Witam, sorki ze tak puzno ale nie zawsze mam czas posiedziec przy kompie.
Zacznijmy o moim zdaniu o tych glosnikach, czyli glosnikach typu Pionek, jbl, magnat, hertz, itp... sa to zwyczajne budrzetowki i pozeracze pradu, nie maja za grosz pozadnego wykopu.
glosnik o ktory mnie pytasz jest niezlym potworem o duzej mocy i niestety to wszystko, a zaznaczam ze i to nie jest jego zaleta, wrecz przeciwnie.
dobry glosnik to glosnik ktory ma male zapotrzebowanie na prad a dobra skutecznosc... takie glosniki to np. JL AUDIO, CERVIN VEGA, FOCAL, DLS itp...
ale jak kazdy wie takie glosniki swoje kosztuja(niestety).
Sprawa nr2 to taka sprawa ze taki glosnik potrzebuje ogromnej dawki mocy!
zadaj wiec sobie pytanie czy twoj wzmacniacz dysponuje taka moca aby ten glosnik zagral tak jak trzeba!
Jezeli masz okazje go sprzedac to uczyn to i kup cos pozadnego!
mysle ze moja odpowiedz dotrze troche do was i przestaniecie patrzec na WATTY a zaczniecie myslec o jakosci.
W moim aucie jest w sumie z zestawem przednim 300Watt RMSu ale dla mnie liczy sie jakosc dzwieku a nie kupa bassu.
podsumowujac:
chcesz kupe bassu, stpery w uszach? kup JBLa 3000W pozadnego audisona ktory go napedzi i heja na miasto niech wszyscy cie slysza.
jezeli chcesz jakosc i przepiekna scene we wnetrzu swego bolida pomysl nad pozadnym sprzetem.
Z ciekawostek moc glosnika podawana w RMSie to nic innego jak minimalna dawka pradu jaka powinien otrzymac glosnik NIE MA TO ABSOLUTNIE WPLYWU NA WYKOP I EFEKTYWNOSC GLOSNIKA!!!!!!!!!!!!!!!!