Dopalanie mieszanki w wydechu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Jacenty85
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Dopalanie mieszanki w wydechu

Post autor: Jacenty85 » ndz gru 31, 2006 00:13

Witam! Mam do was takie pytanie: Załóżmy, że wasze auto nie dopala mieszanki w cylindrze, tylko w wydechu. Czy waszym zdaniem, wykaże to sonda, pokazując zbyt bogatą mieszanke na wolnych obrotach?Czy myślicie, że gdyby następowało dopalanie mieszanki w wydechu, to auto miałoby nierówne obroty biegu jałowego? Z góry dzięki za odpowiedź na moje "dziwne" pytanie. pozdrawiam

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » ndz gru 31, 2006 00:41

Jacenty85 pisze:Czy waszym zdaniem, wykaże to sonda, pokazując zbyt bogatą mieszanke na wolnych obrotach?
Sonda to zauważy i zrobi wszystko aby zjawisko zniwelować
Jacenty85 pisze:Czy myślicie, że gdyby następowało dopalanie mieszanki w wydechu, to auto miałoby nierówne obroty biegu jałowego?
Zjawisko czasami nazywane strzałem w tłumik ma miejsce ale bardzo sporadycznie, tak że nie ma wpływu na obroty. W niektórych silnikach sportowych było to nawet używane celowo jako "podtrzymanie turba" - nawet dodatkowa świeca zapłonowa była w układzie wylotowym.
Reasumując - jeżeli sonda działa poprawnie, no i układ zapłonowy i jest dobrze ustawiony rozrząd to nie ma prawa powstać na ciepłym silniku niespalona mieszanka

jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....

Awatar użytkownika
Jacenty85
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Jacenty85 » ndz gru 31, 2006 00:45

Nie wiem czy to można nazwać strzelaniem. To są puknięcia w tłumnik końcowy. Sonda pracuje idealnie. Świece są suchutkie i ładnie wypalowne. Co prawda jest delikatny osad na świecach, ale tylko poniżej elektrod. Powyżej są wypalone idealnie. Zapłon ustawiony jest serwisowo. Kopułka, palec, świece...cały układ zapłonowy jest nowy. Napewno nie jest to wypadanie zapłonów. Wiec co robić?Pozostaje mi tylko skorodowany wydech lub dziurawy kolektor wydechowy. Co o tym myślicie?

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » ndz gru 31, 2006 00:47

Jacenty85 pisze:Pozostaje mi tylko skorodowany wydech lub dziurawy kolektor wydechowy. Co o tym myślicie?
Też tak sobie myślę. Przynajmniej to pierwsze co mi przychodzi do głowy.

jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....

Awatar użytkownika
łyssy
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: łyssy » ndz gru 31, 2006 00:55

HELLO!
JA MAM MK2 1.3 NA WTRYSKU-KONSTRUKCYJNIE BARDZO PODOBNY DO Mk3 1.4 - jesli masz nierówne obroty na jałowym to sprawdż drożność odmy , wymień weżyki podciśnieniowe i przeczyść przepustnice-koszt niewielki a powinno pomóc

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » ndz gru 31, 2006 01:18

Jacenty85, mnie też tak strzela koło tylnego tłumika na wolnych obrotac- osłona o tłumik chyba albo coś. W każdym razie jak poruszam mocniej końcówkami wydechu na wyłączonym motorze to też słychać. Jeśli świece są suche i nizakopcone to nie ma takiej możliwości, żeby coś dopalało się w wydechu.
Pozdrawiam.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”