Mocowanie głośników w tylnich drzwiach

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Ghost123
Nowicjusz
Nowicjusz

Mocowanie głośników w tylnich drzwiach

Post autor: Ghost123 » pt sty 05, 2007 00:51

Witam!

1.Chciałbym zamontować w tylnich drzwiach głośniki 165 mm, więc:

Czy jest jakiś np. dystans do zamontowania do blachy (podobnie mam zamontowane z przodu). Chciałbym ominąc mocowanie na tapicerce.....wiadomo dlaczego.

2. Do seryjnych głośników w tylnich dzwiach podłączony jest prawdopodobnie tweeter który jest obok klamki.

czy montując nowy głośnik mam podłączyć bezpośrednio do niego ten tweeter czy też dać sobie spokój z nim??

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
scuzzy
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: scuzzy » pt sty 05, 2007 17:09

Siemasz. Pewnie większość ludzi na tym forum powiedziałaby Ci że nie montuje się głośników w tylnych drzwiach ani w półce, twierdzą że to psuje całą akustykę wnętrza itp itd. Jeśli nie budujesz jakiegoś super audio w środku, jesli nie masz suba, wzmacniaczy, wygłuszonych drzwi itd to możesz zamontować sobie te głośniki jesli bardzo chcesz ale osobiście tego nie polecam:)... Kup sobie na allegro dystanse, lepiej jakby były zrobione z MDF'u ale można też dostać plastikowe, jeśli masz wiecej pieniędzy to bierz te z MDF'u... A co do tego Tweetera to musisz zobaczyć czy on w ogóle tam jest, jeśli jest to pewnie jest podłączony do przedniego zestawu przez jakiś kondensator. Jeśli jest on bezpośrednio przy tym tweeterze to podłącz kabel do nowego głośnika w tylnych drzwiach i do niego dopiero tweeter...

Awatar użytkownika
inek01
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: inek01 » pt sty 05, 2007 17:37

scuzzy pisze: A co do tego Tweetera to musisz zobaczyć czy on w ogóle tam jest, jeśli jest to pewnie jest podłączony do przedniego zestawu przez jakiś kondensator
VW GOLF 1,8 GT
Z tego raczej nie mozna wywrozyc o jakiego Golfa chodzi... Mk2, 3, 4 ?
W Mk3 tylny tweeter jest podlaczony rownolegle do tylnego woofera. Po to sa w fabrycznych glosniach podwojne gniazda na kostke...

Awatar użytkownika
scuzzy
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: scuzzy » pt sty 05, 2007 17:53

W MK4 jest podobnie:]

Ghost123
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Ghost123 » sob sty 06, 2007 00:21

inek01 poprawiłem już w profilu na MK3 ......thx

Przeczytawszy Wasze wypowiedzi oraz inne tematy dochodzę do wniosku, że jednak nie będę montował w tylnich drzwiach żadnych głośników.

Hmm jestem początkującym audiofilem i chce w to wejść małymi kroczkami.

Obecnie posiadam
- z przodu Phonocary Y-line (MDF bez wygłuszenia....na razie) ze zwrotnicami + głośniki w podszybiu.
- pioneer 2800

Doszedłem do wniosku że lepiej jest zainwestować w wzmak oraz skrzynkę patrząc na rady innych.

Czy uda mi sie zmieścić w 500 zł aby zakupić obie rzeczy??
Jeżeli tak to prosiłbym o jakieś konkretne pomysły.

Acha jeszce jedno.....czy jeżeli zakupie w/w wzmak i skrzynkę to czy jest sens podłączyć tylne drzwi do wzmazniacza ????

Z góry dziękuję za zainteresowanie się tematem i pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”