mechanizm opuszczania szyby
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Przybek
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
mechanizm opuszczania szyby
witam
mam chyba padniety mechanizm opuszczania szyby (zwykly na korbke)
gdy chce zamknoc szybe przepuszcza mi korbka ,, czy to czas na wymiane mechanizmu czy da sie to jakos naprawic ?
Pozdrawiam
mam chyba padniety mechanizm opuszczania szyby (zwykly na korbke)
gdy chce zamknoc szybe przepuszcza mi korbka ,, czy to czas na wymiane mechanizmu czy da sie to jakos naprawic ?
Pozdrawiam
[img]http://www.robtex.com/ipinfo.gif[/img]
posiadam VAG jak cos sloze pomoca
- Przybek
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
tak sprawdzalem i korbka jest ok , dodam ze jak zamkne szybe do konca (pomagajac rekoma lapiac za szybe ) to po pewnym czasie okno samo sie lekko uchyla
Ps. szukalem na allegro taki mechanizm i jest za 50zeta ciezko to wymienic ?
Ps. szukalem na allegro taki mechanizm i jest za 50zeta ciezko to wymienic ?
[img]http://www.robtex.com/ipinfo.gif[/img]
Zaden problem.Przybek pisze:szukalem na allegro taki mechanizm i jest za 50zeta ciezko to wymienic ?
Maksymalnie 30 minut roboty.
Trzeba zdjąć boczek.
opuscic szybę i poluzować mocowania szyby do podmosnika.
podniesc szybe i przykleic tasmą do drzwi tak zeby nie opadła.
znów pokręcic korbką, zeby mocowania odjechały od szybu.
odkręcic sruby mocyjące podnosnik do drzwi i wyjąć go.
potem włożyć nowy podnośnik, przykęcic.
Odkleic tasmę od szyby i umiescic ją w mocowaniach na podnośniku.
Wyregulowac położenie szyby, dokręcic.
Zaożyc boczkek i juz.
Jesli korbka jest ok i trzpien na który zakłada się korbkę tez nie jest zjechany no to może coś przeskakiwać przy spulce na którą nawijana jest linka. No bo ty kręcisz korbką. korbka obraca trzpien, a trzpien obraca szpulkę. No i na łączeniu trzpien szpulka mogło coś się wyrobic.
Ale zeby to obejrzec to i tak musisz wyjąć podnośnik. Na czas kiedy bedziesz miał wyjęty podnośnik, a bedziesz chciał gdzies pojechac to podeprzyj szybę drewniana listwą i przymocuj ją zeby szyba nie opadla.
Ale zeby to obejrzec to i tak musisz wyjąć podnośnik. Na czas kiedy bedziesz miał wyjęty podnośnik, a bedziesz chciał gdzies pojechac to podeprzyj szybę drewniana listwą i przymocuj ją zeby szyba nie opadla.
Zdjęć nie mam, ale tu sie nie ma czego bać. Tam jest tylko kilka części:
Szpulka na którą nawija się linka, taki gumowy wianuszek i kółko z żebami, które wchodzi na trzpień o ile dobrze pamiętam. Także śmiało rozkładaj i na pewno dasz rade złożyć to do kupy.
Na jednej szynie nasz taką plaskikową końcówkę która napina linkę. Zdejmij ją przed rozkręceniem mechanizmu, bo inaczej może Ci ta szpulka wystrzelić i bedziesz musiał bawić sie w nawijanie linek na szpulkę.
Szpulka na którą nawija się linka, taki gumowy wianuszek i kółko z żebami, które wchodzi na trzpień o ile dobrze pamiętam. Także śmiało rozkładaj i na pewno dasz rade złożyć to do kupy.
Na jednej szynie nasz taką plaskikową końcówkę która napina linkę. Zdejmij ją przed rozkręceniem mechanizmu, bo inaczej może Ci ta szpulka wystrzelić i bedziesz musiał bawić sie w nawijanie linek na szpulkę.