[mk2] nowe kable WN, palec i kopułka - sposób podłączenia
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- guti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
najlepiej sobie robisz tak zeby nie pomieszac, sciagasz kabel, wykrecasz swiece, wkrecasz nowa swiece i zakladasz nowy kabel , z pozostałymi tak samo i sie na pewno nie pomylisz
rob pojedynczo to bedzie ok , podłączenie 4 kabli to nie problem a pomysl jak masz 6 cylindrow i kable w łapie i nie wiesz jak połączyc
:D
Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!

- Kowal_
- płk Gleba

- Auto: VW Passat CC
- Silnik: CCZA
Nie daje sobie z tym rady
vwmarek
wczoraj wydawało mi sie to oczywiste, ale co to jest pozycja GMP?
Nie umiem prawidłowo wpiąć tych kabli w kopułke
Miałem kilka możliwości, że coś tam załapywało na jeden cylinder chyba, ale nic pozatym
Może jakiś posiadacz 1.3MH napisze jak u niego jest?
I jeszcze jedna sprawa - cały czas mówimy o zapłonie 1-3-4-2, ale pytanie w którą stronę palec sie obraca?
ehhh :/
EDIT:
jak na razie jedynym pracującym zestawieniem jest kiedy pierwsza świeca jest podpięta do prawej dolnej dziurki i układ 1-3-4-2 z tym, że nie wszystkie cylindry pracują i trzeba trzymać gaz :/
vwmarek
wczoraj wydawało mi sie to oczywiste, ale co to jest pozycja GMP?
Nie umiem prawidłowo wpiąć tych kabli w kopułke
Miałem kilka możliwości, że coś tam załapywało na jeden cylinder chyba, ale nic pozatym
Może jakiś posiadacz 1.3MH napisze jak u niego jest?
I jeszcze jedna sprawa - cały czas mówimy o zapłonie 1-3-4-2, ale pytanie w którą stronę palec sie obraca?
ehhh :/
EDIT:
jak na razie jedynym pracującym zestawieniem jest kiedy pierwsza świeca jest podpięta do prawej dolnej dziurki i układ 1-3-4-2 z tym, że nie wszystkie cylindry pracują i trzeba trzymać gaz :/
330KM/450Nm
- Kowal_
- płk Gleba

- Auto: VW Passat CC
- Silnik: CCZA
OK. Ustawiłem poczynając od tego nacięcia. (mam nadzieje, że na dobre nacięcie patrzałem - to na samej krawędzi obudowy metalowej)sGARY pisze:palec obraca sie w prawo! na aparacie zaplonowym po podniesieniu kopulki i sciagnieciu tego plastiku jest takie naciecie i to naciecie jest do ustawiania zaplonu na okoi wskazuje to na pierwszy cylinder!
Ale słuchajcie, jest inny problem
Auto chodzi, ale odgłos pracującego silnika jest całkiem inny niż poprzednio, do tego gaśnie jak się nie trzyma gazu i sprawia wrażenie jakby nie pracował dobrze na wszystkie cylindy (brak takiej jakby synchronizacji pracy, trzęsie budą). Myślałem, że kable moga być uszkodzone, ale na starych jest to samo
Czytałem, że przy zmianie kopułki może się przestawić zapłon - pytam jak!? Przecież ja niczego innego nie dotykałem jak kopułki, palca i kabli oraz tej osłonki.. !?!?
Ehhh niby takie to proste a jakie problemy!
Teraz co mam zrobić? Czeka mnie mechaniik?
EDIT
Chłopaki! Zrobiłem to.
Kluczem do tego wszystkiego jest:
PALEC ROZDZIELACZA W 1.3 MH OBRACA SIĘ W LEWO!
Wszystko śmiga już tak jak powinno.
Dzięki wszystkim.
Porozdawałem punkciki
330KM/450Nm