Audio z MkIII GTI 20J.- co warto poprawić??

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
kkk13
Ma gadane
Ma gadane

Audio z MkIII GTI 20J.- co warto poprawić??

Post autor: kkk13 » pn sty 01, 2007 18:57

Witam w nowym roku szanowne grono. Wszystkiego dobrego na dobry poczatek..
Mam pytanie - mam od niedawna MKIII GTI 20 Jahre 3d, jedno z aut zostawiam dla siebie na dłużej, w związku z tym chciałbym poprawić w nim nieco audio.. I teraz pojawiają się watpliwości - w serii mam kompletny dumnie brzmiący 'nokia sound system', w skład którego wchodzi jakiś ori kaseciak który wyglada jak ogórek, zmieniarka CD w bagażniku, jakiś pseudo subwoofer w bocznej ściance bagażnika i wewnątrz auta jeszcze jakiś pseudo korektor Nokii, który ma kilka opcji dźwięku do wyboru.. Przepraszam za mało precyzyjny język, ale nie znam się zbyt dobrze na audio i jego terminologii..
Wrażenia odsłuchowe są dla mnie przeciętne, chciałbym coś poprawić.. Z poprzedniego auta, mam głośniki PowerBass L-6C + wzmacniacz μ-Dimension μ-Jr. 4-300, które zagrały łącznie może z 20 godzin w poprzednim aucie, poza tym przyzwoite okablowanie kompletne także wyjąłem.. Teraz pojawia się pytanie, gdybym zaaplikował w przednie drzwi Golfa wspomniane wyżej PB (oczywiście odpowiedni monataż z wygłuszeniem) plus podłączył to pod wspomniany także wzmiacniacz (głośniki z tyłu w boczkach oczywiście eliminuje), co powinienem jeszcze wyrzucić/zmienić z orginalnego zestawu aby uzyskać przyzwoity dźwięk.. Prawdopodobnie jednostka sterujaca do wymiany, bo na orginalnym ogurasie nie zagramy, czy korektor i subwoofer Noki także definitywnie do wyrzucenia?? Czy orientujecie się czy tenże subwoofer orginalny jest aktywny czy moze ma jakieś zewnętrzne źródło zasilania (ja nie wiem bo nie sprawdzałem tego jeszcze) i czy mógłbym może podłączyć tenże 'sub' pod Juniora?? Dzieki z góry za rzeczowe podpowiedzi..

Aaa i jeszcze jedno, gdyby ktoś był zainteresowany - prawdopodobnie będe miał do sprzedania kompletne takie samo jak opisuje powyżej nagłośnienie Nokia sound z ori radiem i głośnikami z mojego drugiego 20 Jahre..

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » pn sty 01, 2007 23:00

Tak jak pisałeś na seryjnym radiu nie pograsz, więc ono na początek do wymiany.
Wygłusz drzwi, załóż PB.
Z subem z bagaznika się pożegnaj, bo zagra niewspółmiernie do wzmaka i przodu.
Dozbierasz kaski i dokupisz jakiegoś suba pod Juniora.

Awatar użytkownika
kkk13
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: kkk13 » wt sty 02, 2007 23:22

Kubus20 pisze:Tak jak pisałeś na seryjnym radiu nie pograsz, więc ono na początek do wymiany.
Wygłusz drzwi, załóż PB.
Z subem z bagaznika się pożegnaj, bo zagra niewspółmiernie do wzmaka i przodu.
Dozbierasz kaski i dokupisz jakiegoś suba pod Juniora.
Dzięki za info.. Spodziewałem się że seryjne radyjko do wymiany, jego wygląd zdradza juz archaiczą technologię.. Drzwi wygłusze rzacz jasna, w poprzednim aucie zrobiłem to z kumplem po raz pierwszy,wyszło nieźle, ale w Golfie może zlecę profesjonaliście.. Co do subwoofera - zmartwiłeś mnie troszke, czyli rozumiem że ta Nokia jest aktywna i nie przyjmie zasilania z Juniora..??

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » wt sty 02, 2007 23:42

kkk13 pisze:czyli rozumiem że ta Nokia jest aktywna i nie przyjmie zasilania z Juniora..??
Nie wiem. Niech wypowie się ktoś, kto miał to fabryczne nagłośnienie.
Może i jest pasywny, ale mówiąc o tym by go nie podłączać miałem na myśli, to żę nie ma sensu podłączać czegoś, żeby tylko buczało...

Kupisz porządnego suba to podłączysz go pod Juniora i będzie si :D
kkk13 pisze:Drzwi wygłusze rzacz jasna, w poprzednim aucie zrobiłem to z kumplem po raz pierwszy,wyszło nieźle, ale w Golfie może zlecę profesjonaliście
Z uwagą wybieraj tego profesjonalistę, bo juz nie raz widziałem drzwi robione przez firmy, które nic nie miały wspólnego z profesjonalnym wykonaniem. Masz wszystko dobrze opisane w FaQ. Zrobiłbym to sam na Twoim miejscu. Zamiast past podanych w FaQ użyłbym taśmy dekarskiej, lub mat Bolla.

Awatar użytkownika
Kiler
Forum Master
Forum Master

Post autor: Kiler » śr sty 03, 2007 02:01

kkk13 pisze:Golfie może zlecę profesjonaliście.. Co do subwoofera - zmartwiłeś mnie troszke, czyli rozumiem że ta Nokia jest aktywna i nie przyjmie zasilania z Juniora..??
Hehe, kurde balans, do juniorka podłączać seryjny sub to prawie jak profanacja... no chyba, że Ci miejsca w bagażniku szkoda... Podłącz do Juniorka PB, jakiś fajny subki , skrzynkę sam zrobisz i będzie konkretnie. A z tym wygłuszaniem spokojnie sobie poradzisz. Przeszukaj ten dział, choćby temat kolegi, który Ci tu pomaga, niby mk2 ale zasada ta sama , inne dziury do zaklejenia ale idea ta sama...
Dasz rade, przejrzyj forum, wyjdzie Cię taniej i satysfakcja będzie. A firmy nie raz biorą duża kasę a lipe robią…

Pozdr :pub: .

:bylo: :bajer:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”