Akumulator silnik AAZ podejdzie???
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Akumulator silnik AAZ podejdzie???
Mam aku 60ah ale ma 4 lata i konczy zywot. Do tej pory dawał radę nawet w -25 st. Ale chce kupic nowy. Zastanawiam sie czy 80ah bedzie dobry i alternator da mu rade i czy zmiesci sie wymiarowo? Myslałem nad 72ah ale jak zobaczyłem jak 80ah pali u ojca w Audi A6 silnik 1Z to zdumiałem
rozrusznik kreci jak szlony, ale czy taki bedzie u mnie w TD dobry ????
- JayT
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Osobiście używam dość taniego akumulatora Quand Hybrid (kupiony z musu i na szybcika
) i jestem zadowolony. Przy 74Ah dość duży prąd rozruchowy - 680A, a zapłaciłem coś w granicach 150-160 zł.
TUTAJ chłopaki wymieniają kilka dobrych firm: Varta (używałem i polecam), Centra itp. Takich tematów jest więcej - wpisz w wyszukiwarce akumulator i sprawdź, jakie ludzie polecają.
O firmie Five Star i jej akumulatorach nic nie słyszałem, więc się nie wypowiem...
TUTAJ chłopaki wymieniają kilka dobrych firm: Varta (używałem i polecam), Centra itp. Takich tematów jest więcej - wpisz w wyszukiwarce akumulator i sprawdź, jakie ludzie polecają.
O firmie Five Star i jej akumulatorach nic nie słyszałem, więc się nie wypowiem...
Hmm a może by tak zamiast gdybać poprostu zastosować polecany przez producenta http://www.centra.com.pl/pub/uploaddocs ... osowan.pdf
Centra Plus CP 23 - 80Ah

Centra Plus CP 23 - 80Ah
TDPower
ja mam taki, ale wązne jest tez żeby Twój alternator podołał ładowaćPinkFloyd pisze:Dzieki tez tak myslałem nad aku. 72-75ah.
podejrzewam że masz 90A lub 120A to wtedy spoko, da on radę
ja mam zmienionego altka na 70A bo poprzedniemu pękła obudowa i szlag go trafi
akumulator mam 74Ah a altka 70A a że codzinnie do pracy robię 100km w obie strony
to spoko zawsze jest naładowany, wiesz nawet dobry alternator może nie doładowywać
jeśli na postoju będziesz słucha psoro muzy, nie będziesz dał o akumulator i stan
elektrolitu czy jakości klem
i właśnie powiem Ci i odradzam FiveStara, miałem w Audi które miałoPinkFloyd pisze:A jakiej firmy polecicie. Ale nie za drogi. Co sądzicie o Five Star???
skrzynię automatyczną i też jeździłem sporo i powiem Ci że szlag trafił
tego FiveStara mimo "opieki" nad nim i nie polecam jak mój znajomy
powiedział że przywiźli je z ameryki do Polski w takiej ilości że jeszcze
będą przez 10-15lat sprzedawać a jak stoją na magazynach to wiesz
po czasie i one są nie do użytku mimo że są nowe ! - gość ten zajmuje się
od 15 lat naprawą akumulatorów ich sprzedażą oraz produkcją nietypowych
więc coś pewnie wiew tym temacie
Co mogę polecić to:
Centrę - to nie ta sama centra co kilka lat temu
oraz super akumulatorki SZNAJDERA - polecam szczególnie te drugie !
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN