Stuki w silniku po wymianie oleju:(
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Jestem posiadaczem golfa III od 2 tygodni. Samochód kupiłem a dokładnie został przywieziony z Niemiec. Ponieważ nie miałem żadnej książki serwisowej wymieniłem olej (nie wiedząc jaki był wcześniej) na Mobil Super S 10W-40 - półsyntetyk, oczywiście wymieniłem filtr oleju i powietrza oraz pasek wraz z napinaczem rozrządu. Po tej wymianie zaczęło mi coś stukać w silniku, a dokładnie gdy silnik się nagrzeje i jest bardziej dynamiczniejsza jazda wówczas słychać stuki (wcześniej miałem maluszka i podobny dźwięk wydawały zawory). Co to może być??
Ja w moim Golfie mam wlany ten sam olej i jestem bardzo zadowolony. Nie wiedziałem na początku jaki wlać olej i poprosiłem o pomoc kolesia, który wymianiał olej i powiedział, że przy moim przebiegu (111 tys.km) dobrym olejem będzie właśnie Mobil Super S. A twój Golf to który rocznik i jaki ma przebieg ??
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Mój jest z 93r i ma przejechane 171 tyś. A samochodzik ma silni 1.8
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
W maluchu to było spalanie stukowe a nie zaworyGrzesP1980 pisze:(wcześniej miałem maluszka i podobny dźwięk wydawały zawory)
co masz na myśli? Przy jakiej prędkości obrotowej?GrzesP1980 pisze:i jest bardziej dynamiczniejsza jazda
A może warto spróbować już minerał
[ Dodano: Sro Sty 03, 2007 14:43 ]
Też możliwe, a wręcz prawdopodobneRyhoo pisze:myśle że zaczeły Ci stukać popychacze
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Ja się na samochodach raczej nie znam, po prostu piszę co mi ten dźwięk przypomina, że ten dźwięk jest podobny do zaworów gdy maluch próbował wdrapać się pod jakąś większa górkę:):) A jeśli chodzi o obroty to nie mogę dokładnie powiedzieć ponieważ nie mam obrotomierza. Ale np jak dodam mu mocniej gazu przy 70 na 4 biegu wówczas można usłyszeć ten stuk.
GrzesP1980, coby wiele nie kombinować i nie straszyć Cię rzeczami które mogą być faktycznie nieprzyjemne to warto abyś napisał typ silnika ((oznaczenie literowe - bo tak to nie wiemy czy masz czujnik spalania stukowego) i myślę czy nie doradzić Ci wymiany na minerał, ale to może faktycznie spalanie stukowe....
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
najlepiej to przyłóż ucho do pokrywy zaworów i słuchaj powinieneś poradzić sobie ze zdiagnozowaniem czy to są popychacze zaworów. mogą to być również stuki na panewce korbowodu, ale jednak bym obstawiał popychacze, słyszałem od innych Golfiarzy że lubią włąsnie nawalać po 100 tyś przebiegu. A jaki u Cibie przebieg???
[ Dodano: Sro Sty 03, 2007 15:01 ]
[ Dodano: Sro Sty 03, 2007 15:01 ]
ciekawe jaki masz typ silnika??? bo może powinien mieć czujnik spalania stukowego który by to eliminował, ale jak wcześniej nie było stukania tylko po wymianie oleju wystąpił to bym odpuścił sobie to spalanie stukowe, a zmiana na minerał i tak nie wydłużyłaby żywotności popychaczy, których to najprowdpopodobniej bedzie wina...Adamtd pisze:ale to może faktycznie spalanie stukowe....