nagrzany przerywa sonda wymieniona

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

grybam
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

nagrzany przerywa sonda wymieniona

Post autor: grybam » śr gru 13, 2006 18:23

panowie dzis po wymianie sondy mam takie objawy jak silnik nagrzeje mi sie do 90 st np jadac w korku to okropnie przerywa w zakresie 1000-2000 ale kiedy sich schlodzi do 70 przy szybszej jezdzie wszytsko wraca do normy, sonde wymienilem wczoraj bo prawdopodobnie to to ale jadnak nie co to moze byc?? pozdro

snowak
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: snowak » śr gru 13, 2006 22:34

Przyczyną może być też czujnik Halla w aparacie zapłonowym, który lubi świrować po nagrzaniu. Apropo 70 st. w trasie - to nie jest normalne. Prawdopodobnie termostat Ci się nie domyka do końca. Ma być 90 i nie ma zmiłuj ;).

[img]http://img143.imageshack.us/img143/508/mylubuskaer5.jpg[/img]

Awatar użytkownika
ppoll27
Forum Master
Forum Master

Re: nagrzany przerywa sonda wymieniona

Post autor: ppoll27 » śr gru 13, 2006 22:36

grybam pisze:panowie dzis po wymianie sondy mam takie objawy jak silnik nagrzeje mi sie do 90 st np jadac w korku to okropnie przerywa w zakresie 1000-2000 ale kiedy sich schlodzi do 70 przy szybszej jezdzie wszytsko wraca do normy, sonde wymienilem wczoraj bo prawdopodobnie to to ale jadnak nie co to moze byc?? pozdro
A jak ma te 90 st to trzyma wolne obroty ?? Jeśli sonda jest ok (oprócz samej sondy sprawdziłbym kable do niej) to przyjrzałbym się czujnikowi temperatury.

TDPower

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr gru 13, 2006 23:03

grybam mam ten silnik co Ty. Zaręczam ci że sonda nie da takich objawów w tym silniku. Zrobiłem w tym roku 1500 km wracając z urlopu z urwanym kablem od sondy, połowa na gazie a połowa na benie i zorientowałem sie dopiero w domu, bo mam na komputerku gazowym migajace diody udające trochę tester sondy, czy też pokazujące działanie silniczka krokowego zależnego od niej. Nie było żadnych kłpotów z wolnymi, może trochę gorsze "przejście" przy przyśpieszaniu ale ledwo na benie wyczuwalne, a na gazie wcale.
Jeśli chcesz sam dochodzić do tego co jest grane to po pierwsze sprawdź szczelność wszystkich przewodów w dolocie, w tym serwa, podstawy wtrysku. Potem miernikiem mierz przepływkę, oba czujniki temperatury i potencjometr przepustnicy. Jak nic nie znajdziesz to najlepiej umówić się z kimś czy na szrocie podmieniać na próbę cewkę, czujnik Halla. Kable WN, kopułka palec to na początek do sprawdzenia. Może też pompa nie dawać ciśnienia z powodu uszkodzenia lub zatkanego filtr paliwa.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » śr gru 13, 2006 23:10

grybam, a może tak do kompa podpiąć? Albo jedź ręcznie miernikiem wszystko po kroku jaki proponuje Paweł

jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....

grybam
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: grybam » czw gru 14, 2006 11:56

no tak paweł dobrze mowisz i chyba trzeba bedzie pokolei eliminowac ale jezdzilem kilka dni bez sondy i wszytsko bylo ok obroty nie wariowaly nie przerywal zbieral sie jak trzeba przedwczoraj zalozylem sonde kumpla u niego dziala dobrze u mnie swirowala dzis zalozylem nowa i wszytsko jak narazie ok zobaczymy! tylko wyskoczylo cos takiego kiedy odkrece korek wlewu oleju przy rozgrzanym silniku to po chwili zgasnie mozliwe to jest??

[ Dodano: Czw Gru 14, 2006 11:37 ]
przed chwila bylem sie przejechac i normalnie dzieje sie to samo na nowej sondzie ! kuzde niemam sily pozyczam VAGa i trzeba wkoncu sprawdzic co jest nie tak

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw gru 14, 2006 14:56

grybam pisze:tylko wyskoczylo cos takiego kiedy odkrece korek wlewu oleju przy rozgrzanym silniku to po chwili zgasnie mozliwe to jest??
w tym silniku normalne.
Daj znać co z tym Vagiem. Nie zdziw się jak nic nie wykaże, ale jeśli nie wykaże to jest to sugestia że problem dotyczy wysokiego napięcia, ew. pompy paliwa.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

grybam
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: grybam » czw gru 14, 2006 16:08

hmm wiecie co poprzedni wlasciciel widze wymienial cewke WN i kable bo widac ze sa noweno nic napisze co z tym vagiem jak da rade pozyczyc od znajomego a tak wogole ile moze kosztowac taka diagnostyka w warsztacie??

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw gru 14, 2006 16:23

od 30 w górę, mój znajomy bierze 50, a warsztacie gdzie pracuje oficjalnie juz 100.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”