[MK1] Ile litrów i jaki olej do skrzyni biegów 5 ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[MK1] Ile litrów i jaki olej do skrzyni biegów 5 ?
interesuję mnie dokładna ilość jaka wchodzi do skrzyni oraz jaki to ma byc dokładnie olej jaka gęstość?
Ostatnio zmieniony ndz gru 03, 2006 20:15 przez rogra, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
w skrzyni nie trzeba wymieniać oleju (chyba ze został przeprowadzony remont lub nastapiła awaria skrzyni), skrzynia jest napełniona na stałe a ewentualne opiłki są wychwytywane przez magnesy
fabryka zaleca oleje o klasie lepkości SAE 80 lub 80W 90 o nastepujących oznaczeniach API GL 4 lub MIL-L 2105
ilość oleju w skrzyni to:
-silnik z dźwigniami zaworowymi -- 2,2 l.
-silnik z popychaczami kielichowymi
4 - biegowy -- 1,5 l.
5 - biegowy -- 2,0 l.
fabryka zaleca oleje o klasie lepkości SAE 80 lub 80W 90 o nastepujących oznaczeniach API GL 4 lub MIL-L 2105
4 - biegowy -- 1,5 l.
5 - biegowy -- 2,0 l.
...
a co do tego ile oleju do skrzyni ma silnik i popychacze??misiek10111 pisze:w skrzyni nie trzeba wymieniać oleju (chyba ze został przeprowadzony remont lub nastapiła awaria skrzyni), skrzynia jest napełniona na stałe a ewentualne opiłki są wychwytywane przez magnesy
4 - biegowy -- 1,5 l.
5 - biegowy -- 2,0 l.
-
- Nowicjusz
ja do golfa tez wlalem polsyntetyk orlenu ale mam w zasadzie skrzynie padnieta wiec dlatego go zalalem
Czarnyonline, skad jestes??
[ Dodano: Pon Gru 04, 2006 11:48 ]
Czarnyonline, skad jestes??
[ Dodano: Pon Gru 04, 2006 11:48 ]
a to pierwsze slysze masz to w jakiejs knidze??misiek10111 pisze:ano tyle ze w silnikach z dźwigniami zaworowymi był stosowany jeden typ skrzyńsGARY pisze:a co do tego ile oleju do skrzyni ma silnik i popychacze??
prawdopodobnie synchronizator sie powoli kończy, miałem tak w MK2 i mechaniory mi mówili by tego nie robić bo sie nie opłaca, tylko zaczekać aż się całkiem zpsuje i szukać skrzyni, ja tak przejeździłem 2,5 roku i nic - nie spsuło sie mocniejCzarnyonline pisze:dwojka zawsze mi ciezko wchodzila i na tym oleju tez nie ma zadnej roznicy
...
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz