Dziwna rurka
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Dziwna rurka
Nie wiem do czego sluzy rurka zaslepiona gumka wychodzac z przodu silnika wychodzaca jak dobrze pamietam z ukladu wydechowego silnik 1.3i
-
- Ma gadane
- Kontakt:
- vwmadison
- Użytkownik
- Kontakt:
w tą rurę wklada się przewód do badania analizy spalin. jeśli masz np: lpg a wydech nieszczelny to tam skład mieszanki będzie najdokładniejszy bo zaraz za kolektorem.....Podobna rurka jest w 1.6 PN..Gdzieś nawet mam zdjęcie tej rurki...
już mam..to ta z kapturkiem niebieskim...
już mam..to ta z kapturkiem niebieskim...
[size=150][color=blau][b]powered by VW greenpower[/b][/color][/size]
[size=167][color=red][b] mój golf - 19 lat w dobrym tonie......[/b][/color][/size]
[size=167][color=red][b] mój golf - 19 lat w dobrym tonie......[/b][/color][/size]
- Paweł Marek
- V.I.P.
a tak dokładniej: chodzi o analizę spalin przed katalizatorem który przecież zasadniczo zmienia ich skład (dopala to co chcemy mierzyć czyli CO, CH itd)
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- vwmadison
- Użytkownik
- Kontakt:
Tak, tylko zwróć uwagę,że w 1.6 pn sonda lambda jest wkręcona w kolektor wydechowy więc i tak info do komputera jest zbierane z sondy ,która jest umieszczona przed katalizatorem więc nie ma znaczenia czy przed czy za...To nie jets nowoczesny silnik, który posiada 2 sondy (przed i za katalizatorem) więc tutaj problem ,ktory poruszyleś nie istniejePaweł Marek pisze:a tak dokładniej: chodzi o analizę spalin przed katalizatorem który przecież zasadniczo zmienia ich skład (dopala to co chcemy mierzyć czyli CO, CH itd)
[size=150][color=blau][b]powered by VW greenpower[/b][/color][/size]
- Paweł Marek
- V.I.P.
chodzi mi o to że rurką mozna pobrać spaliny do analizy z przed katalizatora, czyli takie jak faktycznie wychodzą z silnika. Położenie sondy nie ma tu nic do rzeczy.vwmadison pisze:Tak, tylko zwróć uwagę,że w 1.6 pn sonda lambda jest wkręcona w kolektor wydechowy więc i tak info do komputera jest zbierane z sondy ,która jest umieszczona przed katalizatorem więc nie ma znaczenia czy przed czy za...To nie jets nowoczesny silnik, który posiada 2 sondy (przed i za katalizatorem) więc tutaj problem ,ktory poruszyleś nie istnieje
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.