Patent na przedni czujnik ABS-u do PASSAT B3 GOLF MK2
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- PassatRider
- Nowicjusz
- Kontakt:
Nie wiem czy w dobrym dziale umiescilem temat, ale ten wydawal mi sie najblizszy.
Czy mieliscie kiedys problem z czujnikiem ABS-u do Passata B3 (podobno w Golfach 2 jest taki sam ale nie jestem pewien)? Ja tak. A mianowicie przy wymianie łożyska w przednim kole musiałem wyciągnąc czujnik ABS-u. Po 2h gimnastyki wyciągłem go... ale w dwoch kawałkach. Do niczego się już nienadawał.
Objezdzilem wszystkie giełdy, szroty, ogłoszenia, aukcje - nic. Pozostawał serwies - o nie! Nie dam 250zł za czujnik do takiego starego trupa.
Wpadłem na pomysł zeby zaadopdowac czujnik ABS-u z Passata B4 (taki sam jest w Golfie Mk3). Kosztował mnie 35zł z wysyłką na Allegro
Wygląda on mniejwięcej tak:
Od czujnika w moim Pasacie rożnił się tylko tym że nie miał kabla, i troche zewnętrzną budową. Pozatym wymiary te same.
Kupiłem koszulki termokurczliwe, malenkie wsówki do kabli (pasują idealnie do wtyku w czujniku) i zabralem sie do pracy.
Odciąłem czujnik ze starego przewodu, obciąlem plasikową obudowę na wtyczke w nowym czujniku, zarobiłem kabel na wsówki, wszystko dobrze zaizolowałem koszulkami i taśmą izolacyjną.
Pozostaje tylko wkręcic czujnik. Otwor nie pasował więc go troszke spiłowałem. Moj czujnik pasował idalnie długością. Wkręciłem tylko dłuższą sróbke i gotowe.
Jezdze juz na tym drugi rok i jak narazie bez problemów.
W razie pytan prosze pisac.
Jezeli istnieje juz taki temat na forum to prosze o usunięcie. Przegladalem tematy z czujnikami ale takowego nie znalazłem.
Zycze udanej przerobki
Czy mieliscie kiedys problem z czujnikiem ABS-u do Passata B3 (podobno w Golfach 2 jest taki sam ale nie jestem pewien)? Ja tak. A mianowicie przy wymianie łożyska w przednim kole musiałem wyciągnąc czujnik ABS-u. Po 2h gimnastyki wyciągłem go... ale w dwoch kawałkach. Do niczego się już nienadawał.
Objezdzilem wszystkie giełdy, szroty, ogłoszenia, aukcje - nic. Pozostawał serwies - o nie! Nie dam 250zł za czujnik do takiego starego trupa.
Wpadłem na pomysł zeby zaadopdowac czujnik ABS-u z Passata B4 (taki sam jest w Golfie Mk3). Kosztował mnie 35zł z wysyłką na Allegro
Wygląda on mniejwięcej tak:
Od czujnika w moim Pasacie rożnił się tylko tym że nie miał kabla, i troche zewnętrzną budową. Pozatym wymiary te same.
Kupiłem koszulki termokurczliwe, malenkie wsówki do kabli (pasują idealnie do wtyku w czujniku) i zabralem sie do pracy.
Odciąłem czujnik ze starego przewodu, obciąlem plasikową obudowę na wtyczke w nowym czujniku, zarobiłem kabel na wsówki, wszystko dobrze zaizolowałem koszulkami i taśmą izolacyjną.
Pozostaje tylko wkręcic czujnik. Otwor nie pasował więc go troszke spiłowałem. Moj czujnik pasował idalnie długością. Wkręciłem tylko dłuższą sróbke i gotowe.
Jezdze juz na tym drugi rok i jak narazie bez problemów.
W razie pytan prosze pisac.
Jezeli istnieje juz taki temat na forum to prosze o usunięcie. Przegladalem tematy z czujnikami ale takowego nie znalazłem.
Zycze udanej przerobki
Re: Patent na przedni czujnik ABS-u do PASSAT B3 GOLF MK2
na Allegro kiedyś namierzyłem używkę za 130zł ale to i tak za dużo ...PassatRider pisze:Objezdzilem wszystkie giełdy, szroty, ogłoszenia, aukcje - nic. Pozostawał serwies - o nie! Nie dam 250zł za czujnik do takiego starego trupa.
lepiej za to kupic np. licznik z obrotkiem lub cokolwiek innego ale nie czujnik ...
no tak do samej jazdy to one nie bardzo mają wspólnego ...PassatRider pisze:Jezdze juz na tym drugi rok i jak narazie bez problemów.
ale czy działają czy ABS działa ? bo to chyba ważne
a co się stało z drugim czujnikiem, udało Ci się go wyjąć
bez uszkodzenie go ?
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
- PassatRider
- Nowicjusz
- Kontakt:
ABS oczywiscie zadziałał odrazu - wystarczy ze jeden czujnik nie bedzie podawał i juz zostajemy sie na lodzie . Drugi czujnik jakos udało mi sie wyciągnąc - ten nowy jest przynajmniej plastikowy i wydaje mi sie ze latwiej go bedzie wyciagnac.
Passata uzywam do pracy na bardzo duze odległosci. Miesiecznie robi okolo 10 tys km, wiec naprawde wole zainwestowac w wymane oleju, wszystkich filtrow co 6-7 tys. niz kupic tak drogi czujnik. Zresztą po co przepłacac jezeli rzeczywiscie za te 35zł jest prawie taki sam jak orginalny.
Pozdrawiam
Ps. Teraz forum chodzi bardzo plynnie, nie to co wczesniej
Passata uzywam do pracy na bardzo duze odległosci. Miesiecznie robi okolo 10 tys km, wiec naprawde wole zainwestowac w wymane oleju, wszystkich filtrow co 6-7 tys. niz kupic tak drogi czujnik. Zresztą po co przepłacac jezeli rzeczywiscie za te 35zł jest prawie taki sam jak orginalny.
Pozdrawiam
Ps. Teraz forum chodzi bardzo plynnie, nie to co wczesniej
a możesz zmierzyć jego rezystancję i dac tutaj fotkęPassatRider pisze:Drugi czujnik jakos udało mi sie wyciągnąc
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
- PassatRider
- Nowicjusz
- Kontakt:
chodziło mi o ten oryginalny, czy udało Ci się go wyciągnąć i czy jest OKPassatRider pisze:Tego orginalnego czy dorobionego?
pytałem ponieważ myslałem ze go odsprzedaż skorow ymienileś dwa
ale tak nie jest to trudno ...
Sharan - AFN
Sharan - AFN
- PassatRider
- Nowicjusz
- Kontakt:
- PassatRider
- Nowicjusz
- Kontakt:
po zapaleniu auta właśnie nie powinna świecićbobo_2008 pisze:Siema.Ja własnie tez mam problem z Abs,raczej chyba to ,bo po odpaleniu auta powinna swiecic dioda ABS a nie swieci i ABS wogóle niedziała.
jak świeci to jest problem z np.czujnikami
poza tym jak wogóle nie świeci to może przepalona żaróweczka ... zobacz ...
zobacz czy pod maską masz podpięte kable przy pompie
a zapytam czy masz twardy czy miękki pedał hamulca ?
a jak Ty wogóle sprawdzałeś czy działa Ci ABS ?
depnąłeś ostro po heblach i nic nie zgrzytało/uderzało pod pedałem hamulca ?
Sharan - AFN
Sharan - AFN
Czujnik w passacie można sprawdzić na 2 sposoby.
1. mierniczek i sprawdzać rezystancje czujników
2. Passat i Golf2 mają autodiagnostę to znaczy pod manetką zmiany biegów jak wyciągniesz
tą skórę z plastiliem powinieneś mieć 3 kable i na 2 z nich zrobić zwarcie przekręcić stacyjkę i puścić i kontrolka ABSu będzie wymigiwała kod i po tym można sprawdzić co jest uszkodzone w absie nie tylko czujniki. jeżeli ktoś chce liste kodów i na których pinach zrobić zwarcie to napiszcie na mój e-mail (pdmcyc@tlen.pl) to wyślę wam opis tylko jest po angielsku. Co do golfa to nie wiem gdzie są te kable ale podobno też tam gdzie w passacie.
Ja mam u siebie w passacie też uszodzony czujnik ale jak poruszam kablami to przez miesiąć mam spokój... tak wogóle to szukam gotowego kabla od B4 może ktoś coś takiego posiada??
[ Dodano: Pon Sty 15, 2007 00:54 ]
wjedz ja jakąś polną droge jedz z te 40km/h i wciśnij ile dasz rade pedał hamulca i będziesz słyszał i czuł czy chodzi
[ Dodano: Nie Lip 08, 2007 18:50 ]
Witam Ponownie
zamieszczam link gdzie mozecie sciagnac ksiazke do absu, jest po angielsku wiec jak ktos nie bedzie wiedzial co i jak to piszcie na maila
Oto link.Plik spakowany zajmuje ok 6 mb i moze wolno sciagac...
http://83.17.44.91/abs.exe
[ Dodano: Czw Lip 26, 2007 16:10 ]
Link już działa. Jak by się komuś chciało to przetłumaczyć to niech to zrobi i wyśle do mnie na e-mail te tłumaczenie to udostępnie tak jak książkę
2. Passat i Golf2 mają autodiagnostę to znaczy pod manetką zmiany biegów jak wyciągniesz
tą skórę z plastiliem powinieneś mieć 3 kable i na 2 z nich zrobić zwarcie przekręcić stacyjkę i puścić i kontrolka ABSu będzie wymigiwała kod i po tym można sprawdzić co jest uszkodzone w absie nie tylko czujniki. jeżeli ktoś chce liste kodów i na których pinach zrobić zwarcie to napiszcie na mój e-mail (pdmcyc@tlen.pl) to wyślę wam opis tylko jest po angielsku. Co do golfa to nie wiem gdzie są te kable ale podobno też tam gdzie w passacie.
Ja mam u siebie w passacie też uszodzony czujnik ale jak poruszam kablami to przez miesiąć mam spokój... tak wogóle to szukam gotowego kabla od B4 może ktoś coś takiego posiada??
[ Dodano: Pon Sty 15, 2007 00:54 ]
RobertP pisze:a jak Ty wogóle sprawdzałeś czy działa Ci ABS ?
depnąłeś ostro po heblach i nic nie zgrzytało/uderzało pod pedałem hamulca ?
wjedz ja jakąś polną droge jedz z te 40km/h i wciśnij ile dasz rade pedał hamulca i będziesz słyszał i czuł czy chodzi
[ Dodano: Nie Lip 08, 2007 18:50 ]
Witam Ponownie
zamieszczam link gdzie mozecie sciagnac ksiazke do absu, jest po angielsku wiec jak ktos nie bedzie wiedzial co i jak to piszcie na maila
Oto link.Plik spakowany zajmuje ok 6 mb i moze wolno sciagac...
http://83.17.44.91/abs.exe
[ Dodano: Czw Lip 26, 2007 16:10 ]
Link już działa. Jak by się komuś chciało to przetłumaczyć to niech to zrobi i wyśle do mnie na e-mail te tłumaczenie to udostępnie tak jak książkę
Re:
1 Zgadza siępdmcyc pisze:Czujnik w passacie można sprawdzić na 2 sposoby.
2 Nie wszystkie posiadają autodiagnozę, mówię tutaj o dieslach i turbo dieslach. Nie posiadają autodiagnozy gdyż nie posiadają ECU ani żadnego innego układu scalonego odpowiedzialnego za autodiagnozę :/
Każdy Passat ma, czy to diesel czy T. diesel w golfie jeszcze nie spotkałem się żeby nie było, ale nawet jak nie ma, to problemu nie ma bo można wpiąć się bezpośrednio w pin w sterowniku.