim zdanie zabawy ze sprawdzaniem czy jest dobry czy nie to marnowanie czasu i nerwow czujnik ten nie jest znowu taki drogi wymienic i po sprawie a to co pisze DZIDZIUS ewidentnie wskazuje na pykniety czujnik a jezeli chodzi o wentylator powinien on sie załączyc przy temp 95/96 stopniach załączy sie on dopiero wtedy gdy termostat pusci na duzy obieg i czujnik w chłodnicy włączy wentylator a co do węzy gorny jest caly czas goracy a dolny zimny dopiero jak termostat pusci na duzy obieg dolny robi sie cieply