Co to za przekaźnik może być?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Co to za przekaźnik może być?
a mianowicie 23grudnia trochę grzebałem w kabelkach i znalazłem nad skrzynką bezpieczników w orginalnej podstawce przekaźnik i nie wiem od czego on może być ,był od niego jeden kabelek odłączony podłączyłem ale nie wiem co to jest,widać że to oryginalny przekaźnik tylko pytanie do czego?wchodzą do niego 4 przewody z białej wtyczki tej co wchodzi z tyłu do skrzynki
a dziś znów zacząłem szukać co to jest ale nadal nie aiwem ale za to wiem że:
jak przekręcam kluczyk to on się załańcza,i jeszcze jedno przychodza do niego 4 przewody:
-brązowy (masa)
-niebieski z czerownym paskiem (0V)
-żółty z czarnym paskiem (12V po przekręceniu stacyki) idzie one z białej dużej wtyczki z tyłu skrzynki elektrycznej
-żółty z czerwonym paskie (10V po przekręceniu stacyjki) idzie one z białej dużej wtyczki z tyłu skrzynki elektrycznej
coś wam to mówi
a dziś znów zacząłem szukać co to jest ale nadal nie aiwem ale za to wiem że:
jak przekręcam kluczyk to on się załańcza,i jeszcze jedno przychodza do niego 4 przewody:
-brązowy (masa)
-niebieski z czerownym paskiem (0V)
-żółty z czarnym paskiem (12V po przekręceniu stacyki) idzie one z białej dużej wtyczki z tyłu skrzynki elektrycznej
-żółty z czerwonym paskie (10V po przekręceniu stacyjki) idzie one z białej dużej wtyczki z tyłu skrzynki elektrycznej
coś wam to mówi
- Paweł Marek
- V.I.P.

http://www.doppel-wobber.de/index.html
następnie golf1, ...alle infos, i dalej relais-Sicherungskasten
tam sobie prównaj pozycję, opis, ew. się przetłumaczy.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
a więc znalazłem kilka tylko nie wiem co one tłumaczą oto ich nazwy:Paweł Marek pisze:http://www.doppel-wobber.de/index.html
13 Sicherheitsgurtwarnsystem
14 Sicherheitsgurtwarnsystem
15 Scheinwerferreinigungsanlage
16 Kaltstartventil (Taktrelais)
Nebelscheinwerfer Schweiz, Frankreich
18 Kühlmittelmangelanzeige K-Jetronic, Dieselmotor
- Paweł Marek
- V.I.P.

ale podaj dokładnie pozycję, nie wszystkie 5. Masz diesla, to pewnie nr 18, coś od podgrzewania, jakiś wskaźnik ilości płynu czy coś. Pytaj jeszcze na dziale diesli
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
dokładnie nie wiem która moze to być pozycja ale na pewno coś z tego co wymieniłem jeśli mówisz że to ilość płynu to chyba wiem co to może być,jutro sprawdze to,Paweł Marek pisze:ale podaj dokładnie pozycję, nie wszystkie 5. Masz diesla, to pewnie nr 18, coś od podgrzewania, jakiś wskaźnik ilości płynu czy coś. Pytaj jeszcze na dziale diesli
Re: Co to za przekaźnik może być?
nie jest to przypadkiem przekaźnik od awaryjnych ?rogra pisze:a mianowicie 23grudnia trochę grzebałem w kabelkach i znalazłem nad skrzynką bezpieczników w orginalnej podstawce przekaźnik i nie wiem od czego on może być ,był od niego jeden kabelek odłączony podłączyłem ale nie wiem co to jest,widać że to oryginalny przekaźnik tylko pytanie do czego?
miałem kiedyś mk1 i był tam jakiś taki luźny jak opisuejesz, ale nie wiem czy to ten
czy te kable są grube ? jak w miarę grube to podejrzewać można że
od wentylatora chłodnicy, można to sprawdzić, zewrzeć kablekiem na wtyczce w
chłodnicy od czujnika tak żeby wentylator zaczął chodzić i wtedy odłączyć przekaźnik
jak przestanie działać to znaczy że to od niego ...
prześledź kabelki gdzie idą dalej jakby coś ...
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
od awaryjnych na pewno on nie jest,od wentylatora też nie bo w mk1 nie ma przekaźnika do tegoRobertP pisze:nie jest to przypadkiem przekaźnik od awaryjnych ?rogra pisze:a mianowicie 23grudnia trochę grzebałem w kabelkach i znalazłem nad skrzynką bezpieczników w orginalnej podstawce przekaźnik i nie wiem od czego on może być ,był od niego jeden kabelek odłączony podłączyłem ale nie wiem co to jest,widać że to oryginalny przekaźnik tylko pytanie do czego?
miałem kiedyś mk1 i był tam jakiś taki luźny jak opisuejesz, ale nie wiem czy to ten
czy te kable są grube ? jak w miarę grube to podejrzewać można że
od wentylatora chłodnicy, można to sprawdzić, zewrzeć kablekiem na wtyczce w
chłodnicy od czujnika tak żeby wentylator zaczął chodzić i wtedy odłączyć przekaźnik
jak przestanie działać to znaczy że to od niego ...
prześledź kabelki gdzie idą dalej jakby coś ...
- Paweł Marek
- V.I.P.

znalazłem w rozpisce od passata , pewnie będzie to samo, a nazywa sie po polskiemu sterownik wskaźnika braku cieczy chłodzącejrogra pisze:dokładnie nie wiem która moze to być pozycja ale na pewno coś z tego co wymieniłem jeśli mówisz że to ilość płynu to chyba wiem co to może być,jutro sprawdze to,
no to kicharogra pisze:od awaryjnych na pewno on nie jest,od wentylatora też nie bo w mk1 nie ma przekaźnika do tego
weź odpal maszyne, włącz wszystkie światła i wycieraczki
i wyciągnij ten przekaźnik zobacz co sie stanie, bo prześledziłem
jakiś shcemat ale od polówki i chyba włoski i nie znalazłem tam
kabelka niebiesko-czerwonego ani żółto-czerwonego
a jedynie żółto-czarny był w sekcji odpowiadającej za
rozrusznik i obwód zasilania prądem oraz oświetlenia
zobacz czy po wyjęciu tego przekaźnika fura Ci odpali ...
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
no to będzie to na 100% bo mam w zbiorniczki od płynu chłodniczego czujnik i na pewno do niego idą dw kable jeden to na pewno ten niebieski z czerwonym paskiem,czyli wiem ze to jest od tego już ale jak to podłaczyć i jak to ma dzialać?czy jakaś kontrolka będzie się zapalać jak będzie mało płynu?Qto pisze:ja podobnie wywnioskowałem czyli to pewnie będzie toPaweł Marek pisze:sterownik wskaźnika braku cieczy chłodzącej