Skrzypienie, trzeszczenie w tylnym zawieszeniu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Skrzypienie, trzeszczenie w tylnym zawieszeniu
Mam problem z tylnym zaieszeniem.
Otóż poczas jazdy po nierównościach z tyłu słychać dosyć wyraźne skrzypienie/trzeszczenie. Dochodzi ono z podwozia (na 100% wykluczam wnętrze pojazdu).
Nie pomogła wymiana amortyzatorów oraz gumowych odbojów itp.
Trzeszczenie/skrzypienie pojawia wówczas się gdy na dworzu sucho lub jest niska temperatura.
Skrzypienie/ trzeszczenie ustaje w wilgotne dni lub gdy jest bardzo wysoka temperatura (np. w lato).
Mam pewne przemyślenia co do tej sprawy (proszę o potwierdzenie, lub wyprowadzenie mnie z błędu):
- czy moze być to spowodowane zużytymi gumami na których opierają się sprężyny ?
- czy może być to spowodowane zużytymi gumami wewnętrznymi mocowania amortyzatorów tylnych ?
- czy wreszcie może być to spowodowane zużytymi tulejami metalowo-gumowymi tylnej belki ?
Może ktoś z was miał podobny przypadek, prosze o rady ?
Otóż poczas jazdy po nierównościach z tyłu słychać dosyć wyraźne skrzypienie/trzeszczenie. Dochodzi ono z podwozia (na 100% wykluczam wnętrze pojazdu).
Nie pomogła wymiana amortyzatorów oraz gumowych odbojów itp.
Trzeszczenie/skrzypienie pojawia wówczas się gdy na dworzu sucho lub jest niska temperatura.
Skrzypienie/ trzeszczenie ustaje w wilgotne dni lub gdy jest bardzo wysoka temperatura (np. w lato).
Mam pewne przemyślenia co do tej sprawy (proszę o potwierdzenie, lub wyprowadzenie mnie z błędu):
- czy moze być to spowodowane zużytymi gumami na których opierają się sprężyny ?
- czy może być to spowodowane zużytymi gumami wewnętrznymi mocowania amortyzatorów tylnych ?
- czy wreszcie może być to spowodowane zużytymi tulejami metalowo-gumowymi tylnej belki ?
Może ktoś z was miał podobny przypadek, prosze o rady ?
A tak wogóle to zastanawiam się czy nie wymienić tych tulei na nowe, bo coś mi się wydaje że nie były wymieniane chyba od nowości (auto z 1992r.). Tylko czy na 100% przycznyną skrzypienia są właśnie one ?
Może ktoś wie ile mogą kosztować takie tuleje do tego modelu (jakie polecacie?) i czy bawić się w wymianę samemu (lub jaki orientacyjny koszt wymiany?)
Może ktoś wie ile mogą kosztować takie tuleje do tego modelu (jakie polecacie?) i czy bawić się w wymianę samemu (lub jaki orientacyjny koszt wymiany?)
http://sklep.intercars.com.pl/result1.p ... lang_id=PL
Nocne Mary Squad 
djtom w 2009 pisze:Sebastian.... gratuluję.
Zlot w Nysie na dzień dzisiejszy jest najlepszym zlotem w kraju w całorocznym kalendarzu.
Myślałem że te tuleje to droższa sprawa, tylko czy jakość tych tulei jest w porządku ? Przyznam się, że nie słyszałem nic o tej firmie 4max i nie wiem czy to dobra firma, a chciałbym wymienić te tuleje i mieć spokój na ładnych parę lat.
Ile może kosztować wymiana tych tulei w zwykłym warsztacie ?
Czyli rozumiem że najbardziej prawdopodobną przyczyną skrzypienia są właśnie te zużyte tuleje
Wymienić i po sprawie ?
Ile może kosztować wymiana tych tulei w zwykłym warsztacie ?
Czyli rozumiem że najbardziej prawdopodobną przyczyną skrzypienia są właśnie te zużyte tuleje
dałem przykład najtańszego co nie znaczy ze najgorszego. niektórzy chwalą tą firmę a niektórzy klną. to tylko przykład. wymiana 50-100 za wszystko ,zalezy jak dobrze znasz fachowców.
Nocne Mary Squad 
djtom w 2009 pisze:Sebastian.... gratuluję.
Zlot w Nysie na dzień dzisiejszy jest najlepszym zlotem w kraju w całorocznym kalendarzu.