Woda w baku i to sporo - to był płyn chłodzący - ponad 10 l.

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Wypij
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Wypij » wt sty 02, 2007 23:45

tomcio666 pisze:
z tym co w baku daj sobie na luz - masz czas, ale właśnie idzie w diabły pompa wtryskowa :-(

to mnie pocieszyłeś, dzisiaj to juz dam na luz, jutro sie za to biorę.
Jak wolisz, ale pompa i wtryski nie są nachalnie nierdzewne. Ja na Twoim miejscu zrobiłbym wszystko, żeby jeszcze dziś wodę stamtąd usunąć.

Awatar użytkownika
MaSa_Golf
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MaSa_Golf » śr sty 03, 2007 00:02

Ja mialem podobnie, na 10 l. opalu dolalem przypadkiem 3 litry wody, padl mi pod domem, odcholowalem z ojcem do babci na podworko, sciagnalem paliwo.
Ja sciagalem tak : w bagazniku masz pod wykladzina taka klapke przykrecona na 3 srubki, jest ona po prawej stronie od wneki na zapas, jak ja zdejmiesz to masz dostep do wylotu z baku i powrotu z baku, sciagnalem tamtedy paliwo metoda usta usta (u mnie najpierw leciala sama woda!!, potem woda zmieszana z opalem a potem sam opal, czyli woda spadla na samo dno.)
potem z jednej banki bezposrednio do silnika puscilem czysta rope, a do drugiej banki dalem wezyk z powrotu z pompy (zobaczysz jaki syf bedzie lecial :/ ), i dluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuugo krecilem rozrusznikiem (przyda sie 2 autko do zyczania pradu - mi przy tym padl nowy aku i musialem zyczac pradu)
U mnie najpierw zadnej reakcji nie bylo, po jakichs 30 minutach krecenia zaczal puszczac biale dymki, (pamietaj robic przerwy po 30 sek krecenia zeby nie spalic rozrusznika), po nastepnych 30 minutach zaczal troche zalapywac, po jakims czasie zalapal i pracowal sam (bardzo mocno podkrecilem dawke zeby sam zaczal chodzic), ale bardzo glosno halasowal, w miare uplywu czasu, plyn wylatujacy z powrotu pompy zaczal byc bardziej przejrzysty i autko coraz kulturalniej (i ciszej!) pracowalo. Wtedy zajalem sie spowrotem bakiem (w miedzy czasie zawartosc baku sciagala sie do wiadra wezykiem), gdy wiekszosc tego co tam bylo splynela do wiadra, zalalem do baku 15 litrow czystej ropy i na wszelki wypadek 0,5l denaturatu. podlaczylem weze i pracowal ale ledwo co, okazalo sie ze filtr jest do wyj*****, a mial ze 3 tygodnie, praktycznie nowka :(, pominalem filtr zeby sie upewnic ze to jego wina, i bez filtra chodzil juz normalnie :D
koniecznie zaopatrz sie w czysta rope, nowy filtr paliwa, i na wszelki wypadek troche denaturatu (wiaze wode) i kieruj sie moja instrukcja a wszystko powinno byc w porzadku :D

[ Dodano: Wto Sty 02, 2007 11:07 pm ]
Wlasnie chodzilo mi o ta klapke co pokazal Grzesiekk], w MK2 jest tez taka sama i tamtedy sie do wezykow dostaniesz :)

DAREK82
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: DAREK82 » śr sty 03, 2007 01:40

Czy gdy zakładałeś ten nowy filtr pamiętałeś aby zalać go wcześniej czystą ropą? Być może dlatego nie chciał zaskoczyć.
A co do ropy w baku to zgadzam się z przedmówcami. Przedmuchaj ten syf z przewodów z powrotem do baku. I najlepiej jakbyś się dobrał do zbiornika od góry bo inaczej wszystkiego nie zlejesz.

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bongo » śr sty 03, 2007 01:57

DAREK82 pisze:Czy gdy zakładałeś ten nowy filtr pamiętałeś aby zalać go wcześniej czystą ropą? Być może dlatego nie chciał zaskoczyć.
Nie trzeba....Sam se pociągnie.
Tomcio współczuje....

Awatar użytkownika
MaSa_Golf
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MaSa_Golf » śr sty 03, 2007 05:40

Na nowym filtrze chodzil bezproblemu, na starym (ktory byl prawie nowy bo go wymienialem 3 tygodnie wstecz) nie chcial chodzic dobrze

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: RobertP » śr sty 03, 2007 09:40

MaSa_Golf pisze:i na wszelki wypadek troche denaturatu (wiaze wode)
ja wybrałbym aceton lepiej się wiąże i bartdziej....... "wybuchowy" :-)
i lepiej się miesza z paliwami niż denaturat ...

remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)

Sharan - AFN

EmigrantGB
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: EmigrantGB » śr sty 03, 2007 14:07

to i ja sie wypowiem na przykładzie mojego kolesia. Kumpel posiadacz Mk3 1.9 D wlał kiedyś też jakiś syf i musiał wymienić po koleji pompe wtrtskową przewody stalowe i wtryski bo wszystko zadzerwialo

mój golfik piękny styl prosto z Holandii przybyłem nim kilka chwil w tulipanach stal i trochę sobie zgnił hehe/stoi i tęskni za mną a ja niestety rozglądam się za innym autem ale sercem zawsze z MKII/ Passat 3BG nowy nabytek/MK2 nadal w stajni

Awatar użytkownika
ventil
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: ventil » śr sty 03, 2007 18:22

Dobrze że to płyn a nie woda bo płyn ma własnosci antykorozyjne i praktycznie nic w pompie nie pordzewieje - woda po jednym dniu postoju mogła by niezłego bałaganu narobic.
Miałes trochę szczęścia w tym nieszczęściu... :jezor:

Wypij
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Wypij » śr sty 03, 2007 20:22

Dobrze, że tak się skończyło, ale filtr paliwa zmień.

Awatar użytkownika
souler
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: souler » śr sty 03, 2007 20:44

no to gofer odratowany :pub:

Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”