porada o świecach

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Ryhoo
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Ryhoo » sob gru 30, 2006 17:44

drogi kolego Atomic10,
nie jestem zgodny z Twoją publikacją. Bo:
1. jonizacji nie podlega mieszanka tylko przestrzeń między elektrodami
2. energia jest mierzona w dżulach [J] a nie w kilovoltach [kV]
3. ilość elektrod na świecy nie ma wypływu na wysokość napięcia na świecy, czyli jeżeli założysz świece jednoelektordową i 3elektordową o taki samych parametrach napięcie powinno być takie samo.
4. jeżeli są zastosowane świece 3 elektordowe to indukcyjność cewki jest tak dobrana żeby "zaspokoić" popyt na energię dla tego typu świecy
5. świece 3 elektordowe zastosowano po to żeby zwiększyć prawdopodobieństwo wsytąpienia iskry pomiędzy elektordą centarlną a jedną z trzech elektrod bocznych (zależnie na której jako pierwszej narośnie największy potencjał wyzwalający przeskok iskry), także przeskok iskry występuje tylko między dwiema elektrodami a nie jak większość myśli że między każdą z elektrod bocznych.
Pozdro. :)

Awatar użytkownika
Atomic10
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Atomic10 » sob gru 30, 2006 22:46

http://www.automotoserwis.com.pl/artyk/ ... swiece.htm
http://www.motogazeta.mojeauto.pl/cms/index.php/17781

Więcej info na temat świec do LPG oczywiście w dziale LPG tam ten temat jest wyczerpany dogłebnie :-)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ryhoo
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Ryhoo » ndz gru 31, 2006 00:47

dziękuje za zainteresowanie tematem, a to pozwla mi do dalszego wywodu. Szkoda że pod żadnym z arykułów sie nikt nie podpisał (jest takie powiedzenie "na płocie było napisane pupa...jak ktos chciał pogłaskać - to mu drzazga weszła").
najbardziej zdumiewające jest dla mnie stwierdzenie cytuje "W przypadku zasilania silnika gazem układ zapłonowy ma trudniejsze zadanie, bowiem rezystancja mieszanki gazowej jest wyższa o ok. 30% od mieszanki benzynowej" co jest dla mnie zadziwiające bo wydawało mi sie że mieszanka gazowo powietrzna jest bardziej jednorodna niż benzynowo powietrzna czyli tłumaczenie powinno być odwrotne...

Ale zawsze było tak że każdy ma swoje zdanie i każdy ma racje... Jedni mówią że LPG czy nawet biopaliwa szkodzą silnikowi a inni mówią odwrotnie... także HAPPY NEW YEAR :)

Awatar użytkownika
Jacenty85
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Jacenty85 » ndz gru 31, 2006 00:59

Ryhoo trzeba przyznać Ci rację. Niektórzy gaziarze zalecają jednoelektrodową świece tylko dlatego, że ubzdurali sobie, że trzeba zmniejszać odległosci między elektrodami. Wiadomo, że w przypadku 3elektrodowych jest to praktycznie utrudnione. Myślę, że nie odkryję ameryki jeśli stwierdzę, że dobrze wyregulowana mieszanka, dobrze ustawiony zapłon, sprawna sonda a nikt nie odczuje różnicy między świeca 3eletrodową a 1elektrodową.

Awatar użytkownika
Ryhoo
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Ryhoo » ndz gru 31, 2006 01:14

Jacenty85 pisze:Myślę, że nie odkryję ameryki jeśli stwierdzę, że dobrze wyregulowana mieszanka, dobrze ustawiony zapłon, sprawna sonda a nikt nie odczuje różnicy między świeca 3eletrodową a 1elektrodową.
i tu jest ten przysłowiowy "pies pogrzebany"...

Awatar użytkownika
Atomic10
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Atomic10 » ndz gru 31, 2006 13:55

Dokładnie tak jest do tego trzba dodac dobrze wykonana świece to wszystko gra. Gorzej jesli układ ma swoje lata i juz lekko niedomaga.
Ryhoo pisze:"W przypadku zasilania silnika gazem układ zapłonowy ma trudniejsze zadanie, bowiem rezystancja mieszanki gazowej jest wyższa o ok. 30% od mieszanki benzynowej"
To jest prawda niestety mieszanka gazowa zapala sie trudniej niz Pb. Dlatego przy zasilaniu LPG tak wazny jest sprawny układ zapłonowy tj kable, kopułka, cewka oraz świece aby straty energii byly jak najmniejsze. Jakie swiece sa dobre tak jak pisalem uważam ze jesli swiece 3e sa dobrej jakosci to nie bedzie problemów. Sam uzywam 1e i tez jestem zadowolony. Sa one tańsze niz np. przewidziane świece NGK do PB dla mojego silnika wiec moge sie pokusic o częstszą wymianę.

Kazdy z nas dokona własnego wyboru poniewaz zdania sa podzielone. Ilu uzytkowników tyle zdań (z gazownikami podobnie jest) Wazne by kupic towar dobrej jakosci :-)

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”