Skrzypienie, trzeszczenie w tylnym zawieszeniu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

acti
Mały gagatek
Mały gagatek

Skrzypienie, trzeszczenie w tylnym zawieszeniu

Post autor: acti » ndz gru 24, 2006 22:57

Mam problem z tylnym zaieszeniem.
Otóż poczas jazdy po nierównościach z tyłu słychać dosyć wyraźne skrzypienie/trzeszczenie. Dochodzi ono z podwozia (na 100% wykluczam wnętrze pojazdu).
Nie pomogła wymiana amortyzatorów oraz gumowych odbojów itp.

Trzeszczenie/skrzypienie pojawia wówczas się gdy na dworzu sucho lub jest niska temperatura.
Skrzypienie/ trzeszczenie ustaje w wilgotne dni lub gdy jest bardzo wysoka temperatura (np. w lato).

Mam pewne przemyślenia co do tej sprawy (proszę o potwierdzenie, lub wyprowadzenie mnie z błędu):

- czy moze być to spowodowane zużytymi gumami na których opierają się sprężyny ?
- czy może być to spowodowane zużytymi gumami wewnętrznymi mocowania amortyzatorów tylnych ?
- czy wreszcie może być to spowodowane zużytymi tulejami metalowo-gumowymi tylnej belki ?

Może ktoś z was miał podobny przypadek, prosze o rady ?

Awatar użytkownika
matti_vw
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matti_vw » ndz gru 24, 2006 23:23

Takie skrzypienie może się pojawić jeżeli ktoś żle wymienił tuleje metalowo-gumowe, tzn dokręcił je na maksa podczas gdy samochód był w powietrzu. To jedyne co mi narazie przychodzi do głowy.

acti
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: acti » pn gru 25, 2006 16:24

Czyli powinienem zluzować nieco te śruby ?

Ma ktoś może jeszcze inne pomysły jaka może być przyczyna tego irytyującego skrzypienia ? Każda wskazówka będzie bardzo cenna.

Awatar użytkownika
matti_vw
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matti_vw » pn gru 25, 2006 16:49

Czodzi o to żeby poluzować, postawić auto na kołach i dopiero teraz dokręcić na maksa.

acti
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: acti » pn gru 25, 2006 23:10

A tak wogóle to zastanawiam się czy nie wymienić tych tulei na nowe, bo coś mi się wydaje że nie były wymieniane chyba od nowości (auto z 1992r.). Tylko czy na 100% przycznyną skrzypienia są właśnie one ?

Może ktoś wie ile mogą kosztować takie tuleje do tego modelu (jakie polecacie?) i czy bawić się w wymianę samemu (lub jaki orientacyjny koszt wymiany?)

Awatar użytkownika
djtom
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: djtom » pn gru 25, 2006 23:25

Nocne Mary Squad :partyman:
djtom w 2009 pisze:Sebastian.... gratuluję. :prayer:

Zlot w Nysie na dzień dzisiejszy jest najlepszym zlotem w kraju w całorocznym kalendarzu.

acti
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: acti » pn gru 25, 2006 23:39

Myślałem że te tuleje to droższa sprawa, tylko czy jakość tych tulei jest w porządku ? Przyznam się, że nie słyszałem nic o tej firmie 4max i nie wiem czy to dobra firma, a chciałbym wymienić te tuleje i mieć spokój na ładnych parę lat.

Ile może kosztować wymiana tych tulei w zwykłym warsztacie ?

Czyli rozumiem że najbardziej prawdopodobną przyczyną skrzypienia są właśnie te zużyte tuleje :) Wymienić i po sprawie ?

Awatar użytkownika
djtom
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: djtom » pn gru 25, 2006 23:44

dałem przykład najtańszego co nie znaczy ze najgorszego. niektórzy chwalą tą firmę a niektórzy klną. to tylko przykład. wymiana 50-100 za wszystko ,zalezy jak dobrze znasz fachowców.

Zlot w Nysie na dzień dzisiejszy jest najlepszym zlotem w kraju w całorocznym kalendarzu.

acti
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: acti » pn gru 25, 2006 23:53

A czy wymienić przy okazji też te gumy na których opierają się sprężyny w tylnym zawieszeniu (czy one też mogą skrzypieć poczas jazdy ?)

Czy może zostawić je narazie w spokoju :)

Awatar użytkownika
djtom
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: djtom » pn gru 25, 2006 23:57

wymian wszystko - raz porządnie i spokój na długo gwarantowany.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”