Chce zmienic zawieszenie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
kovens
Lord GTI

Chce zmienic zawieszenie

Post autor: kovens » pt gru 15, 2006 23:15

Moj mk4 ma przejechane 140 tys km. Pewno trzeba by juz wymienic amorki i troche podlubac przy zawieszeniu.
Chcac go przywrocic do normalnego stanu chcialbym jednoczesnie go zglebic o -35mm.

Jakie musze podjac kroki, Towarzysze? Od czego zaczac? Na co zwrocic uwage? Jakie sprezyny i amorki wybrac? Jak z koncowkami drazków itp. Nie znam sie na tym wiec grzecznie :bajer: pytam.

Awatar użytkownika
pasio
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: pasio » sob gru 16, 2006 00:20

Według mnie do takiego obniżenia mkIV najlepsze są sprężyny Eibach. Jeżeli obniżasz tylko -35 wystarczą ci amortyzatory o seryjnej długości. Ja też planuje takie obniżenie kupiłem gazowo-olejowe amortyzatory Kayaba Excel-g gdyż nie chcę go zbyt utwardzić jeżeli jesteś amatorem sportowej jazdy polecano mi Bilsteiny B6 twardsze i dużo droższe. Jeżeli wymieniasz amortyzatory i sprężyny naraz możesz pokusić się o kit np. Koni jednak ja znalazłem tylko takie minimum -40. Wymiana zawieszenia to spory koszt spotkałem się z wieloma negatywnymi opiniami o kitach z allegro np. gt cupline itd. ponoć w tym wypadku cena jest wprost proporcjonalna do jakości i wytrzymałości.

UcHO
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: UcHO » sob gru 16, 2006 00:21

koncowki drazkow do wymiany, poduszki nad kolumne mcpercona, gumy stabilizatorow i ewentualnie inne gumy jak beda zuzyte
co do obnizenia to polecam kit, ewentualnie jak chcesz cos tanszego to moga byc springi -35mm na seryjnym amorku, znajac zycie samochod siadzie Ci max 30mm wiec bedzie to ze soba wspolpracowac, ewentualnie dukupic krotsze amorki ale to juz bedzie duzo twardziej
co do firm odradzam kity weiteca, supersporta, gt cupline i te inne wynalazki, weiteca odradzam bo to decha
a jezeli chodzi o obnizenie to w twoim wypadku max -35 mm, chyba ze chcesz aby tak jak u mnie polska waliła o stabilizator :grrr: , da sie temu zapobiec kupujac przedluzke stabilizatora za jedyne 205 euro!! a wszystkiemu jest winna konstrukcja zawieszenia, ja mam u siebie -55mm na kicie eibacha i bardzo sobie chwale, chociaz moglby byc troszke twardszy :jezor:

Awatar użytkownika
kovens
Lord GTI

Post autor: kovens » sob gru 16, 2006 01:26

UcHO, czyli poprosze konkretnie bo nie qmam troche
1. mam kupic sprezyny firmy jakiej?
2. amorki jakiej firmy?
3. Przyblizony koszt
UcHO pisze:koncowki drazkow do wymiany, poduszki nad kolumne mcpercona, gumy stabilizatorow i ewentualnie inne gumy jak beda zuzyte

Będe wdzieczny za odpowiedz!

UcHO
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: UcHO » sob gru 16, 2006 02:25

wszystko zalezy od tego ile chcesz na to poswiecic kasy... moim skromnym zdaniem gleby -30mm prawie nie bedzie widac, taka prawda
co do springow to jezeli chcesz zachowac komfort to tylko eibach, jest drozszy ale na miasto i trasy jest super! ewentualnie h&r ale to juz bedzie twardziej
co do amorkow to cos gazowo-olejowego (zeby mi tu nikt nie napisal ze gazowe, cos takiego nie istnieje jak amorki gazowe!, sa tylko gazowo olejowe, czynnikiem tlumiacym jest olej a gaz ma za zadanie zmniejszyc pienienie sie oleju podczas jego pracy)
ja polecalbym caly kit, aby wszystko bylo dopiete na ostatni guzik ale to juz koszta rzedu 2kpln i wiecej, ale wiesz za co placisz (eibach, koni)

a ceny... na necie jest pelno, a w sklepach zawsze mozna jeszcze jakis rabacik wyrwac :grin:

Awatar użytkownika
kovens
Lord GTI

Post autor: kovens » sob gru 16, 2006 08:08

UcHO pisze:gleby -30mm prawie nie bedzie widac, taka prawda
możesz zapodac fotki swojej gleby - i ile pamiętam -50mm ?
UcHO pisze:ja polecalbym caly kit, aby wszystko bylo dopiete na ostatni guzik ale to juz koszta rzedu 2kpln i wiecej, ale wiesz za co placisz
kit tzn? co ta nazwa oznacza? mowisz o 2 tysiącach pln? co wchodzi w skład owego kit'u?

Awatar użytkownika
pasio
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: pasio » ndz gru 17, 2006 02:27

Kit to taki zestaw po prostu sprężyny i amortyzatory. Słyszałem że do kitów Koni amortyzatory robi jakaś słaba firma a Koni je tylko sygnuje - nie wiem czy to prawda... Widziałem kilka mkIV obniżonych -30 według mnie różnica jest dobrze zauważalna. Możesz sobie zamontować również gwint-zawieszenie z regulacją wysokości ale to spory wydatek tak od ok. 2500zl.

ku_bi
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: ku_bi » ndz gru 17, 2006 12:34

pasio pisze:Kit to taki zestaw po prostu sprężyny i amortyzatory. Słyszałem że do kitów Koni amortyzatory robi jakaś słaba firma a Koni je tylko sygnuje - nie wiem czy to prawda... Widziałem kilka mkIV obniżonych -30 według mnie różnica jest dobrze zauważalna. Możesz sobie zamontować również gwint-zawieszenie z regulacją wysokości ale to spory wydatek tak od ok. 2500zl.
robi je firma Al-ko

Awatar użytkownika
kovens
Lord GTI

Post autor: kovens » ndz gru 17, 2006 15:57

pasio, ku_bi,

ok to bede szukal EiBach

polecam

co na temat tej ceny panowie sądzą: eibach - 30mm 4 sztuki :dol:
"Witam
Komplet sprężyn kosztuje 600zł plus koszt przesyłki 20zł przy wpłacie na konto .
Pozdrawiam
H&P Autosport
ul.Żywiecka 13
43-300 Bielsko-Biała
tel. 33 497 08 03"

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”