Nowy mk4 gti 1.8t - co wymienic?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Nowy mk4 gti 1.8t - co wymienic?
Pomozcie nowemu nabywcy Golfa i napiszcie, co nalezaloby wymienic po zakupie mk4 2000r. gti 1.8t 150KM przebieg 80 tys. km. (przebieg oryginalny):
- na pewno wymienie olej + filtr oleju, plyn hamulcowy
- co do plynu chlodzacego - wymienic czy wystarczy uzupelnic (bo troche malo, ale stezenie srodka g12 jest dobre, chociaz czytalem ze po 4 latach srodek traci swoje wlasciwosci)?
- filtr powietrza byl wymieniany raz przy 55tys. W ksiazce napraw do golfa przeczytalem ze co 60 tys nalezy wymieniac wiec... zostawic? Czy lepiej wymienic?
- filtr paliwa - w ksiazce napraw jest napisane, ze filtr paliwa w silnikach benzynowych jest tak skonstruowany, ze nie wymaga wymiany - wymienic? zostawic?
- filtr przeciwpylkowy chce wymienic ale chyba poczekam do wiosny i wymienie przy przegladzie klimy (dobrze mysle czy nie ma to wiekszego znaczenia?)
- plyn w klimie - wymieniac? czy moze tylko odgrzybic uklad klimy? z klima poczekam do wiosny
- wszelkiego rodzaju paski - klinowy? wieloklinowy? zebaty? rozrzadu? nie znam sie na tym, nie wiem jakie paski sa w tym aucie, a tym bardziej jak sie z nimi obchodzic.
- na pewno wymienie olej + filtr oleju, plyn hamulcowy
- co do plynu chlodzacego - wymienic czy wystarczy uzupelnic (bo troche malo, ale stezenie srodka g12 jest dobre, chociaz czytalem ze po 4 latach srodek traci swoje wlasciwosci)?
- filtr powietrza byl wymieniany raz przy 55tys. W ksiazce napraw do golfa przeczytalem ze co 60 tys nalezy wymieniac wiec... zostawic? Czy lepiej wymienic?
- filtr paliwa - w ksiazce napraw jest napisane, ze filtr paliwa w silnikach benzynowych jest tak skonstruowany, ze nie wymaga wymiany - wymienic? zostawic?
- filtr przeciwpylkowy chce wymienic ale chyba poczekam do wiosny i wymienie przy przegladzie klimy (dobrze mysle czy nie ma to wiekszego znaczenia?)
- plyn w klimie - wymieniac? czy moze tylko odgrzybic uklad klimy? z klima poczekam do wiosny
- wszelkiego rodzaju paski - klinowy? wieloklinowy? zebaty? rozrzadu? nie znam sie na tym, nie wiem jakie paski sa w tym aucie, a tym bardziej jak sie z nimi obchodzic.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
zestaw paska rozrządu obowiązkowo!!! od tego sie zaczyna
Olej powinno sie tez wymeinic bo tak na prawde nie wiadomo co tam siedzi, tak samo jak plyn chłdzący, hamulcowy moze byc przepracowany...sprawdzic stan poziomu oleju w skrzyni, we wspomaganiu....
Wymien plyn do spryskiwacza bo idzie zima i moze zamarznac i rozsadzic...
no a reszta to przeglad stanu wahaczy, belki tylnej, układu keirowniczego (magiel, koncowki), stabilizatora, klockow, tarcz, przegubów, paska klinowego, ladowania alternatora, naladowania akumulatora...cisnienie w oponach....hmmm chyaba wszystko
warto jakbys sobie tez mizerzyl ile laduje turbinka...czy trzyma serię....no i po wszytkim pomiar 0-100 kmh i da ci to obraz o stanie silnika, a najlepiej to na hamownie pojedź...
NOrmalnie to tych ostanich rzeczy sie nei robi ale domyslam sie ze gop nie kupiles na wycieczki tylko chcesz czasem skorzystac z tych 150 KM...
pozdrawiam
Olej powinno sie tez wymeinic bo tak na prawde nie wiadomo co tam siedzi, tak samo jak plyn chłdzący, hamulcowy moze byc przepracowany...sprawdzic stan poziomu oleju w skrzyni, we wspomaganiu....
Wymien plyn do spryskiwacza bo idzie zima i moze zamarznac i rozsadzic...
no a reszta to przeglad stanu wahaczy, belki tylnej, układu keirowniczego (magiel, koncowki), stabilizatora, klockow, tarcz, przegubów, paska klinowego, ladowania alternatora, naladowania akumulatora...cisnienie w oponach....hmmm chyaba wszystko
warto jakbys sobie tez mizerzyl ile laduje turbinka...czy trzyma serię....no i po wszytkim pomiar 0-100 kmh i da ci to obraz o stanie silnika, a najlepiej to na hamownie pojedź...
NOrmalnie to tych ostanich rzeczy sie nei robi ale domyslam sie ze gop nie kupiles na wycieczki tylko chcesz czasem skorzystac z tych 150 KM...
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt gru 29, 2006 15:41 przez sas_gti, łącznie zmieniany 1 raz.
-
chmuraIV
- Forum Master

- Kontakt:
Cris, zapraszam tutaj :
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=18947&start=2535
to jest temat o mk4, pomozemy Ci w roznych problemach
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=18947&start=2535
to jest temat o mk4, pomozemy Ci w roznych problemach
SPRZEDAM NOWE SPREZYNY EIBACH PRO KIT DO GOLFA MK4 (SILNIK 1,4 i 1.6) ---> http://www.allegro.pl/show_item.php?item=959499498
Sprzedam dywniki welurowe czarne ORI VW ze stoperami -> info PW
Sprzedam dywniki welurowe czarne ORI VW ze stoperami -> info PW
Hmn piszecie rozrzad do wymiany... Znajomy mechanik mowil ze od 90tys trzeba sprawdzac jego stan co 30tys i w razie koniecznosci wymienic, jednak nie pozniej niz 180tys. Zreszta to samo jest w ksiazce serwisowej, w ksiazce napraw jest napisane ze dla 1.8t wymiana przy 120tys. Wiec dlaczego tak sie upieracie przy tej wymianie rozrzadu? Przebiegu tego auta jestem pewien na 99%
Uwierz mi że jednak się go wymienia a w szczególności tankując „nasze” paliwo.Cris pisze:- filtr paliwa - w ksiazce napraw jest napisane, ze filtr paliwa w silnikach benzynowych jest tak skonstruowany, ze nie wymaga wymiany - wymienic? zostawic?
Moja rada: jeśli jeszcze nie był, obowiązkowo do wymiany!
Pomyśl jeszcze o świecach, obejrzyj klocki i może akumulator.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
tylko ze nie da sie ocenic stanu paska na oko, on ma stalowe żyły w środku i tego nie sprawdzisz zeby nie wiem co...Cris pisze: Znajomy mechanik mowil ze od 90tys trzeba sprawdzac jego stan co 30tys i w razie koniecznosci wymienic
Paska sie nie ogląda jak tweirdzisz np co 30 tys km, tylko po porstu sie go wymienia najpozniej przy przebiegu zalecanym przez producenta, albo wlasnie jak sie kupuje uzywane auto....dlatego ci tak doradzamy....
Nie wiem, moze niezdajesz sobie sprawy z czym wiaze sie zerwanie paska rozrzadu, ale nie jest to tak samo banalne co zerwanie paska alternatora...
A Ty tym bardziej mozesz go wymienic jak juz masz 90 tys a na 120 przypada wymiana, bedziesz mial spokoj na kolejne 120 tys km...
A zreszta zrób co chesz , pieprznie Ci rozrząd w 1,8T to bedziesz płakał, My tylko mówimy jak należy, ale decydujesz Ty....
a skad te 99% pewnosci jesli mozna spytac?
[ Dodano: Pią Gru 29, 2006 18:52 ]
Ze co?Cris pisze:Znajomy mechanik mowil ze od 90tys trzeba sprawdzac jego stan co 30tys i w razie koniecznosci wymienic
To sie ma jak piernik do waitraka jesli chodzi o auta w ktorych wymiana przypada na np 100tys km....
No bo jak to? Twierdzisz ze zagaldasz przy 90 a potem co 30 czyli przy 120 dopiero? pasek ci zapwne strzeli przy 110 i narazie, remoncik albo swap....a to ze akurat co 30 tys to tez nie wiem skad wzial, bo jak juz mowilem na oko to mozna oceniac poziom płynu w spryskiwaczach albo oelju a nie stan paska...
sa tez takie auta jak daewoo w ktorych producent zaleca wymiane na 80 tys km a ASO wymienia przy 60 bo rzadko który dobija do 80....Jak do tego auta chciał zajrzec przy 90 tys km to juzbys nie mial gdzie zaglądać....NIe mozna generalizowac, wszytko zalezy od danego typu silnika...
Ok ok panowie spokojnie. Pisalem przeciez ze sie nie znam, dlatego wlasnie napisalem i pytam co i jak. Po prostu zdziwilo mnie to ze piszecie aby juz teraz wymieniac rozrzad skoro w instrukcji jest napisane troszke inaczej. Ale z drugiej strony skad wiadomo ze rozrzad nie wytrzymalby np. ze 150 tys skoro wymieni sie przy 80 tys? Duzo jest takich sytuacji ze rozrzad siada przed przebiegiem podawanym w instrukcji? Jesli tak to troche dziwna sytuacja, bo zazwyczaj w instrukcjach zapobiegawczo podaje sie wymiany z pewnym zapasem.

Juz mi w glowie zostanie ta wymiana rozrzadu wiec pewnie najpozniej na wiosne wymienie. Jaki jest koszt jego wymiany? Obilo mi sie o uszy ze ok 800-1000zl w Avensisie, wiec w Golfie chyba drozej nie bedzie?
W ksiazce serwisowej VW napisane jest to samo. Jak kolega wyzej napisal moze i wyrocznia to ta instrukcja nie jest, ale po to sie pisze instrukcje aby kazdy szaraczek wiedzial co kiedy wymieniac. Czlowiek specjalista we wszystkich dziedzinach nie jest wiec jakby nie patrzec w takie instrukcje wierzy i albo jes przestrzega albo jeszze pozniej robi wszelkie wymiany. Albo upewnia sie tak jak ja np. na forumbacco pisze:Cris pisze:Znajomy mechanik mowil ze od 90tys trzeba sprawdzac jego stan co 30tys i w razie koniecznosci wymienic, jednak nie pozniej niz 180tys.dobre to co piszesz
wg mnie wymienilbym wszystkie plyny oraz rozrzad i podjechal na szarpaki to bedziesz wiedzial jaki masz stan zawieszenia
Juz mi w glowie zostanie ta wymiana rozrzadu wiec pewnie najpozniej na wiosne wymienie. Jaki jest koszt jego wymiany? Obilo mi sie o uszy ze ok 800-1000zl w Avensisie, wiec w Golfie chyba drozej nie bedzie?
Cris, słuchaj rozrząd zawsze wypada wymienić po zakupie auta, bo nigdy na 100% nie masz pewności kiedy był wcześniej wymieniony i ile ma auto przejechane - nawet jak w serwisie sprawdzałeś przebieg - tam też robią przekręty z licznikami. To robi się dla świętego spokoju - tak jak olej
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....