AUTOMAT nie wybiera biegów! POMOCY!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

mariusz206golf
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: mariusz206golf » ndz gru 31, 2006 11:50

dzięki jak na razie wszystkim!

raf1al
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: raf1al » ndz gru 31, 2006 12:50

a jak rozebrac ten lewarek w automacie ??

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » ndz gru 31, 2006 13:13

marek2907 pisze: smarowanie skrzyni
i to jest ważne, można skrzynię zarżnąć. Oczywiście podholowanie na krotkim odcinku nic pewnie nie spapra

[ Dodano: Nie Gru 31, 2006 12:27 ]
raf1al, delikatnie ściągnij osłonę, uważaj na ten pasek który zasłania otwór ( ja ułamałem) i juz masz wszystko widoczne.
Osłona jest na zatrzaskach.

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: RobertP » ndz gru 31, 2006 20:24

marek2907 pisze:
bodzio_j pisze:i koniecznie z zapalonym silnikiem.
niekoniecznie
na wyłaczonym silniku nie pracuje wspomaganie hamulców , kiery i smarowanie skrzyni
więc w takim wypadku trzeba mieć dużo siły i cholować zmax prędk 30km/h i na odległość nie wiekszą niż 15km ( tak pisze w instrukcji z Hyundaya Sonaty) na dłuższe cholowania trrzeba oś napędową wpakować na motylka
a ja holowałem 70km i zadnego motylka bo po co zwalniac holowanie wcale nie trzeba
jechac ani 30km/h na odległość nie większą niz 15km to śmieszne ale nic się nie stanie
jak przejedziesz 15,5 km :jezor: ale wiadomo wszystko jest do czasu więc rozwagi tez trzeba
na razie temat nie podlega dyskusji bo nie wiadomo co walnęło,
najgosze jest to że bez kanału na razie sie nie obędzie bo mało co widać
pod maską można jedynie wsadzić głęboko rękę za silnik i jakoś może
przy pomocy lusterka popatrzeć czy cos nie wisi przy skrzyni i koniecznie
jeśli będzie kanał to zajrzeć pod wajchę od biegów

[ Dodano: Nie Gru 31, 2006 19:30 ]
bodzio_j pisze:
marek2907 pisze: smarowanie skrzyni
i to jest ważne, można skrzynię zarżnąć. Oczywiście podholowanie na krotkim odcinku nic pewnie nie spapra
dlatego też warto włączyć silnik :bigok:

remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)

Sharan - AFN

raf1al
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: raf1al » pn sty 01, 2007 17:15

ok zobacze czy mi sie uda !

a powiecie mi jak prawidłowo sprawdzic poziom oleju?? czy to sie na zimnym czy na cieplym silniku sprawdza?

i jak jade a jest zimny to z 1 na 2 tak szapnie troche moze to wina poziomu oleju??
niby jazda automatem jest prostsza ale obsługa skrzyni juz troche skoplikowana jest!

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » pn sty 01, 2007 17:24

raf1al, poziom oleju sprawdza się na gorąco i przy pracującym silniku. Zalecenia mówią, żeby przyd ruszeniem silnik nagrzał się kilka minut, zimą oczywiście dłużej.
Poziom oleju musi dość dokładny.

raf1al
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: raf1al » pn sty 01, 2007 17:30

bodzio_j pisze:raf1al, poziom oleju sprawdza się na gorąco i przy pracującym silniku. Zalecenia mówią, żeby przyd ruszeniem silnik nagrzał się kilka minut, zimą oczywiście dłużej.
czyli ja w tym wypadku mam na bagnecie na minimum mam dwa znaczki "o" i mam na pierwszym!!! bedzie trzeba dolac do poziomu, posadam 1 litr orginalnego (VW) oleju ATF w puszeczce dex...cos tam to uzupełnie w lecie moze wymienie jak bedzie kasa bo chciał bym zalac orginałem jednak!

[ Dodano: 01 Sty 2007 16:31 ]
bodzio_j pisze:raf1al, poziom oleju sprawdza się na gorąco i przy pracującym silniku. Zalecenia mówią, żeby przyd ruszeniem silnik nagrzał się kilka minut, zimą oczywiście dłużej.
czyli ja w tym wypadku mam na bagnecie na minimum mam dwa znaczki "o" i mam na pierwszym!!! bedzie trzeba dolac do poziomu, posadam 1 litr orginalnego (VW) oleju ATF w puszeczce dex...cos tam to uzupełnie w lecie moze wymienie jak bedzie kasa bo chciał bym zalac orginałem jednak! A jeszcze jedno sprawdza sie na pozycji N i przy normalnych obrotach?

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » pn sty 01, 2007 18:31

raf1al pisze:A jeszcze jedno sprawdza sie na pozycji N i przy normalnych obrotach?
N albo lepiej P. Jeśli bedziesz dolewał to rób to powoli i niewielkie ilości.
Jeśli będziesz wymieniał to kup 3-4loleju, uszczelkę pod misę i filtr oleju do skrzyni. ( można też wyczyścić stary, ale 18 zeta to nie jest wiele)

raf1al
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: raf1al » pn sty 01, 2007 18:33

bodzio_j pisze:
raf1al pisze:A jeszcze jedno sprawdza sie na pozycji N i przy normalnych obrotach?
N albo lepiej P. Jeśli bedziesz dolewał to rób to powoli i niewielkie ilości.
Jeśli będziesz wymieniał to kup 3-4loleju, uszczelkę pod misę i filtr oleju do skrzyni. ( można też wyczyścić stary, ale 18 zeta to nie jest wiele)
dzieki ale wimiana dopiero jak bedzie +25 minimum :)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”