[mk2] nowe kable WN, palec i kopułka - sposób podłączenia
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Kowal_
- płk Gleba

- Auto: VW Passat CC
- Silnik: CCZA
[mk2] nowe kable WN, palec i kopułka - sposób podłączenia
Hej.
Wymieniam kopułkę, palec i kable WN na nowe.
Mam pytanko jedno - czy kolejność podłączenia kabli zailających świece do kopułki jest istotna? Jeżeli tak to w jakiej kolejności ma być to podłączone?
Pozdrawiam.
Mam pytanko jedno - czy kolejność podłączenia kabli zailających świece do kopułki jest istotna? Jeżeli tak to w jakiej kolejności ma być to podłączone?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony ndz gru 03, 2006 12:18 przez Kowal_, łącznie zmieniany 1 raz.
330KM/450Nm
Re: [mk2] nowe kable WN, palec i kopułka - sposób podłączeni
Kolejnosc jest bardzo wazna!! 1-4-2-3mkowalm pisze:Hej.
Pozdrawiam.
-
greg
- Kowal_
- płk Gleba

Heh, chyba nie do końca każdy wie o co chodzigreg pisze:ważna i owszem tylko układ jest 1-3-4-2 a nie tak jak napisałeśsGARY pisze:Kolejnosc jest bardzo wazna!! 1-4-2-3
Namaluje:
Po lewej kopułka, po prawej gniazda świec. Najbardziej u góry jest swieca najbardziej oddalona. Wiadomo, że do niej kabel najdłużyszy i tak coraz krótszy. Teraz w jakiej kolejności do kopułki podłączyć?
Aha i Wy tutaj mówicie o stronie "od rozrządu" przypominam, że w 1.3 MH kopułka jest położona tak jakby wzdłóż osi silnika czyli tak jakby prostopadle do rozrządu i nie da się określić "od strony rozrządu"
330KM/450Nm
mialem na mysli numer swiecy, cylindra ze od stron paska jest oznaczony jako pierwszymkowalm pisze:Aha i Wy tutaj mówicie o stronie "od rozrządu" przypominam, że w 1.3 MH kopułka jest położona tak jakby wzdłóż osi silnika czyli tak jakby prostopadle do rozrządu i nie da się określić "od strony rozrządu"
- Kowal_
- płk Gleba

OK to rozumiem. Ale nadal nie wiem jak te kable wpiąc w kopułce..mniszek pisze:mialem na mysli numer swiecy, cylindra ze od stron paska jest oznaczony jako pierwszymkowalm pisze:Aha i Wy tutaj mówicie o stronie "od rozrządu" przypominam, że w 1.3 MH kopułka jest położona tak jakby wzdłóż osi silnika czyli tak jakby prostopadle do rozrządu i nie da się określić "od strony rozrządu"
Pierwsza świeca - lewa górna dziurka
Druga - ??
Trzecia - ??
czwarta - ??
330KM/450Nm
- vwarek
- Mistrz KieroVWnicy

- Auto: Bora
- Silnik: AQN
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p= ... ht=#724057mkowalm pisze:Ale nadal nie wiem jak te kable wpiąc w kopułce.
The quieter you become, the more you are able to hear...

Kolejność zapłonu 1342. Pierwsza świeca to ta od strony rozrżadu. Dobrze jest sobie zaznaczyć który otwór w kopułce należy do danego cylindra. To czy najpierw włożymy kabel od pierwszej czy trzeciej świecy nie ma zadnego znaczenia, znaczenie ma aby włożyć go we właściwy otwór kopułki.
Co do rysunku - u mnie np. pierwszy cyl. to prawy dolny otwór, ale nie każdy tak musi mieć.
Co do rysunku - u mnie np. pierwszy cyl. to prawy dolny otwór, ale nie każdy tak musi mieć.
- Kowal_
- płk Gleba

Ja jutro się tym będę bawił bo dzisiaj dopiero odebrałem kable (beru), a kopułkę zdejmowałem już wczoraj - za każdym razem palec jest skierowany tą blaszką w stronę prawego górnego otworu, czyli wg tej kolejności zapłonu (1-3-4-2) kabel od cylindra 3 wpinam w prawy dolny, od cylindra 4 w lewy dolny, a od cylindra 2 w lewy górny?bodzio_j pisze: Co do rysunku - u mnie np. pierwszy cyl. to prawy dolny otwór, ale nie każdy tak musi mieć.
330KM/450Nm