[MK3] zbiorniczek wyrównawczy wody czym wyczyścic
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[MK3] zbiorniczek wyrównawczy wody czym wyczyścic
Witam wszystkich serdecznie mam pytaniem,mój zbiorniczek wyrównawczy w srodku jest tak brudny od osadu z płynu ze nie widać poziomu cieczy chłodzącej,mam go wymontowany i nie moge go doczyścic,ma ktoś moze jakiś patent czego doń wlac aby to rozpuścic.Pozdrawiam
Pytanie - z czego jest ten brud?. Wg mnie to pewnie kamień, więc zalej go roztworem wodorotlenku sodu ("Kret" ale bez aluminium, "Szczur" itp.) w gorącej wodzie i zostaw na jakiś czas. W ostateczności użyj octu lub kwasku cytrynowego.
P.S.
Jeżeli masz w zbiorniczku czujnik poziomu i roztwór miałby kontakt z jakimś metalowym elementem to trzeba by było go zabezpieczyć. Niestety nie miałem w łapach takiego zbiorniczka więc nie wiem jak to wygląda i w tej kwestii mogę jedynie ostrzec, ale nic nie doradzę.
P.S.
Jeżeli masz w zbiorniczku czujnik poziomu i roztwór miałby kontakt z jakimś metalowym elementem to trzeba by było go zabezpieczyć. Niestety nie miałem w łapach takiego zbiorniczka więc nie wiem jak to wygląda i w tej kwestii mogę jedynie ostrzec, ale nic nie doradzę.
[img]http://img143.imageshack.us/img143/508/mylubuskaer5.jpg[/img]
oczywiście zbiorniczek nalezy zdemontowaćsnowak pisze:W ostateczności użyj octu lub kwasku cytrynowego.
a ocet czyści nieźle ! , próbowaliscie czajniki elektryczne, co prawda po tym
zabiegu z 5 razy trzeba wygotować wodę i ją wylać ale grzałka jest prawie
jak nowa i w czajniku brak kamienia
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
Od octu kwasek cytrynowy jest 100 razy lepszy do czajnika i tańszy hehe.RobertP pisze:oczywiście zbiorniczek nalezy zdemontowaćsnowak pisze:W ostateczności użyj octu lub kwasku cytrynowego.
a ocet czyści nieźle ! , próbowaliscie czajniki elektryczne, co prawda po tym
zabiegu z 5 razy trzeba wygotować wodę i ją wylać ale grzałka jest prawie
jak nowa i w czajniku brak kamienia
Przepraszam za offtopa
Jeżeli na ściankach jest olej to być może użyłbym płynu do czyszczenia silników . Oczywiście trzeba zrobić test czy plastiku nie będzie rozpuszczał, ale to mało prawdopodobne hehe. Ale NaOH i tak wszystko wyżrepszczyna pisze:Dawaj piasek trochę wody , zatkaj i tak płucz to był szybki sposób aby bańki z oleju wyczyścić
[img]http://img143.imageshack.us/img143/508/mylubuskaer5.jpg[/img]